Koeman: „El kell fogadni, hogy most nem mindig nyerhet a csapat”

A holland szakember szavai a Sociedad elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szerda esti Real Sociedad elleni mérkőzést megelőzően beszélt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének sorsolásáról, ahol a PSG lesz majd a katalánok ellenfele, ezzel kapcsolatban azt is elmondta hogy addig a mérkőzésig még sok idő van hátra, és akkor már a jelenleg sérült játékosok is remélhetőleg a rendelkezésére állhatnak majd, illetve hogy februárig az elmondása szerint még sokat fog javulni a csapat játéka.

A Real Sociedad

„Egy nagyon jó csapatról beszélünk, amely az elmúlt években nagyon összeszokott, ezt alátámasztja az eddigi nagyszerű teljesítményük is. A találkozó során, amikor nem lesz nálunk a labda, akkor agresszívan le kell támadnunk őket, ugyanakkor tudom, hogy a játékosaimnak nagyon magabiztosnak kell majd lenniük a pályán, és bízniuk kell saját magukban.”

A bajnokság állása

„Nem lehetünk elégedettek a bajnokság jelenlegi állásával. Elveszítettünk olyan mérkőzéseket, amelyeket nem lett volna szabad. Próbálunk javítani a dolgokon. Az elmúlt mérkőzésen való győzelem nagyon fontos volt számunkra, hiszen mindezt egy nagyon nehéz találkozón sikerült elérni. A csapat munkája és hozzáállása nagyon jó volt. Remélem, hogy ez a három pont nyugalmat fog majd adni nekünk a holnapi mérkőzésre.”

A mérkőzés

„Ez egy kicsit nyitottabb mérkőzés lesz. Tavaly láttam a két csapat egymás elleni meccsét, és nekik is megvolt az esélyük a győzelemre. Két olyan együttes fog találkozni egymással, amelyeknek a játéka a labdabirtokláson alapul és letámadja az ellenfelét. Egy jó és nyílt összecsapást várok majd.”

Pjanic elégedetlen az eddigi játéklehetőséggel

„Beszéltem vele a jelenlegi helyzetéről, és azokról a dolgokról is, amelyekben még javulnia kell. Szeretem a hozzáállását, mert ha valaki úgy lenne boldog, hogy nem játszik, az nem jelentene jót. Azoknak a játékosoknak, akik a padon vannak nem szabad elégedettnek lenniük, dolgozniuk kell azért, hogy megkapják majd a játéklehetőséget.”

PSG jön a BL-ben

„A mérkőzéseket februárban és márciusban fogják majd megrendezni. Meg kell néznünk, hogy hogyan áll a két csapat akkor. Ezen kívül minden játékosunk rendelkezésünkre fog majd állni addigra. A PSG-nek vannak hullámvölgyei, de meg kell várnunk a találkozó időpontját, ugyanis ebből nem lehet messzire menő következtetéseket levonni. Azt hiszem, akkor jobbak leszünk majd játékban, mint most.”

Riqui Puig iránti érdeklődés a sajtó és a szurkolók részéről

„Nem tudom, az én meglátásom szerint a sajtó nagy érdeklődése azért van felé, mert ő egy olyan játékos, aki a La Masíán nevelkedett, de vannak olyan játékosok is, akik nem játszanak és a vezetőedzőjük, illetve a sajtó támogatását kérik. Erős csapat vagyunk, ahol csupán 11 játékos játszhat egyszerre, és az edző dönt a játékosokról a labdarúgó hozzáállását is figyelembe véve. Vannak más játékosok is, de ez nem az én problémám, mert nem én kérdezek ezekről a dolgokról.”

Dembélé állapota

„Még mindig távol van a csapattól, és nem tudom pontosan megmondani, hogy mikor térhet majd vissza a pályára. Ő egy olyan játékos, akire szükségünk van, mert remek képességekkel rendelkezik.”

Az öltöző hangulata

„A légkör nagyon jó, nem látok semmi problémát, ami felmerülne a játékosok között. Tegnap karácsony előtti bulit rendeztek, és nagy zenebona volt.”

A csapat

„Azt szeretném, ha az együttes jobban szerepelne a találkozók során és jobb eredményeket érne el. Vannak problémáink is, amelyeket a sérülések okoznak. Rendszeresebbnek kell lennünk annál, mint amit eddig megmutattunk. Nem tudunk sokat edzeni sem, mert a rendkívül szoros menetrend befolyásol minket és ezt nem teszi lehetővé, ez pedig a frissességben is megmutatkozik.”

Frenkie de Jong

„Mindig rá nehezedik a labdakihozatalok súlya, ugyanakkor neki vannak olyan tulajdonságai is, ami miatt akár támadóbb szerepkörben is számíthatunk rá. Gyors a labdávak és nagyszerűen képes a vonalak között áttörni.”

Mingueza

„A felnőtt keret tagja. A csapattal vesz részt az edzéseken. Néhány héttel ezelőtt voltak kisebb problémái. Remek versenyhelyzetet teremt a középhátvédeknek. Nem hiszem, hogy harmadik vagy negyedik számú középhátvéd lenne. Umtitivel együtt négy játékosunk van ezen a poszton, és bármelyik találkozón dönthetünk úgy, hogy játéklehetőséget adunk neki. Fiatal játékos, aki előtt ott jövő áll ebben a csapatban.”

Messi jelentősége

„A számai lenyűgözőek, nem lesz még egy olyan játékos, mint ő, aki ennyire eredményessé tenné a klubot. A támadásaink is nagyban függnek tőle. Fantasztikus, amit ezért a klubért tett eddig.” 

A legutóbbi siker miatt nagyobb önbizalommal léphet pályára a Barça

„Ismerjük a helyzetünket, néhány hete már elmondtam, hogy meg kell nyernünk azokat a mérkőzéseket, amelyek még az év végéig hátra vannak. Fontos, hogy holnap meglegyen a megfelelő karakterünk a játékban, a három pont megszerzése pedig az elmúlt meccsen egy kicsit több önbizalmat adott nekünk.”

Ansu Fati

„A sérülések esetében mindig nehéz pontosan megmondani, hogy meddig nem állhat egy játékos a csapata rendelkezésére. Minden egyes nap azon dolgozik, hogy fizikailag jobb állapotban legyen, és remélhetőleg ez össze is fog majd neki jönni, de ez attól is függ, hogy mennyi idő alatt tud majd teljesen felépülni. Nem kell kockáztatnunk a játékával többek között az életkora miatt sem, jó állapotban kell lennie ahhoz, hogy újra a csapattal tudjon edzeni és a mérkőzéseken is szerepelhessen. Nem kell rohanni.”

A rendszer

„Itt a klubnál nagy a nyomás, mindenki azt követeli, hogy mindent mérkőzést megnyerjünk, de el kell fogadni, hogy a klub most nincsen olyan helyzetben, hogy minden meccset meg tudjon nyerni. Meg lehet érteni a kritikákat, amikor négy vagy öt találkozón kikapunk, de a minap sokan azért kritizáltak engem, mert az utolsó percekben egy védőt cseréltem be. Ezt nem teljesen értettem, mert nyerni akartunk és ez végül sikerült is.”

***