Koeman: „Az esetleges távozóink? Jobb erről majd az idény végén beszélni”

A holland szakember szavai a Real Valladolid elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a hétfő esti Real Valladolid elleni bajnokit megelőzően visszafogottan beszélt Laportáék csütörtöki találkozásáról, ahol Haaland édesapja és ügynöke, Mino Raiola is jelen volt, a téma pedig a norvég támadó esetleges nyári érkezése volt – bár ebben az ügyben érdemi előrelépés egyelőre nem történt, ez a felek közötti első találkozó volt. 

Hogyan néznek majd szembe ezzel a mérkőzéssel, amely a válogatott szünet után és egy héttel az El Clásico előtt következik?

„Tudjuk, hogy az ellenfélnél vannak olyan játékosok, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük és akadnak olyanok is, akik sérüléssel bajlódnak. A válogatott szünet ellenére a játékosok lelkesen tértek vissza. Tudjuk, hogy mi a tét, és nyernünk kell.”

A Valladolid hiányzói miatt egy könnyebb találkozóra számít?

„Fel kell készülnünk. A hiányzóik ellenére egy nehéz mérkőzésnek nézünk elébe. Ha nagy energiát mozgósítanánk a találkozón és a megfelelő ritmussal játszanánk, az lenne a legjobb. De ebben nem szabad elbíznunk magunkat, dolgoznunk és tennünk kell érte.”

Messi és Frenkie de Jong is egy sárga lapra van az eltiltástól, fontolgatja, hogy pihenteti majd őket?

„Tudjuk ezt, mindig fennáll a kockázat, de ez nem a megfelelő pillanat arra, hogy pihenjenek. És ezt ők is tudják. Mérkőzésenként kell haladnunk és mindig a lehető legerősebb csapatot kell a pályára küldenünk.”

Beszélt már Laportával a Haaland ügynökével és apjával folytatott találkozóról?

„A válogatott szünetet arra használtuk, hogy találkozzunk az elnökkel és megvitassuk azokat a dolgokat, amelyek segítségével fejlődhet a csapat majd a jövőben, de nem szeretnék beszélni egy olyan játékosról, aki nem a mi játékosunk.”

Lassan hasznos lenne tudni, hogy hogyan dönt Messi a jövőjével kapcsolatban?

„Ez egy nagyon fontos kérdés. Mindent megteszünk azért, hogy maradásra bírjuk. De jelen pillanatban a jelenre és a hétfői mérkőzésre kell koncentrálnunk. A jövője az elnökön is múlik. De a következő összecsapásokra kell összpontosítanunk.”

Hogyan van Sergi Roberto és Piqué?

„Az elmúlt időszakban a csapattal edzettek és jó ütemben haladt a felépülésük. Holnap meghozzuk a döntéseket. Nem fogunk kockáztatni. Az El Clásico után további mérkőzések is várnak ránk a szezon hátralévő szakaszában.”

Az új elnökség jelezte ön felé, hogy bíznak önben?

„Igen, nagyon boldog vagyok emiatt, elvégre nagyon fontos dolgokon sikerült változtatnunk. Azonban ebben a világban tudjuk, hogy a fejlődés érdekében folytatnunk kell úgy, hogy nyerjük a meccseinket.

Milyen tervei vannak Colladóval, aki a héten hosszabbította meg 2023 nyaráig a szerződését?

„Az ő esetében egy nagyon érdekes és jó képességekkel rendelkező játékosról beszélünk, de ez olyan dolog, amely a klub belső ügyei közé tartozik. Jelenleg neki és a Barcelona B-nek fontos mérkőzései vannak a rájátszás szempontjából. Ilaix Moriba is ezért játszott a B csapatban hétvégén.”

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Mit gondol, hogy egy olyan mérkőzést tekinthetett meg a helyszínen [a Barcelona B szombati meccsét – a Szerk.], ahol a szurkolók is jelen voltak?

„Szerettem a találkozó minden egyes pillanatát. Csak ezer drukker lehetett jelen a mérkőzésen, de nagyon hiányoztak már a szurkolók. Remélhetőleg a Camp Nouba is hamarosan visszatérhetnek majd.”

A Valladolid vendégeként volt az első alkalom, hogy a csapat egy háromvédős rendszerben játszott, miért gondolta, hogy ez jó lesz?

„Mert ebben a rendszerben a sorok között rendszeresen megtaláltuk azokat a játékosokat, akik előtt szabad terület adódott. Mostanában jól működik ez a felállás.”

Milyen érzései vannak a Laportával való találkozása után?

„Mindannyian azon dolgozunk, hogy fejlődjön a csapat, ismerve a klub pénzügyi helyzetét, ami nem a legjobb. Az első naptól kezdve megmutatták nekem, hogy szeretnének segíteni a csapatnak a fejlődés érdekében, de ez a lehetőségeinktől függ. De én a mérkőzésekkel vagyok elfoglalva, nem a lehetséges érkezők neveivel.”

Szeretné tudatni a játékosokkal a szezon vége előtt, hogy kiknek nyílhat lehetősége a távozásra?

„Kerülnünk kell az ezzel kapcsolatos híreket, amíg versenyben vagyunk a sorozatokban. Jobb ezt megtenni akkor, amikor az idény véget ért.”

Aggódik Dembélé, Griezmann vagy Frenkie de Jong miatt, akik nagyon sokat játszottak a válogatott szünet során?

„Mindannyian nagy örömmel és problémák nélkül tértek vissza. Néhányan sokat játszottak, mert meghatározó játékosok a válogatottjuk számára. Egy olyan időszakban vagyunk, amikor mindent bele kell adnunk.”

Reális egy komolyabb csatár esetleges érkezéséről beszélni?

„Nem tudom, ez a vezetőségtől és az elnöktől függ. Nekik kell meghozniuk a döntést a klub gazdasági helyzetének ismeretében.”

***

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát