Koeman: „Hatékonyság? Vannak játékosaink, akik a tizenhatoson belül is passzolni akarnak”

Ronald Koeman a szombat délutáni Real Betis elleni bajnoki mérkőzést megelőzően elmondta, hogy a játékosai túl kevés alkalommal próbálkoznak meg a távoli lövésekkel, illetve azt is, hogy ezen a hétvégi találkozóra megpróbálnak változtatni, de kiemelte az ellenfél kapuja előtt történő pontatlanságokat is.

A meccsről

„Bármelyik találkozó fontos. Most a Betis ellen játszunk hazai pályán, akik rendkívül jól futballoznak. Az előző mérkőzéseiken nyertek és veszítettek is, és ez azt jelenti, hogy egy nehéz mérkőzésre számíthatunk. Jól kell játszanunk, javulnunk kell védekezésben a Dinamo Kijev elleni teljesítményünkhöz képest. Sokkal egységesebbnek és szervezettebbnek kell lennünk, ezt gyakoroltuk az edzéseken is. Szeretnénk fejlődni, ezért javítottunk ezeken a dolgokon.”

Messi

„Még mindig remek képességekkel rendelkezik és ezt meg is mutatja. Tudom, hogy az elmúlt mérkőzéseken tizenegyesből volt eredményes és mindig meghatározó a jelenléte a pályán. Még mindig egy meghatározó játékosról beszélünk. A pálya azon területén szeretnénk őt szerepeltetni, ahol veszélyt tud jelenteni az ellenfelek számára. Nagyon fontos szerepe van, főleg a támadásoknál. Több poszton is tud játszani, hamis kilencesként és szélsőként is. Szeretnénk, ha ott lenne elől, és nehézségeket okoz mindig az ellenfélnek.”

„Érzelmileg remek állapotban van, erősnek látom és még mindig élvezi ezt a sportot. Győztes karakter és ezt megmutatja. Mindenkinek vannak nehezebb pillanatai, amikor nem megy be a labda. De az alapján, amit máig láttam, mindent megtesz mindig.”

„Készíthetsz képet készíthet egy játékosról, aki sétál, de ezt nem láttam és nem is foglalkoztat különösebben. A hozzáállása nagyon jó és nem értek egyet az ezzel kapcsolatban kialakult vitáról.”

Az eddig lejátszott találkozókról a bajnokságban

„Egy olyan csapatnak, mint a Barcelona mindig a tabella élén kellene lennie a spanyol bajnokságban. Ha nem vagy az élen, akkor vannak kritikák. Ezeket elfogadom, de a megszállottságot nem. A szezon nagyon hosszú, és mérkőzésenként kell dolgoznunk. Három pontra van szükségünk, azonban nem tudom, hogy a győzelem némi nyugalmat eredményezne-e, mert ez egy olyan klub, ahol sok minden történik.”

A válogatott szünet

„Mindegyik edző azt szeretné, ha a válogatott szünet alatt minél többen maradnának a csapatnál, ezáltal jobban lehetne koncentrálni az edzésekre, a taktikai felkészülésre. De tudjuk, hogy a menetrend nagyon sűrű. Csütörtökön érkezik vissza a játékosok nagy része, és szombaton már az Atlético Madrid ellen lépünk pályára. Ez minden olyan szakemberrel megtörténik, aki egy nagyobb csapatnál tevékenykedik, alig van időnk.”

A védekezés

„Nem tudom, hogyan dolgoztak a csapat védekezésén az elmúlt években, mert nem voltam itt. Láttam pár mérkőzést akkoriban, de abban az időben egy teljesen másik rendszerben játszottak. Az előző meccseken a probléma a pálya közepén volt, ahol nem jól tartottuk kézben a játékot. Ha pedig nem tudunk jól irányítani, akkor az problémákat okozhat a védelemben is.”

Umtiti

„Ha egy játékos itt van, akkor számolok vele. Még nem vett részt egy teljes edzésen sem a csapattal, de az edzések egy részét ő is elvégzi. Meg kell várnunk, amíg úgy fog edzeni, hogy nem érez kellemetlenséget. Ha fizikailag és mentálisan is jó állapotban lesz, akkor számolok vele, bár ez többek között a  többiek teljesítményétől is függ.”

 

Ter Stegen

„Nagyon örülhetünk Neto teljesítményének, leszámítva az Alavés elleni hibáját, ahol nem jó döntést hozott. Bizonyította, hogy egy nagy kapus a klub számára. Nem siettünk Ter Stegen visszatérésével és nem erőltettük. Számára fontos volt, hogy játszhat végre, sok feladata volt, és megmentett minket. Fantasztikus volt, nagyon elégedett vagyok a teljesítményével. Tudjuk, hogy egy nagy kapus.”

A távoli lövések hiánya

„Remélem, hogy a tizenhatoson kívülről többet fogunk majd próbálkozni. Vannak olyan játékosaink, akik a tizenhatoson belüli területekre is szeretnének passzolni, éppen emiatt beszéltünk a távoli próbálkozások hiányáról is. Ugyanakkor, két hónap alatt nem várható el, hogy egy olyan dolgot megváltoztassunk, amelyre korábban nem volt példa egész pályafutása alatt. De próbálkozniuk kell és ez az ő felelősségük.”

Aleñá és Puig

„Beszéltem velük a jövőjüket illetően is. Lelkesnek láttam Aleñát az edzések során. Nagyon nyitott arra, hogy fejlődjön, de ez az edzéseken nyújtott teljesítményétől is függ. Ha megérdemli, akkor fogok adni neki is játéklehetőséget. Ez teljes mértékben a játékosok kezében van.”

Az ellenfél kapuja előtti pontatlanság

„Sok minden okozhatja a kapu előtti pontatlanságot. Amikor nincsen sok terület, akkor elkezdesz kételkedni és ha az ösztöneidet néha nem veszed figyelembe, akkor képes vagy rosszul dönteni. Ugyanakkor ez a játékosok képességeitől is függ. Vannak olyan játékosok, akik az ellenfél kapujának előterében is nagy részben passzokban gondolkoznak, ezt pedig meg kell változtatni. Az ellenfél számára nehezebb, ha távolról is megpróbálsz eredményes lenni. Egyéni szinten nagyobb felelősséget kell vállalnia a játékosoknak.”

Frenkie de Jong

„Problémáink vannak középhátvéd poszton, mert néhány játékosunk sérülésekkel bajlódik. Tudjuk, hogy védőként is számíthatok rá. Úgy gondolom, hogy több pozícióban is tud játszani.”

***