Koeman: „Amíg van egy kis reményünk is, mindent meg kell tennünk”

A holland szakember szavai az Elche elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szerda esti Elche elleni bajnokit megelőzően elmondta, hogy a Cádíz elleni mérkőzést követően beszélt Lenglet-val, aki egy pontokba kerülő hibát követett el a hétvégén azzal, hogy büntetőt vétett, de a holland szakember szerint nem hibáztatható csupán egy játékos a történtekért. Kiemelte azt is, hogy a csapata a helyzetkihasználás tekintetében nem igazán remekel

Az Elche csapatánál edzőváltás történt. Hasonló lehet ez a találkozó a Cádiz ellenihez?

„Az igaz, hogy az Elche az Eibar legyőzésével nagy önbizalomra tett szert. Ez egy nehéz mérkőzés lesz. Nem tudom, hogy az Elche a Cádízhoz hasonlóan fog-e majd játszani, de már tudjuk, hogy mik azok a dolgok, amik megtörténhetnek velünk. Nagy mértékben saját magunktól függünk. Többek között a labdával való játékunktól és időnként a védekezésünktől is.”

Sok hibát vétett a csapat az elmúlt időszakban, mi lehet ennek az oka?

„Mindig elemeznünk kell a csapatot, egyes játékosok fizikia állapotát és önbizalmát figyelembe véve … A hibák pontokba kerültek, de nem igazságos egy játékost vagy csak egy védőt hibáztatni ezért. Sok lehetőségünk volt. A helyzeteket nem olyan hatékonysággal tudjuk gólra váltani, mint amilyenre szükségünk lenne. Több tekintetben is hibáztunk, ez vezetett a pontvesztéseinkhez.”

Lenglet áll a középpontban a Cádiz elleni döntetlen után, beszélt vele, hogyan látja a helyzetét?

„Ma reggel beszéltem Clèmenttel. Komoly, jó játékos, aki ezt nagyon személyesen kezelte. Mint korábban mondtam, több dolog is van, ami a pontvesztéshez vezetett. Ennél jobban is csinálhatta volna, és elkövetett néhány hibát, de mások is követtek el hibákat. Támadásban is kudarcot vallottunk, és nem tudtuk még egy szerzett góllal lezárni a találkozót 1-0 után. 2-0-nál egy meccs már más, kevesebb az esély, hogy elhullajthatunk pontokat. Tudnunk kell, hogy hogyan elemezhetjük jól ezeket a szituációkat, de nem feltételezhetjük, hogy  a probléma csak x vagy y játékosé. Meg kell védenünk a játékost, akinek néhány tekintetben még fejlődnie kell, csakúgy, mint bármelyik más játékosnak.”

Lenglet kezdő lesz az Elche ellen?

„Egy játékosnak határozottnak kell lennie, hogy játékra kész, és meg kell győződnünk az önbizalmáról. És ez nem utolsó sorban a fizikai és mentális állapottól is függ. És ez nem csak Lenglet-ra vonatkozik, hanem a többiekre is. A legjobb játékosokat kell a pályára küldenünk holnap.”

Haaland és Mbappé. Ők a jövő csillagai?

„Nem ez a megfelelő pillanat arra, hogy más játékosokról beszéljünk. Fontos találkozók állnak előttünk. Ez lehet a klub, az új elnök jövője. Arra kell koncentrálni, ami a miénk, mert döntő mérkőzések következnek a számunkra.”

Freixa a kampányolása során elmondta, hogy a megválasztása esetén 250 millió eurójuk lesz, amit igazolásokra szeretnének majd fordítani. Ez megnyugtatja?

„Nem tudom, hogy ez igaz-e. Amíg nem tudjuk, hogy ki lesz az új, megválasztott elnök, addig nem tudjuk meg, mi lesz az edző és a csapat jövője. Megvárom március 8-át és meglátjuk.”

Három mérkőzése lesz a csapatnak rövid időn belül

„Igen, ezeken a meccseken nagy a tét. Úgy kell teljesítenünk a pályán, ahogyan azt a korábbi meccsek során is tettük. Pontokat szereztünk hazai pályán, de az elmúlt 13 meccsből 10-et megnyertünk három pedig döntetlennel zárult. Csalódott vagyok, hogy döntetlent játszottunk a Cádiz ellen. Ha több pontot fogunk veszíteni, akkor nem lesz több lehetőségünk közeledni a riválisainkhoz.”

A Copa del Rey a legfontosabb sorozat a csapat számára?

„Szerintem továbbra is képesek vagyunk harcolni a spanyol bajnokságban a trófeák megnyeréséért, mert azt láthatjuk, hogy vannak olyan csapatok, amelyek képesek pontokat szerezni a „nagy” csapatok ellen. A számunkra ez a következő két mérkőzésen fog majd eldőlni. Nem támogatom azt a gondolatot, hogy a Copa del Rey fontosabb. Nehéz, mert közönség nélkül kellene tudjunk megfordítani egy párharcot. Közönséggel más lenne, könnyebb lenne fordítani.

