Xavi első szavai: „A legmagasabb elvárásokkal érkezem Barcelonába”

Miután szombatra tényleg hivatalossá vált, hogy Xavi lesz a csapat új vezetőedzője, a Mundo Deportivo újságírói már el is tudták kapni reggel a dohai reptéren néhány gondolat erejéig. Xavi röviden elmondta, hogy élete legnagyobb kihívása lesz a Barcelona irányítása, első dolga az lesz, hogy beszél a játékosokkal, maximális munkamorált vízionált és előnynek látja, hogy korábbi csapattársait irányíthatja. 

Xavi szombat reggel, a családjával indult vissza Barcelonába, miután sikeresen zárultak a tárgyalások az Al-Sadd és a Barcelona között. Az első szavait a Mundo Deportivónak adta a dohai reptéren.

A céljairól

„A maximumot nyújtva fogunk dolgozni. Végtére is, mi vagyunk a Barça, a legjobb klub vagyunk a világon és a legjobbnak győznie kell, nem játszhat döntetlent és nem veszíthet. Ezért maximálisak lesznek az elvárások. Megpróbáljuk a játékosokat elégedetté és boldoggá tenni. Keményen kell majd dolgoznunk és világos célok kellenek, hogy megpróbáljunk nyerni, ez egyértelmű. Nagyon pozitív vagyok, de nagyon keményen kell majd dolgoznunk, hogy működjenek a dolgok.”

Élete kihívása

„Nagyon boldog vagyok, képzelhetitek, ez lesz karrierem legnagyobb kihívása, egy óriási kihívás. Hazamegyek a Barçához és nagyon boldog vagyok emiatt. Mindenki elvégezte a tárgyalások során a saját részét, főleg a klub, mert nagyon hálás vagyok a Barçának a bizalmukért. Eljöttek Dohába, felbontottuk a szerződésemet, mindenki megtette a saját részét. Tényleg pozitívan állok a dolgokhoz, és nagyon izgatott vagyok, hogy minden jól menjen. Hálás vagyok a klubnak, tényleg.”

A szerződtetésének körülményei

„Nehéz volt, mert a szerződésünket fel kellett bontanunk és az egész stábnak új szerződést kellett készíteni. De mind az elnök, mind Rafa Yuste és Mateu Alemany, mindannyunknak hozzá kellett tennie a magáét, hogy megvalósulhasson ez, nagy reményekkel indulunk haza.”

Az első dolga: beszélni a játékosokkal

„Az első dolgom lesz beszélni a játékosokkal. Nem ez a legjobb időszak a klub történetében, de el akarom majd magyarázni nekik az elképzeléseimet. És keményen akarok majd dolgozni, hogy tényleg csapat lehessünk. Ez majd a csapatmunkán is fog múlni, én pedig óriási vággyal fogok dolgozni rajta, hogy jól menjenek a dolgok. De nyilvánvalóan először beszélnem kell velük, hogy lássam, hogyan vannak. Valamint szintén hálás vagyok Sergi Barjuánnak és a munkájáért, mert ma is van egy meccs, ami nagyon fontos lesz. A csapatmunka lesz a legfontosabb, világos tervem van a mostani csapattal, és az első perctől kezdve munkához fogunk látni.”

Korábbi csapattársait, Piquét, Busquetset, Robertót, Albát, ter Stegent fogja edzeni

„Ezt előnynek látom, az Al Saddnál is megtörtént velem. Nagyon jól ismerek 5 játékost, mert a csapattársaim voltak, és ezt pozitívnak látom, mert tudom hogyan edzenek, milyenek valójában és emellett ők a csapat kapitányai.”

***