Dani Alves: „Nem költenék sok pénzt Haalandra, Mbappére viszont igen”

A brazil a Barça jövőjéről és a futballvilágáról is beszélt

Dani Alves a Sportnak és a Mundo Deportivónak is adott interjút, amelyben a Barça jövőjéről is beszélt, és szóbahozott néhány leigazolható játékost, akik az ő jobbhátvéd posztján esélyesek lehetnek. A brazil véleményt formált az átigazolási piac két forró témájáról, Mbappéról és Haalandról is. Szót ejtett az Európa-ligáról, összehasonlította Xavit és Guardiolát is, végül kitért Messire is.

Mbappé vagy Haaland

„Én nem áldoznék fel mindent Haalandért. Őszintén szólva nem költenék rá sok pénzt. Mbappéra igen, de Haalandra nem. Ha sportigazgató lennék, akkor először Mbappét próbálnám leigazolni. Szerintem ő minden szempontból egy komplettebb játékos. Ha egy nagy befektetést akarsz eszközölni, akkor a legjobba kell befektetned. Ha rajtam múlna, én Mbappéra szavaznék.

Mbappé illik a Barça-stílusába

Ő a legjobb a világon, és passzol a Barça stílusához. Jelenleg a futballban nincs nála jobb játékos.”

Jobbhátvédek

Nagyon tetszik a liverpooli Alexander Arnold játéka, Hakimit is nagyon kedvelem, tetszik, amit csinál. Van a Flamengónál egy fiatal játékos, jó nézni, ahogy játszik, és ahogy érti a játékot (Matheuzinho).”

Antony (Antony Matheus dos Santos)

Beszéltem már korábban is róla. Személyes véleményem, hogy sokat fejlődött, amit testközelből is megtapasztalhattam [São Paulóban és a brazil válogatottban – a Szerk.]. Aztán elment az Ajaxhoz, ahol megmutatta, milyen nagyszerű játékos, és hova tud még fejlődni, ami az emberek számára meglepetés volt, nekem azonban nem.

Jövőbeli tervei a Barçánál

A mai futball nem ad időt arra, hogy megvárjuk, amíg a fiatal futballisták érett, csúcsjátékosokká váljanak. A sportág már a kezdetektől fogva a maximumot követeli meg tőled.

Az, hogy őt hagyta ki Xavi az Európa-liga keretből 

Mindig is megértettem, hogy az élet fázisokból áll, és tudom, hogy most melyik fázisban vagyok, közelebb a végéhez, mint az elejéhez. Ha ezt tette volna velem 25 évesen, talán ökölharcba keveredtünk volna… de most azért vagyunk itt, hogy segítsük a Barçát, és tudom, hogy fájt neki [Xavinak – a Szerk.], hogy így kellett döntenie.

És ha megnyerik nélküled az Európa-ligát?

Akkor az egy Barça trófea lesz. Persze más íze lesz, ha a Barça megnyeri az Európa-ligát, és én nem leszek benne, … de nyerjen a Barça.

Az El Clásico és az utána jövő ünneplés

Nem pusztán a madridi győzelmet ünnepeltük, a Barçának az egy rang, hogy ott tud nyerni [Bernabéu stadionban – a Szerk.]… Ünnepeltük a zakót, amit adtunk nekik, a 400. meccsemet, és a csapat visszatérését. Nehogy azt higgyék a madridiak, hogy azt ünnepeltük, hogy négyet vágtunk nekik, mert máskor ötöt, hatot… A Madrid most olcsón kijött ebből… Az igazságos 0-6 lett volna.

A csapathoz való érkezéséről

Egy olyan öltözőben találtam magamat, ahol bármilyen okból kifolyólag is, az önbecsülés gyenge volt. Nem tudod a legjobbadat nyújtani, ha nem hiszel magadban”.

Xavi-Guardiola párhuzam

Nagyon keményen dolgozunk. Amióta a Barçánál vagyok, ez az első alkalom, hogy ennyit edzek. Fizikai szinten többet dolgozunk, de azt is fontos szem előtt tartani, hogy a futball megváltozott. Guardiolának sok jó játékosa volt, és nem kellett fel-alá rohangálnunk a pályán. Tíz évvel ezelőtt azt mondtam, hogy Xavi lesz Guardiola után ennek a stílusnak a 3.0-s verziója„.

“Bámulatos menedzser lesz, ha visszatér” – Xaviról Alves, Messi, Iniesta és mások

Messi

Visszajöhetne egy ‘évre’ velem egy utolsó táncra. Miért ne? Nincs jobb hely, mint itt. Nem is lehetnénk jobb helyen, mint a Barçában. Elment, belekóstolt az élménybe, itt az ideje, hogy hazajöjjön, ha akarja.”

***