Xavi: „Nem talált még be? Nem aggódok Lewandowski miatt, Suárezzel és Ferránnal is ez történt”

Xavi a New York Red Bull ellen 2-0-ra megnyert mérkőzés után rendezett sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire

Xavi az amerikai túra zárómeccse, a New York Red Bull ellen 2-0-s győzelem után értékelt, mind a mérkőzést, mind a túrát összességében. Kitért az új igazolásokra, a variációs lehetőségekre, a keretben szereplő játékosok helyzetére és a csapat céljaira.

Az amerikai túra mérlege

„Nagyon elégedett vagyok ezzel a túrával. Fizikailag nagyon jól dolgoztunk. A meleg miatt azért merültek fel problémáink, de összességében jól játszottunk. A meccs sokat követelt tőlünk, és az elmúlt hetekben sok különböző meccsen, eltérő szituációkban találhattuk magunkat, számos egyéni párharccal együtt. Elégedett vagyok, még mindig van két hetünk edzeni, felkészülni és versengeni a csapaton belül. Ez legyen az edző problémája.”

De Jong marad?

„Nem tudom. Meglátjuk, még sok idő van hátra. Az átigazolási piac augusztus 31-ig nyitva van, sok minden történhet addig. Mindenki része a csapatnak, mint ahogy Nico is középső védőként. Ő ma ezen a poszton játszott, ez semmit nem jelent. Én nem jeleket küldök a játékosoknak, hanem beszélek velük, nyíltan.”

Túl sok a játékos

„A java részük tudja, hogy számítunk rájuk. Mindig van olyan játékos, akinél meglátjuk, mi történik. Az elmúlt évben rengeteg nehézségünk volt, és nem állt rendelkezésre ez a keret. A versengés mindannyiunkat jobbá fog tenni.”

Lewandowski

„Az edzéseken nagyon jó volt. Tegnap sikerült neki, ma nem, de ilyen, ha új helyre kerülsz. Teljesen normális, ha most frusztrált, meg kell szerettetnie magát. Ez történt Luis Suárezzel, ez történt Ferránnal is. Sok gólt fog szerezni, de nem csak a gól jelent mindent. A legjobbaknak is meg kell küzdeniük. Továbbra is bíznunk kell benne, én ezt maximálisan meg is teszem. Ez egy barátságos meccs volt, nem aggódok.” 

Dembélé

„Nem tudom, mit mondjak még róla. Mint futballista, nagyon kedvelem. Kevés ilyen játékost látok, ha efölött még gólokat is szerez, fantasztikus. Azt hiszem, ő adta a legtöbb gólpaszt a LaLigában, mióta megérkeztünk. Ha emellett gólokat is lő, gondoljatok bele, milyen játékosról is beszélünk. Megvan a bizalom felé. Én nagyon is hiszek benne. Különbséget tud jelenteni, és ezt meg is teszi.” 

A túra szurkolói szemszögből

„Ez a jó ebben az egészben. A szurkolók, a tömeg, akik követik a Barçát. A rossz oldala a túrának a Dallasban és Las Vegasban tapasztalt hőség, amelyek miatt két edzésünket is törölni kellett. Összességében nagyon pozitív érzéseim vannak.”

30 játékos a keretben

„Igen, remélem, lesznek távozók. Eléggé világos voltam. Nagyon örülök Óscarnak (Mingueza a Celta Vigo játékosa lett – a szerk.), a legjobbakat kívánom neki.”

További igazolások

„Nem tudom, minden azon múlik, hogy beférünk-e a fair playbe. Ez egy gazdasági kérdés, ettől függünk. Minél többen jönnek, annál jobb.”

Christensen és Eric kezdőjátékosként

„Amit egy védőjátékostól várok, hogy tudja előre játszani a labdát. Egy védőnek ezt tudnia kell, és ők mindketten jók ebben. Araújo pedig még nagyon jó lehet a széleken.”

Mitől ilyen optimista?

„Talán a játékosok miatt, hisz amit kérek, látom az edzéseken.”

Tudja, hogy mi lesz a végső keret?

„99 %-ig biztos vagyok benne, de vannak kétségeim a gazdasági oldalról. De igen, a java részében biztos vagyok és ezt az érintettek is tudják. Mindenkivel beszélek, akiről döntöttünk. A pályán nézzük a dolgokat. Az elkövetkező két hétben döntéseket kell hoznunk.”

Csalódott a játék miatt

„Nagyon intenzív meccsünk volt, de végül sikerült az emberfogás. A számokat tekintve nem domináltunk, és sok szempontból kaotikus meccs volt. Nem ezt akartuk, de a mérkőzés ezt követelte meg. Azt gondolom, hogy sok mindent elengedtünk. Úgy látom, hogy jobbak voltunk, de ez logikus, hisz jobb csapatunk van. Nem volt egy belsőséges meccs, hanem az volt a cél, hogy gyorsan lezárjuk, 2-0 és vége a meccsnek.”

Nem köszöntek el a nézőktől

„Káosz volt a vége, sietnünk kellett. A szurkolókból élünk. Megköveteljük a játékosoktól, hogy köszönjenek el a nézőktől. Ami egyszerre követelmény és kihívás is. Ismerem ezt az érzést.”

Raphinha

„Évek óta ismerjük őt. Nagyon kedvelem, mint futballistát. Az elszántsága, a fellépése, az összjátéka. Nagyon sokat fog nekünk segíteni. Azt gondolom, hogy egy kiváló igazolás. Erre a szezonra, de a következőkre is.”

Felkészültek a Liga és a Bajnokok Ligája küzdelmeire?

„Meglátjuk. Ez a cél, de majd az idő eldönti. Minden meccsen versenyben akarunk maradni.”