Koeman: „Puig? Néha nem elég az edzéseken nyújtott jó teljesítmény”

A holland szakember szavai a Valencia elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szombat délutáni Valencia elleni bajnoki mérkőzést megelőzően beszélt a szoros menetrendről, arról, hogy nem éppen a Valenciához kötődik a legjobb emléke az edzői pályafutása során, illetve a mellőzött Riqui Puig helyzetéről is szót ejtett. 

A mérkőzés

„Bármelyik találkozó, amelyen pályára lépünk saját magunktól is függ: koncentrálnunk kell és bele kell tegyük az energiát. Tudjuk, hogy a Valencia egy erős csapat, az elmúlt mérkőzéseik során csupán egyszer kaptak ki: az Atlético de Madrid ellen idegenben. A Valencia esetében egy nagyon versenyképes csapatról beszélünk. Jól kell majd játszanunk és magabiztosnak kell lennünk, illetve az ellenfél kapuja előtt hatékonyabbnak kell bizonyulnunk, a helyzetkihasználás tekintetében.”

Messi – Pedri

„Egy vezetőedző számára fontos, hogy minden játékos a rendelkezésére álljon. Olyan labdarúgóink is vannak, akik a támadóbb szerepköröket figyelembe véve számos olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek az előnyünkre tudnak válni. Ebben az esetben különböző rendszerekről beszélünk, de az is fontos, hogy a játékosok szabadon, illetve jól érezzék magukat a pályán. Szerintem a remek futballisták tudják, hogy hogyan kell jól játszaniuk, és nem függnek attól, hogy kik vannak mellettük a pályán. Sok olyan kapcsolat van a pályán a játékosok között, amelyek szintén fontosak.”

A rendszer

„Mindig elemezzük az ellenfelünket. Vannak olyan együttesek, amelyek 4-4-2-es felállásban játszanak, és én azt az elképzelést támogatom, hogy töltsük meg a középpályánkat olyan játékosokkal, akik egyaránt támadnak és védekeznek. A rendelkezésünkre álló középpályásokkal számos módon játszhatunk. De nem szabad csak ezeket a tényeket figyelembe venni, ugyanis a pozíciók változhatnak a mérkőzés során.”

A csapat hangulata és eredményei

„Láttam, hogy az elveszített mérkőzések ellenére mindig jó a légkör az öltözőben. De könnyebb úgy örülni, amikor megnyersz egy találkozót, és mindezt remek játékkal teszed meg. De én egy jó, egységes csapatot látok. A Real Socedad ellen nagyon jól kellett játszanunk és sok munkát, energiát beletenni a játékba az ellenfél rendkívül jó képességei, és erőssége miatt. Ez a meccs nagyon jó volt, nyomást gyakoroltunk az ellenfélre, és ezt jól is tettük. Szeretnénk, ha mindig ezt a játékot látnánk a pályán, de ezt az ellenfél személye is befolyásolja. Remélem, hogy folytatjuk ezzel a dinamikával és azzal, hogy újra nyerünk hazai pályán. A három meccsünkből kettőt megnyertünk a Camp Nouban, és még egy hiányzik a 100%-os mérleghez, a holnapi. „

Valencia

„Tudom, hogy a csapat néhány korábbi játékosa most kommentátor, mindenki a maga útját járja. Nem Valenciához kapcsolódik a legjobb emlékem a karrierem során. Döntéseket kellett hoznom, és hibázhatok, ugyanúgy, mint bárki más. De legalább nyertünk valamilyen trófeát: a Copa del Rey-t. Ez egy nehéz hely, ahol 15 év alatt sok edzőváltást hajtottak végre. És néha úgy tűnik, hiányzik a nyugalom a nyugodt munkavégzés eléréséhez.”

Araújo

„Ő egy olyan játékos, aki fiatalsága ellenére fizikailag nagyon erős, és a magassága ellenére nagyon gyors. Egy erős karaktere van, irányít, keményen edz minden nap. Javítania kell az első labdaérintéseket, illetve a hosszú átadásait… de nagy jövő áll előtte. Fejlődni akar, és nyitott minden tanács meghallgatására. „

A szoros menetrend

„Az én meglátásom szerint a menetrend továbbra is egy őrület. És ha megnyerjük a Szuperkupa elődöntőjét, lesz még egy újabb meccsünk. Sok idegenbeli találkozónk van van, ezzel pedig „megöljük” a játékosainkat. Szeretek meccsről-meccsre haladni, de muszáj gondolnom azokra az utazásokra, amikor későn érünk haza … Beszélnünk kell arról, hogyan oldhatjuk meg ezt a helyzetet egy ilyen szorosra szabott idényben.”

Dest

„Szeretnénk, hogy minden egyes poszton legalább két játékos álljon a rendelkezésünkre. Mingueza is játszhat ebben a pozícióban, de ez többek között attól is függ, hogy pihentetjük-e, vagy sem, illetve attól is, hogy egyes játékosok milyen fizikai állapotban vannak. Megvannak a jelentések a játékosok fizikai állapotát illetően. Ha Dest jól érzi magát, akkor továbbra is meg fogja kapni a lehetőséget, ugyanakkor nem kockáztatjuk meg a játékát, ha fáradt vagy ha fennáll a megsérülésének az esélye. De ha ezek a jelek nem jelentkeznek nála, akkor továbbra is játszani fog.”

Frenkie de Jong

„Most jobban érzi magát az előző meccseken betöltött szerepével, ahol sok terület volt előtte és szabadon mozoghatott. Itt van az ideje, hogy fejlődjön és még magasabb szinten szerepeljen, és megpróbáljon még jobban hozzájárulni a csapat játékához az ellenfél kapuja előtt is. De persze ez attól is függ, hogy ki szerepel mellette, és ő hogyan tud alkalmazkodni a kialakult helyzethez. De a változás elsősorban azért van, mert nagyobb felelősséget vállalt a pályán. Remek játékos, akinek a jövőben több ehhez hasonló dolgot kell elvállalnia. „

Riqui Puig

„Az ő és Araújo esete különböznek egymástól. De szeretem azokat a labdarúgókat, akik minden egyes nap dolgoznak a fejlődésük érdekében. Ma már nem csak a játékosok képességeitől függ egy adott futballista megítélése, hanem több dolgot is figyelembe kell venni ilyenkor. Van versenyhelyzet a csapaton belül, de néha nem elég az edzések során nyújtott teljesítmény, hogy az edző úgy gondolja, hogy változtatnia kellene a dolgokon. „

Coutinho

„Nagyon kedvelem a játékát. Remek tulajdonságai vannak, amit a labda birtokában tud is kamatoztatni. Tudja, hogy hogyan kell az energiát beleadni a mérkőzéseken az Angliában és Németországban töltött évei révén. Az elmúlt időszakban kellemetlenséget érzett, és nem tudta a legjobb játékát nyújtani a pályán. Most meg kell mutatnia, hogy milyen képességekkel rendelkezik.”

Pjanic

„A középpályán nagy a verseny, és ha Aleñá csereként beállt a Real Sociedad ellen, akkor ennek az oka az volt, hogy szükségünk volt rá, mert Pedri elhagyta a játékteret. Neki és mindenkinek meg kell várnia a lehetőséget. A játékosoknak meg kell mutatniuk, hogy ha az edző rossz döntést hoz. Nagy a versenyhelyzet a csapaton belül, és csak 11 játékos lehet egyszerre a pályán. Néhányan nem sokat játszanak, és meg kell mutatniuk az edzőjüknek, hogy nagyon hasznos tagjai is tudnak lenni a csapatnak. „

***