Laporta: „Annak ellenére, hogy a kezünket adtuk Messinek, hogy a szerződése készen állt…”

Joan Laporta Barcelona elnök hétfőn egy két órán át tartó sajtótájékoztató részeként válaszolt még több újságírói kérdésre, így további részleteket osztott meg a Messi-üggyel kapcsolatban .

Laporta külön beszélt arról, hogy miért gondolták korábban, hogy ki tudják fizetni Messit, és ez miért férhet be a fizetési szabályok alá, és arról is szólt, hogy mi történt később.

A Messi-éra vége a Barcelonánál

“Azt gondolom, hogy ez egy sikeres történet volt, ami hosszú ideig, nagyon sok évig tartott, ami a vége felé fokozatosan elromlott. Két évvel előrehoztuk a post-Messi időszakot. A bemutatása a PSG-nél ellentmondásos érzéseket váltott ki bennem is, mint minden Barcelona-szurkoló esetében. Szívesebben láttam volna a Barçában, még akkor is, ha a megfelelő döntést hoztuk, mert a Barça mindenki felett áll. A legjobbat kívánom neki, örülök, hogy boldognak látom, megérdemli, most talán ellenfelek leszünk, és mint ellenfelek ezt el kell fogadnunk.”

A tárgyalások Messivel

“Láttam olyan nyilatkozatot Messivel, ami nagyon megfelelt annak, amit mi is elmondtunk. A két fél közleményei egy vonalon születtek.”

„Ha azt gondoltuk, hogy meg tudjuk csinálni, hogy folytassa velünk, az azért volt, mert az előző klubvezetés számait ismertük, nem ismertük a valós számokat. Mi egy 278 millió eurós veszteséget mutattunk be a LaLigának, ami már súlyos szám, de megengedte volna számunkra, hogy tegyünk egy erőfeszítést Messi esetében (a 480 millió eurós valós veszteség helyett – a szerk.). Természetesen csakis úgy, hogy adunk el játékosokat, és csökkentjük más játékosok fizetését. Amikor láttuk, hogy a LaLiga milyen elvárásokat támaszt, hogy lehet mozgásterünk a fizetések tekintetében, akkor optimisták voltunk. De amikor láttuk, azt is, hogy cserébe mit várnak el, akkor azt is láttuk, hogy ez nem lehetséges, ezt nem fogadhatjuk el. És annak ellenére, hogy korábban a kezünket adtuk Messinek, annak ellenére, hogy a szerződése már teljesen készen állt az aláírásra, végül mindkét fél látta, hogy egyszerűen nem fér bele, nem tudjuk megcsinálni.”

„Leónak is megvolt a maga határideje, nem várathattuk örökre. Korábban abban maradtunk, hogy július 31-ig, amikor visszatér a szabadságáról, le kellene zárnunk a témát.  Hiába tett ő nagy erőfeszítéseket, hogy beférjünk a fizetési limit alá, mert mindent megtett, ahogyan mi is készek voltunk áldozatokat vállalni. De amikor láttuk a tragédia nagyságát, láttuk azt is, hogy nem lehet megcsinálni, és fontosabb a klub, az egyesület, mint bárki más.”

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

„Mind a két fél más véget szeretett volna, de el kell fogadnunk, hogy nem lehetett valóra váltani a kezdeti elképzelésünket. Véget ér az egyik legszebb történet, ami a fociban volt, és általában ezek a történetek nem tartanak ilyen hosszú ideig. Én igyekszem inkább a jobb pillanatokra emlékezni, és nem a rosszakra. Mi nagy reményeket fűzünk a jelenlegi csapathoz, és Leót is boldognak látjuk Párizsban.”

Hűvös volt a búcsúja Messivel, és a füttyszó a Camp Nouban

“Nem Messit fütyülték a Camp Nouban, egyszerűen arról van szó, hogy a közönség a Barçát védi, és tudja, hogy a csapatnak egységre van szüksége. A búcsúzásról pedig: egy olyan tárgyalássorozat után, ahol mindketten azt vártuk, hogy eredményre fognak vezetni, és nem így alakult végül, az egy közös, nagy csalódás, és keserűség érzés. Én személy szerint ugyanúgy viszonyulok hozzá, ahogyan korábban, de az nagy kár, hogy ez a történet nem úgy ér véget, ahogyan szerettük volna”.

Llopis vádja Florentinóval kapcsolatban

“Nincs semmi mondanivalóm ezzel kapcsolatban. Nem volt igazgató, jobb ha nem mond semmit.”