Koeman: „Egy trófea mindig azt mutatja, jó úton jársz”

A holland szakember szavai az Athletic Club elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a vasárnap esti Athletic Club elleni Spanyol Szuperkupa döntőt megelőzően beszélt arról, hogy hogyan látja Lionel Messi helyzetét, aki a Real Sociedad elleni elődöntőt egy kisebb sérülés miatt kihagyta, illetve szót ejtett annak kapcsán is, hogy mit gondol arról, hogy Eric García januárban biztosan nem lesz a klub játékosa.

Milyen döntőt vár?

„Jól vagyunk és örülünk, hogy holnap pályára léphetünk. Jelentős fáradtságot láttunk a játékosokon, de három-négy nap pihenés elég. Egy nehéz mérkőzésre számítok, mivel egy versenyképes csapatról beszélünk, és ha nyomást is gyakorolnak majd ránk, akkor arra lesz válaszunk és megpróbálunk majd mezőnyfölénybe kerülni. Megvan a játékunk is, amivel ezt szeretnénk elérni. A Real Sociedad ellen a meccs eleje nagyon nehéz volt a számunkra. Úgy kell majd teljesítenünk, ahogyan az előző mérkőzéseken is volt rá példa.”

Hogyan látja Messi helyzetét?

„Leo tegnap egyéni edzésmunkát végzett és majd meglátjuk, hogy ő hogyan látja a helyzetét, hogy játékra alkalmas állapotban lehet-e majd, vagy sem. Övé lesz az utolsó szó, és várni fogunk holnap reggelig, hogy megnézzük, hogy van. Reméljük, hogy ott lesz majd a pályán, de attól függetlenül, hogy pályára lép-e vagy sem, megpróbáljuk felkészíteni a csapatot a találkozóra.”

Mennyire jelent csalódást a számára, hogy januárban nem fog érkezni Eric García?

„Jól vagyok, elégedett vagyok. Ismerem a klub jelenlegi anyagi helyzetét. Ha ez nem lehetséges, akkor nem fog megvalósulni, és folytatjuk a munkát azokkal a játékosokkal, akik jelenleg a rendelkezésünkre állnak.”

Mennyire számít Messi jelenléte a pályán?

„Bármely csapatnak nagyobb esélye lenne a győzelemre, ha pályára lépne. Ha a világ legjobb játékosa a csapatodban van, akkor vele több lehetőséget tudunk kialakítani. A kreativitása és a hatékonysága miatt több helyzetet fogunk tudni majd kidolgozni, ha játszik.”

Mennyire fontos ennek a trófeának a megnyerése?

„Természetesen fontos. Mindig fontos a trófeák megnyerése annak érdekében, hogy megmutassuk az emberek számára, hogy jó úton járunk. Ez egy trófea, és minden trófea, amit megnyersz, az beíródik a klub történelemkönyvébe, így ez nagyon fontos a klub számára is.”

Ez a trófea reménnyel töltené el a szurkolókat is?

„Ha egy csapat megnyer egy trófeát, akkor logikus azt mondani, hogy jó úton jár. A bizalom és annak bemutatása miatt, hogy sok tekintetben javultunk, jó lenne győzelemmel zárni az összecsapást. Úgy tűnik, hogy nagyon bele kell majd állnunk a meccsbe, mert az Athletic a legjobb teljesítményét fogja majd nyújtani. Sok mindenre fel kell készülnünk, és ismételten azon a szinten kell majd játszanunk, amely az Athletic elleni előző meccsünkön is látható volt.”

Szerinte mikor térhet majd vissza a pályára Sergi Roberto és Ansu Fati?

„Nem akarok pontos dátumokat kitűzni, mert ezzel nyomást gyakorolhatunk a játékosokra. Sergi Roberto két hét múlva akár játékra alkalmas állapotban is lehet, míg Ansu Fati esetében lehet, hogy ez a folyamat hosszabb ideig is elhúzódhat, de az a fontos, hogy teljes mértékben felépüljenek.”

Fontolgatja a távozás lehetőségét Neto?

„Igaz a hír, miszerint az ügynöke benyújtotta felénk a távozási kérelmet és nemet mondtunk. Ő egy fontos kapus számunkra, és szeretnénk, ha minden poszton több játékosunk lenne.”

Hogyan néznek majd szembe a holnapi találkozóval?

„Elég érettek vagyunk ahhoz, hogy tudjuk, hogyan kell játszanunk holnap.”

Tudna kivételt tenni Messi esetében és a kezdőbe nevezné őt, anélkül hogy 100%-os állapotban lenne?

„Minden játékosnak százszázalékos állapotban kell lennie ahhoz, hogy a kezdőcsapatba nevezzük őt. De a végső döntés Messié. Fontos lesz majd, hogy hogyan fogja majd magát érezni az edzésen és holnap reggel meglátjuk, hogy készen áll-e a mérkőzésre, vagy sem.

***