Koeman: „A jelenlegi helyzetben az összes edzőnek több időre lenne szüksége”

A holland szakember szavai az Athletic Club elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szerda esti Athletic Club elleni bajnoki mérkőzést megelőzően beszélt arról, hogy csapaton belül hogyan élték meg azt, hogy a két pozitív koronavírus-teszt miatt annak is megvolt az esélye, hogy ne tudják lejátszani a találkozót, szót ejtett az Athletic Club élén történő edzőváltásról és arról is, hogy mi a legjobb megoldás arra, hogy a csapata időben le tudja zárni a mérkőzéseket, mert erre többek között a Huesca ellen sem sikerült ellenszert találni…

Még ha csak rövid idő is telt el Marcelino kinevezése óta, van egy olyan érzése, hogy vele más lehet az Athletic?

„Szükség esetén meg tudják változtatni a rendszerüket. Ez az új edzőtől is függ. De alapvetően, nem hiszem, hogy sokat fog változni a felfogásuk, mert csupán két edzésük van a mérkőzés előtt, emiatt nem érheti túl nagy hatás a játékosokat Marcelino kapcsán. Egy olyan csapatról beszélünk, amely hazai pályán fog játszani és meg fogja mutatni az igazi arcát, szeretnek nyomást gyakorolni az ellenfelükre, szeretnek futni és kedvelik a fizikai párharcokat is. Tudom, hogy az utóbbi időben 4-2-3-1-es felállásban játszottak, és hogy Marcelino korábban gyakran használta a 4-4-2-es formációt. Fel kell készülnünk arra, hogy az ellenfél két vagy három lehetséges felállásban is pályára léphet.”

Bizonytalan volt, hogy egyáltalán meg lehet-e majd rendezni a meccset a pozitív koronavírus-tesztek miatt, hogyan élték ezt meg belülről?

„Vannak olyan dolgok az életben, amelyeket nem tudsz irányítani. Tegnap délután felhívtak, mert a szakmai stábunkban volt két olyan ember, akik pozitív tesztet produkáltak. Követtük a LaLiga szabályait, amely szerint felfüggesztettük az edzést, elvégeztük a PCR-teszteket és megvártuk a ma délutánt az eredményekkel. 15: 30-kor jöttem, és vártam, hogy ne legyen több pozitív teszt a csapatban. Szerencsére mindenki negatív volt, és ezáltal tudtunk edzeni és felkészülni a holnapi mérkőzésre.”

Aleñá nem került be a keretbe, a távozás határán van?

„Amíg nincsen semmi végleges információ ezzel kapcsolatban, addig nem tudok erről beszélni. Aleñának engedélye van a klubtól, hogy megpróbálja megtalálni azt az utat, amely a legmegfelelőbb lesz a számára, ha minden hivatalos lesz, akkor tudok majd erről beszélni. De ő egy olyan játékos, aki előtt nagy jövő áll és akinek játszania kell. Fiatal és úgy döntött, hogy megpróbálja megtalálni a legjobb megoldást a saját helyzetében.”

Számára az lenne a legjobb, hogy a választásokat a lehető leghamarabb megtartsák?

„Nem tudok nyilatkozni az egészségügyi kérdésekről. Ha ez a koronavírushoz kapcsolódik, akkor az egy ok lehet a dátum megváltoztatására. De sportszakmai szempontból a lehető leghamarabb meg kell tartanod őket, mert ez egy fontos pillanat a klub számára. Ugyanakkor az egészség a legfontosabb, és mindent meg kell tenni a járvány megállításának érdekében.”

Négy hónapja van a Barçánál. Mikor fogja megérezni a csapat, hogy ön mit szeretne?

„Apránként látni fogjuk, hogy mit akarunk. Augusztusban jöttünk, és megpróbáltuk előre lendíteni a csapatot. Szerintem fontos hiányzóink vannak, akik sérüléssel bajlódnak. Ez egy olyan csapat, amelyen nem tudtam sokat változtatni, és ebben az esetben bármelyik edzőnek több időre lenne szüksége az ötleteinek megvalósításához. Ezért még mindig csak nagy rövid időnk volt itt dolgozni.

Mi hiányzik ebből a csapatból idegenben?

