Fermín López: „Xavi volt az egyetlen személy a Barçánál, aki bízott bennem, miután kölcsönbe mentem”

Élete első Európa-bajnoksága előtt nyilatkozott a Barcelonába elmúlt szezonban berobbanó tehetség

Fermín López volt a Barça legutóbbi szezonjának egyik legpozitívabb pontja. A játékos, aki tavaly nyáron kiemelkedett a Barça szezon előtti amerikai túráján, egy évvel később Spanyolország színeiben szerepelhet első Európa-bajnokságán. A fiatal középpályás a torna előtt a RAC1 Tu Diràs műsorában beszélt, és tökéletes katalán nyelven értékelte első évét az elitben.

Először is megragadta az alkalmat, hogy Xavi Hernándezről beszéljen, akinek mindig hálás lesz a lehetőségért: „Xavi? Nélküle nem lennék itt, és nem kaptam volna meg ezt a lehetőséget. Ő volt az egyetlen személy Barcelonában, aki bízott bennem, azután, hogy kölcsönbe mentem, és örökké nagyon hálás leszek neki.”

A csapatban betöltött jelentősége egyre csak nőtt, ennek ellenére a családjának köszönhetően továbbra is a földön maradt: „Az amerikai túra óta minden nagyon gyorsan történt. Próbálom felfogni a dolgokat, és nem tudom elhinni. Egy szerény családból és városból származom. Otthon rengeteg bátorítást kapok tőlük, ez segít abban, hogy a földön maradjak.” A Barça elmúlt szezonját értékelve elismerte, hogy javulniuk kell: „Önkritikusnak kell lennünk, és jövőre megpróbálnunk a trófeákért harcolni.”

A válogatottal kapcsolatban bevallotta, hogy egy álomszerű világban él, és hogy még mindig próbálja ezt feldolgozni, ahogy telnek a napok és az edzések: „Amikor a sajtótájékoztatón élőben láttam magam, az nagyon lenyűgözött, ez egy valóra vált álom volt számomra. Soha nem tudtam volna elképzelni ezt ezelőtt, és remélem, hogy a lehető legtöbbet tudom majd kihozni a lehetőségekből, amelyeket az edző ad nekem. Ez egy nagyon kemény torna, de úgy gondolom, magabiztos vagyok, és segíthetek a csapatnak.”

Azt is elmondta, hogy a torna nehézségei ellenére szerinte jó teljesítményre lehetnek képesek: „Nagyon kemény ellenfelek várnak ránk, de jó csapatunk van, és lehetnek lehetőségeink arra, hogy a végéig eljussunk.”

Nem Fermín lesz az egyedüli Barcelona-játékos, aki ott lesz a tornán. Pedri, Ferran Torres és Lamine Yamal is így tesz majd, de megvolt erre az esélye Cubarsínak is, akit hideg zuhanyként ért, amikor meglátta, hogy ő is a kimaradó játékosok között van: „Cubarsí egy nagyszerű barát és egy nagyszerű játékos. Kicsit szomorú ez, mert reménykedett abban, hogy itt lehet, de nagyon fiatal, és még sok Európa-bajnokság áll előtte.”

Beszélt egy olyan játékosról is, akinek a jelenléte kulcsfontosságú lehet ebben a válogatottban: „Lamine Yamal? Hihetetlen az, amit az ő korában művel. Mindent nagyon megkönnyít, nagyon érett, és szerintem sokat fog segíteni nekünk az Európa-bajnokságon.”

Sok fiatal La Masián pallérozódó játékos robbant be az első csapat dinamikájába az elmúlt szezonban, emiatt Fermín azzal fejezte be a nyilatkozatát, hogy azt kívánta, a 2026-os világbajnokságon több Barça-játékos képviselje a La Roját: „Sok fiatal játékosunk van, akik most jönnek fel, és remélhetőleg a 2026-os világbajnokságon az Egyesült Államokban ennél is több Barça-játékos lesz ott.”

***