Hogy van Araújo?

„Egyre jobban. De először a csapattal kell edzenie, hogy tudja, készen áll-e a játékra, vagy sem. Várnunk kell. Nem jó pontos dátumokat kitűzni egy sérült játékos esetében, mert minden attól függ, hogy milyen ütemben halad majd a felépülése.”

Érti, hogy a szurkolók elégedetlenek?

„Tudjuk, hogy két nap alatt sok minden megváltozhat a világban. A történtek megváltoztathatják az emberek és a sajtó véleményét. Ezt el kell fogadnunk és tovább kell lépnünk. A PSG, a Sevilla és a Cádiz elleni eredmények megsértették a csapatot is. De mi vagyunk a Barça, büszkéknek kell lennünk arra, hogy itt lehettünk. A kapitányoknak olyan hangulatot kell kialakítania, amely segíthet, hogy minden lehetséges trófea megnyeréséért harcban legyünk.”

Itt az ideje, hogy sok fiatal játékos megkapja a lehetőséget?

„Számos lehetőséget adtunk már fiatal játékosoknak, egy ilyen fontos pillanatban ez nem a megfelelő alkalom arra, hogy minél több fiatalnak játéklehetőséget adjunk. A tapasztalt játékosoknak is ott kell lenniük a pályán a fiatalok mellett a siker elérésének érdekében. Meg kell találnunk az egyensúlyt.”

Milyen a hangulat?

„Normális, hogy egy picit rosszabb. De ha holnap nyerünk, akkor minden más lesz.”

Mi a probléma a helyzetkihasználással, hogy nem sikerül lezárni a meccseket?

„A probléma nem az, hogy nem alakítunk ki lehetőségeket. De nagyobb hatékonyságot kell kérnünk a támadóinktól. Lehetőségeink voltak a kétgólos előny megszerzésére, és ha sikerül, biztosan nem egyenlít ki az ellenfél. És ebben a szezonban sok esetben hiányzik a megfelelő hatékonyság elöl. A hatékonyság százalékos aránya alacsony a Barça esetében.”

Griezmannnak és Dembélének többet kellene hozzátennie gólokban is?

Elemeznünk kell a lehetőségeiket, amik adódtak előttük. Antoine eredményes volt a múlt hónapban, előtte azonban nehezebben ment neki… A minap pedig Dembélének két nagy lehetősége volt, amelyből az egyiket értékesítenie kellett volna. Hiányzik a hatékonyság a középpályásoktól és a támadóktól is.

Hogy van Ön? 2021-ben a csapatnak voltak hullámvölgyei

„Ma jól. A Cádiz ellleni eredmény után nagyon rosszul voltam. Mert felelősnek éreztem magam, és azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne javítani a dolgokon. Ez engem érint. Ilyenkor a kedvem rosszabb lesz … Ma reggel elmondtam a játékosaimnak, hogy képesek lehetünk továbbra is versenyben maradni, mert három héttel ezelőtt a hátrányunk még nagyobb volt ennél. Van remény, és amíg van egy kis reményünk is, mindent meg kell tennünk.”

Nem védi túlságosan a játékosokat?

„Csapaton belül igen. Az én feladatom az, hogy meglássam, elemezzem és megértessem a játékosokkal, hogy milyen hibákat követnek el. Ha egyéni találkozóm van egy játékossal, akkor világosan beszélek felé. Kritizálni lehet a játékosokat személyesen, ezt meg kell tenned, ha beszélsz egy játékossal. Ilyenkor közvetlennek kell lenned. De a csapaton kívül történő eseményektől meg kell védened a játékosokat. De a csapaton belül tisztán beszélhetünk mindenről.”

Ki a csapat vezéregyénisége?

„Vannak vezérek a csapatban. Piqué, Sergi Roberto, Alba tapasztalt játékosok. Messi is elöl, illetve Busquets is … Vannak remek képeségekkel rendelkező játékosaink remek személyiséggel, akiknek példát kell mutatniuk. Ezek fontosak. Mondják el a fiataloknak az utat, és ha szükséges, akkor biztassák őket a célok elérésének érdekében.”

A minap beszélt Dest koncentrációjáról és arról, hogy ebben még javulnia kell. De ez az egész csapatra is igaz

„Néha a koncentrálatlanság egyéni szinten jelentkezik, máskor az egész csapatra igaz. A minap nem szereztük meg a második gólt… ennek különböző okai vannak. De még mindig itt vagyunk, életben vagyunk. Koncentráltnak kell lennünk, sokkal inkább, ha csupán egy góllal vezetünk. A tapasztalt játékosok tudják ilyenkor, hogy mit kell tenni, hogy le tudjuk zárni a mérkőzésket.”

***