„Lehet, hogy ez az idegenbeli mérkőzéseinkkel függ össze. De igyekszünk ugyanúgy játszani hazai pályán, mint idegenben. Idegenben egyéni hibákat követtünk el és a helyzetkihasználás tekintetében sem voltunk jók. Hatékonyabbnak kell lennünk. Ez a két oka lehet annak, hogy nem értünk el jobb eredményeket. De ugyanakkor ezzel vigyázni kell, mert a többi csapat sem nyeri meg minden találkozóját négy góllal. Az Atlético szoros eredményekkel nyeri a meccseit, de ők elöl hatékonyabbak tudnak lenni, mint mi. Mi vagyunk az a csapat, amely a legtöbb gólszerzési lehetőséget kialakítja, de az akciók befejezését figyelembe véve alulteljesítünk.”

Nemrég beszélt a csapaton belüli sérülésekről. A tervezettnél hamarabb láthatjuk majd a pályán Ansu Fatit? És hogy van Sergi Roberto?

„Ansu Fatival kapcsolatban a klub nyilatkozatára hivatkozom [amelyben az állt, hogy Fati felépülése nagyon jól halad és egy regeneratív biológiai kezelésen esett át Dr. Ramon Cugat által – a Szerk.] De azt egy sérült játékos esetében, hogy pontosan mikor térhet vissza mindig nehéz megjósolni. Fiatal és fontos, hogy felépüljön a sérüléséből. Ha minden a terv szerint alakul, akkor Sergi Roberto a hónap végén térhet majd vissza. Mindketten jó úton járnak, és remélem, hogy hamarosan játékra alkalmas állapotban lesznek majd.”

Tudom hogy az igazolások nem csak öntől függenek, de szüksége lenne igazolásokra?

„Bármelyik csapat és bármely edző megvizsgálja, hogyan lehetne javítani és megerősíteni a csapatát. Én is. Az egyetlen dolog, amit tettem, hogy elkészítettem egy tervet a távozó, illetve az érkező játékosokkal kapcsolatban. És a klubtól függ, hogy ez majd lehetséges lesz-e vagy sem. Ha lehetséges, akkor megvalósulhat, de ha ez nem lehetséges, akkor azokkal a játékosokkal folytatjuk, akik jelenleg a rendelkezésünkre állnak.”

A közönség nélküli meccs előny lehet a Barcelonának?

„Nem. Ez mindig hátrány. Bármelyik játékosnak, akár idegenben, akár hazai pályán, de szüksége van a közönségre. A San Mamés egy remek helyszín. A baszk csapat itt megmutatja az igazi arcát, a szurkolók pedig mindig segítenek. Közönség nélkül ez teljesen más. Kell a motiváció.”

Hogyan látja Sergiño Dest helyzetét?

„Igaz, hogy néha vannak hullámvölgyei. Erősen kezdett, de azt gondolom, hogy ez az életkorával függ össze. 19 éves. Nemrég csatlakozott egy nagy csapathoz, és alkalmazkodnia kell. Nem tud minden mérkőzésen jól teljesíteni. Mint minden játékosnak, neki is joga van hibázni. És biztosan javulni fog, kevesebbszer lesz koncentrációhiánya is. De nem vagyok csalódott, ha vannak hullámvölgyei, akkor az azért van, mert fiatal”

A minap azt mondta, hogy Suárez távozása meg volt határozva a sors által, de ameddig Suárez gólokat szerez, a Barçának csak 16 gólja van a bajnokságban. Mit gondol erről?

„Nem szeretek minden alkalommal válaszolni a Suárezzel kapcsolatos kérdésekre. Ő nem a mi játékosunk. Nagyon tisztelem őt. Megvannak a magunk csatárai, és fejlődnünk kell.”

Griezmann a legutóbbi mérkőzéseken minimálisan járult hozzá a csapat játékához. Hogy van?

„Antoine tudja a helyét. Szeretem, mert ő egy nyitott játékos, szeret kommunikálni, beszélni a játékáról. És ahogy a minap mondtam, ha három középpályással játszunk, akkor meg kell találnunk a legjobb megoldást a három támadónk számára. És van Leo és Ousmane, akik mélységet és ezáltal területeket tudnak biztosítani a csapat számára. És választanom kell. Ha sok mérkőzést kell játszanunk, akkor nem játszhatnak mindig ugyanazok.

Ter Stegen a Huesca elleni mérkőzés után beismerte, hogy problémáik vannak a mérkőzések lezárásával. Mi a megoldás erre a problémára?

„A válasz könnyű. Amit meg kell tennünk az az, hogy meg kell szereznünk a második gólt. Ha csak egy gól különbséggel nyerünk, akkor problémáink vannak az utolsó percekben. Nem vagyunk az a fajta csapat, amely tudja, hogyan kell jól védekezni ebben az esetben. Meg kell „ölni” a meccset, ez a lényeg. Ha nem teszed meg, akkor bármelyik csapat a végsőkig küzd, hogy döntetlent érjen el.”

***