Koeman: „A bajnoki hajrá? Nem látom egyik csapatot sem erősebbnek a másiknál”

A holland szakember szavai a Villarreal elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a vasárnap délutáni Villarreal elleni bajnoki mérkőzést megelőzően elmondta, hogy szerinte, ha a csapata jól koncentrál majd a hátralévő mérkőzéseken, akkor képesek lehetnek megnyerni a bajnoki címet.

Döntőnek tekinti a holnapi mérkőzést?

„Tudjuk, hogy hét mérkőzésünk van hátra és nekünk, ahogyan a másik három riválisunknak is, nyernünk kell. Ha nem nyersz, akkor kisebb lesz az esélyed a bajnokság megnyerésére. Ez teljesen egyértelmű.”

A Camp Nouban négygólos győzelmet aratott a Barcelona a Villarreal ellen

„Ez igaz, de azóta nagyon hosszú idő telt el. Remek focit játszanak, sok remek képességű játékossal rendelkeznek, a bajnokságban és Európában is bizonyítják, hogy egy erős, versenyképes csapatról beszélünk. Csütörtökig lesz idejük felkészülni az Arsenal elleni mérkőzésre. Érdekes találkozónak nézünk elébe.”

Aggódik a játékosok túlterheltsége miatt Messi, Alba és Frenkie de Jong esetében?

„Nem aggódom. Folyamatosan figyeljük a játékosok fizikai állapotát és kevesebbet edzünk a mérkőzések előtt, hogy teljes mértékben kipihentek legyenek a meccsre.”

Ez a szezon legnehezebb idegenbeli meccse?

„Nem hiszem. Minden egyes mérkőzésnek megvan a maga nehézsége és ha jól koncentrálunk és a megfelelő energiát fordítjuk a találkozóra, akkor szerintem meg tudjuk csinálni. Nincsen nehezebb mérkőzés a másiknál. Minden csapat előtt akadnak nehézségek. Minden csapat harcol a bajnoki címért. A Villarreal egy jó focit játszó együttes és remek képességekkel rendelkező játékosaik vannak, érdekes meccs lesz.”

Az UEFA elnöke továbbra is fenyegeti a Barcelonát, nem aggódik, hogy emiatt Messi elgondolkodik a távozáson?

„Ez a dolog nem nagyon fogja befolyásolni a döntését. A minap már eleget beszéltünk a Szuperligáról. Hagyjuk. Ez nem a megfelelő alkalom arra, hogy erről beszéljünk. Vannak fontosabb dolgok is, amikre figyelnünk kell, az UEFA szankcióin és fenyegetésén kívül. Nekünk a hátralévő mérkőzéseinkkel kell foglalkoznunk és a menetrendünkkel.”

Négy csapat küzd a LaLiga megnyeréséért. Úgy érzi, hogy a Barcelona képes lehet az összes meccset megnyerni?

„Mind a négy csapat képes erre. Szinte tilos hibázni, mert a többiek nyerik a találkozóikat. Sok pontot kell szerezned hét mérkőzés alatt ahhoz, hogy bajnok legyél, nagyon sok pontot.”

A Getafe ellen két nagyon különböző félidőt láthattunk. Az első játékrészben jó volt a csapat, a másodikban már kevésbé. Volt ideje elemezni a dolgokat?

„Mindig elemezzük a dolgokat. Teljesen egyértelmű, hogy mi történt velünk. Ez nem egy hozzáállásbeli probléma volt, hanem taktikai. Amikor nálunk volt a labda, négy védővel játszottunk, hogy sikerüljön kihoznunk a labdát a saját térfelünkről nem tudom miért, de ők ekkor nagyobb nyomást gyakoroltak ránk. Umtiti beállásával visszaálltunk háromvédős rendszerre és ezzel véget értek a nehézségek. Megmutattuk a játékosoknak, hogy mit rontottunk el.”

Ansu Fati és Coutinho ebben a szezonban már nem léphet pályára? Dembélé és Pjanic viszont játszhat majd a Villarreal ellen? 

„Minden játékosnak, aki kerettag, lehetősége nyílhat a játékra. Ansu Fati és Coutinho felépülése hosszabb ideig tart, mint amire előzetesen számítottunk.”

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Megkapta a bizalmat és továbbra is a klub vezetőedzője lesz majd?

„Mint máskor is elmondtam, az elnök mindig a támogatásáról és a bizalmáról biztosított. És ameddig ez nem fog változni, addig ez így is marad. Elvileg a következő szezonban is én leszek a klub vezetőedzője. Emellett szerződésem is van. Ha nem, akkor beszélnünk kell majd erről egymással.”

A Barcelona az a csapat, amely kevesebbet tud pihenni a meccs előtt

„Már többször is elmondtam a véleményemet ezzel kapcsolatban. A kritikáink ellenére nem láttam változást a menetrendünkben. Tehát folytatnunk kell a munkát.”

A bajnoki cím megnyeréséért küzdő riválisok közül kit tart a legjobbnak?

„Nem látom egyik csapatot sem erősebbnek a másiknál. Az Atlético Madrid, a Real Madrid és a Sevilla sok mérkőzést nyer. Az előnyünk az, hogy az Atléti ellen hazai pályán játszunk majd és ez is egy megnyerhető mérkőzés lesz. Egyik együttes sem erősebb a másiknál.”

Milyen az asszisztense, Alfred Schreuder?

„Korábban még nem dolgoztam együtt Alfréddal, Larssonnal és a szakmai stáb többi tagjával, De la Fuentével sem, de jól tudunk együttműködni egymással. A hollandok mindig a támadójátékot részesítik előnyben. Schreuder Ten Haag mellett tevékenykedett az Ajaxnál és szerintem sokat tanult Nagelsmanntól. Mindent, amit megtanult, most gyakorlatban is alkalmazza. Egy szakmai stáb esetében jó, ha több ötlet is felmerül. Aztán eldöntjük, hogy milyen döntést hozunk majd.”

Mennyire fontos játékos Dembélé a csapat számára?

„Ő más játékos, mint a többiek, akik elöl vannak, mert mélységet tud biztosítani a csapattársai számára. Mindkét lábbal jó teljesítményre képes és remekül lő. Sok mindenben hozzá tudott járulni a csapat játékához. Jobb, ha holnap velünk lesz.”

Szeretne az Atlético Madrid mérkőzései előtt játszani?

„Nem tudom, hogy jobb-e előttük játszani, mert a legfontosabb az, hogy megnyerjük a mérkőzéseinket. Ennek a csapatnak mindenre készen kell állnia.”

***

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát