Xavi: „Egy nagyon szép Európa-liga áll előttünk”

A Barcelona vezetőedzőjen nyilatkozott a Plzeň elleni idegenbeli győzelmet követően

Xavi Hernández a Plzeň elleni idegenbeli 4-2-es siker után elmondta kedd este a mérkőzést követő nyilatkozatában, hogy a Bajnokok Ligája-kiesés szerinte nem jelenti azt, hogy nemzetközi szinten nem szerepelhet jól az FC Barcelona 2023-ban. Az Európa-liga megnyerésére ugyanis reális az esély a katalán vezetőedző szerint, aki emellett kielemezte a találkozót, valamint szót ejtett Kessié és Pablo Torre állapotáról is, akiket sérülés miatt le kellett cserélni.

Edzőmeccsnek jó volt: Viktora Plzen-Barcelona 2-4

A mérkőzésről

,,Az első félidőben jók voltunk, ugyanakkor szenvedtünk. Szükségtelen szabálytalanságokat követtünk el. Nagyon intenzívek voltak, több helyzetet alakítottak ki ellenünk, mint az ellenfelek általában. Jól védekeztek, és direkt passzokkal játszottak (direkt passz: a legrövidebb úton eljuttatni a labdát az ellenfél tizenhatosáig – a szerk.). Szenvedtünk védekezésben, különösen a rögzített helyzetek miatt. Tudtuk, hogy nehéz ellenfél lesz, és nehéz meccs is volt. Tetszett a csapat támadásban, ahogy támadtuk a területeket, és ahogy bemozogtunk a területekbe… Az viszont nem tetszett, hogy labda nélkül nem igazán voltunk jók, és hogy túl sok teret engedtünk védekezésben. Nem segítettük ki őket eléggé.

Két éven belül kétszer estek ki már a BL-csoportkörben

,,Negatív a mérleg. A saját kezünkben volt a továbbjutás. Megvoltak a lehetőségeink, de nem éltünk velük, míg a Bayern és az Inter igen.”

Kessié és Casadó

,,Kessié combhajlító izma megsérült. Úgy gondolom a sérülése pillanatáig jól játszott, jó volt a párharcokban és labdabirtoklásban is, de balszerencséje volt a sérülés miatt. Jó volt ő és Casadó is, akinek nagyon tetszett a játéka. Okosan bánt a labdával, ő egy győztes alkat. Nagyon kedvelem őt.”

Pablo Torre

,,Pablo jól játszott. Ez egy nehéz mérkőzés volt a középpályások számára, mivel támadniuk kellett a területeket, és ez nem az ő fő erőssége. Más erősségei vannak, de megértette (hogy mi a feladat – a szerk.), és az ő góljával lett végül 2-4 azáltal, hogy támadta a területet. Elfáradt és kellemetlenséget érzett, ezért kellett lecserélni.”

Bekerült Piqué a vb-re utazó válogatott keretbe?

,,Tájékoztattak bennünket arról, hogy van egy lista, de azt mondták, hogy ez bizalmas. Nagyon tisztelem Luis Enriquét, és én nem az vagyok, aki erről bármit is el fog mondani.”

Favoritnak számítanak az Európa-ligában?

,,A Barça egyike azoknak, akik esélyesek az Európa-liga megnyerésére. Az a cél, hogy a döntőben játszhassunk, harcoljunk és nyerjünk. Kötelességünk jól játszani. Harcolni fogunk, még mindig előttünk áll egy nagyon szép Európa-liga. Ez egy kihívás a klub és a csapat számára is.”