Guardiola: „Xavi biztosan jól fogja csinálni”

Pep Guardiola hétfőn Katalóniában járt egy jótékonysági golfversenyen, amit az amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedő egykori Barcelona játékos és edző Juan Carlos Unzué szervezett – éppen azért, hogy ez ellen a betegség ellen gyűjtsenek forrásokat.

Guardiola így elérhető volt az újságírók számára, és válaszolt is a nap témájára, hogy Xavi Hernández lett a Barcelona vezetőedzője.

“Az ideális edző? Ha Laporta és a klub igazgatótanácsa Xavit választotta, akkor az azért van, mert látták, elemezték, összevetették mással, és láthatták, hogy milliónyi pro van mellette, és csak kevés kontra ellene. Ez nem egy olyan döntés, amit csak úgy egyik pillanatról a másikra meghoznak.”

“Ismeri ezt a házat, pozitív energiákat hoz, illetve az, ahogyan látja, gondolkozik a futballról, ahogyan átadja magát a hivatásának, biztosan előre fogja mozdítani a szituációt.”

Nem az ő örököse, legyen csak saját maga

“Xavi nagyon jól ismeri a Barcelonát, és biztos vagyok benne, hogy több mint pozitív lesz a hatása. Mindig a jó oldalát fogja meg a dolgoknak. A tudásának, az odaadásának és az erőfeszítéseinek meg lesz az eredménye. Én nem voltam senkinek sem az örököse, és Xavinak sem kell sem az én örökösemnek, sem más valaki örökösének lennie. Neki saját magának kell lennie. Mi edzők, vagyunk akik vagyunk, és a döntéseket neki kell majd meghoznia. Az emberek nem felejthetik el, hogy az én időszakom alatt is veszítettünk el meccseket és trófeákat. Keveset, de veszítettünk. Ez a realitás. Most előre kell lépni, előre kell nézni, ez a feladat.”

Beszélt már vele?

“Nem, nem tudtam még beszélni vele. Hagytam neki egy üzenetet, de gondolom, hogy idővel majd fogunk beszélni. Volt szerencsém az edzője lenni, nagyon sok szerencsét kívánok neki.”

Aggódik a helyzet miatt?

“Nem. A több mint száz éves klubunk története során voltak olyan jó időszakok, és kevésbé jó időszakok is. Ez a helyzet, az van, ami van, nem szükséges több miértet keresni, innentől kezdve építkezni kell, növekedni kell, és gyűjteni az erőt.”

Mit hoz Xavi?

“Az ismereteit, a helyismeretét, az utánpótlás ismeretét, a Barça történetének öt legfontosabb játékosa között ott van… Előbb vagy utóbb, de tudtuk, hogy a Barcelona edzője lesz. Most jött el az ideje, biztosan jól fogja csinálni.”

A türelem viszont nem létezik

“Xavi nem egy újonc, hanem pontosan tudja, hogyan működik ez az egész, és mi edzők egyébként is akkor vagyunk jók, ha nyerünk, ha pedig nem, akkor fogalmatlanok vagyunk. És Xavi ezt tudja. Tudja, hogy az első naptól jól kell csinálnia a dolgát, hogy az emberek időnként adnak annyi időt, amennyit megérdemelsz. Mindig amikor jössz, adnak neked 100 napot, ennyi türelmed van, de neki most ez nincs meg. Nagyon sok dolgot ismer: a szurkolókat, a klubot, a játékosokat, a spanyol bajnokságot, a sajtó működését, és ez segít.”

Tanácsokat nem ad

“Nem vagyok Johan Cruyff, hogy tanácsokat adjak”