„A modell kimerült, és szakítanunk kell a múlttal” – mondta Deco, akinek a kijelentését félreértelmezték

A sportigazgató Nascer do Sol magazinnak adott, a modellt megkérdőjelező nyilatkozata felháborította a médiát. Az újságíró felmenti Decót, aki hétfőn ad magyarázatot.

A Granada elleni 3-3-as döntetlen okozta mély csalódás közepette, és miközben Laporta a Catalunya Ràdio szerint tálcányi szendvicseket dobált a levegőbe dühében, vasárnap este újabb tűz ütött ki Barcelonában, miután a sportigazgató Deco a Nascer do Sol című lapnak adott nyilatkozataiban egy igen kényes témát érintett és elmondta, hogy: „Szakítanunk kell a múlttal (…). Az új irányvonal meghatározása alapvető fontosságú, és az elnök egyetért velem ebben. Sokat és mélyrehatóan kell változtatnunk. Van egy stílus, amely már elavult, és találnunk kell valakit, aki egyszer és mindenkorra szakít a múlttal, és egy új irányvonal felé halad.”

A kijelentések, amelyek állítólag megkérdőjeleztek egy 35 éve Barcelonában alkalmazott módszert, bombaként robbantak a sajtószobában, így a média megragadta az alkalmat, hogy megkérdezze Xavit, aki meglepődve szűkszavúan válaszolt: „Igen? Ezt mikor mondta? Nem ezt közvetíti felém”. Az előző választásokon több mint 16 ezer szavazattal második helyen végző Víctor Font szerint ez egy félreértés: „Gondolom, Deco nem így gondolja, és ez biztos félreértés. Mert amit meg kell változtatni, és sürgősen, mert elavult, az a vezetési modell, nem pedig a játékmodell, amely meghatároz bennünket és továbbra is diadalmaskodik a klubunkon kívül! Elveszíthetünk meccseket, akár trófeákat is, de kérem, játsszunk továbbra is abban a rendszerben, amelyik megkülönböztet minket más csapatoktól és a világ legjobb klubjává tesz minket.”

A Barça kommunikációs osztálya a nyilatkozatok körül felgyülemlett tűzzel tisztában lévén, mindent megtett, hogy megpróbálja tisztázni, a nyilatkozatok nem egyeznek Deco szavaival és félreértés történt. Azt is bejelentették, hogy a sportigazgató hétfőn magyarázkodni fog a klub médiájának. A biztonság kedvéért a Decóval interjút készítő újságíró ugyanezen a honlapon helyreigazítást tett: „A Deco által elhangzott mondat pontosításra szorul. Nem Deco döntése vagy vágya a módszer- vagy irányvonalváltás, hanem Xavi volt az, akinek a távozásával megkezdődött ez a váltás. A szövegben szereplő szegényes magyarázat nem Deco álláspontját sugallja, és nem is az ő akaratára utal. Ezt úgy kell érteni, ahogy Deco akarja, és ez nem az ő álláspontja. A mondat félreértelmezése a szerző hibája, és nem a Barcelona sportigazgatójának szavai, aki ebben a kérdésben teljes mértékben egyetért az elnökkel, ahogyan azt hangsúlyozni akarta. A magunk részéről csak úgy tudjuk elfogadni a félrefordítást, hogy nyilvánvalóan bocsánatot kérünk Decótól, akinek ehhez semmi köze.”

***