Koeman: „Versenyben tudunk maradni, de nem várható el tőlünk, hogy megnyerjük a BL-t”

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a szerda esti Dinamo Kijev elleni Bajnokok Ligája mérkőzést megelőzően elmondta, hogy szerinte mi lehet annak az oka, hogy a katalánok már évek óta jobban szerepelnek a spanyol bajnokságban, mint a Bajnokok Ligájában, illetve természetesen arról is szót ejtett, hogy a csapatának mindenképpen nyernie kell ahhoz, hogy reális esélye legyen a továbbjutásra.

Mit kell tennie a csapatnak, hogy megszerezze az első három pontját a Bajnokok Ligájában?

„Tavaly játszottunk a Dinamo ellen és mindkétszer megvertük őket, de már erősítettek azóta és így ebben a szezonban már egy jobb csapatról beszélünk. Tudjuk, mire számíthatunk. Holnap a jövőnket meghatározva lépünk pályára a Bajnokok Ligájában, még ha az első két találkozónkat el is vesztettük, akkor is nyernünk kell.”

A holnapi meccs eredményének döntő jelentősége lesz?

„Igen, nyernünk kell ahhoz, hogy esélyünk legyen a legjobb 16 közé jutni. Nincs más lehetőség, mint megnyerni a mérkőzést. Tudjuk, hogy mit kell tennünk, vagyis pontokat kell szereznünk. Ez az egyetlen esélyünk, hogy továbbjussunk a csoportból.”

Hogyan kell a csapatnak kiállnia, hogy megverje a Dinamót?

„Mint minden mérkőzésen, most is megpróbálunk jól felkészülni. Meg kell néznünk, hogy a játékosok fizikailag milyen állapotban vannak, de az általunk felállított kezdőcsapat képes lesz megnyerni a mérkőzést.”

Azt mondta korábban, hogy ettől az átalakulás alatt álló csapattól nem lehet csodákat várni. Meggondolta magát, és hisz abban, hogy a Bajnokok Ligájában versenyben lehet a Barcelona a többi riválissal?

„Szerintem versenyben lehetünk, de nem várhatjuk el, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Vannak csapatok, akik jelenleg előttünk vannak a sorban, de megpróbáljuk felvenni velük a versenyt. Néhány játékos már visszatért a sérülését követően, és bár még nincsenek a legjobb formában, segíteni tudnak nekünk, némi javulást eredményezhet a játékuk. De versenyeznünk kell, és tovább kell jutnunk a csoportból.”

Van egy csapatnyi veterán, de fiatal játékosotok is. Hogyan látja, hogyan néznek szembe a holnapi kihívással?

„Készen állnak. Vannak tapasztalt játékosok, akiknek példát kell mutatniuk ezeken a mérkőzéseken. A fiatal játékosok pedig megmutatták, hogy bírják a nyomást, hiszen ők a Barcelona játékosai, és már játszottak más fontos meccseken is. A tapasztalat nem jelent problémát, ha egy olyan meccsel kell szembenézni, mint a holnapi.”

Mit várnak el a csapattól?

„Nem tudjuk, ez sok körülménytől függ. Ezen az úton kell tovább haladnunk. A Valencia ellen remekül teljesített a csapat az első félidőben, a második játékrészben viszont visszaesett a játékunk. De azt hiszem, jó úton vagyunk. Agresszívnek kell lennünk, amikor nincs nálunk a labda, és a saját játékunkat kell játszanunk. Mindig van hová fejlődni.”

A hétvégi El Clasicót is figyelembe veszi?

„Jelenleg ezt nem veszem figyelembe, akármennyire is egy komoly, versenyképes csapatról beszélünk a Real esetében. A soron következő mérkőzés mindig a legfontosabb. A minap azt mondtam, hogy lehetetlen, hogy Ansu hét nap alatt három teljes meccset játsszon. A legjobb megoldást kell keresni a csapat és a játékosok számára.”

Hogyan látja Coutinho helyzetét?

„Philippe hosszú ideje nem játszott, és játékperceket kell kapnia, hogy felvegye a ritmust a többiekkel. Ismerjük a kvalitásait, és van versenyhelyzet is a posztján. De igen, ő egy fontos játékos lesz számunkra a következő meccseken is.”

„Most már két nap nyugalmam van” – mondta a minap, magabiztosnak érzi magát?

„Azért mondtam, mert ez az igazság. Mindannyian az elért eredményeinktől függünk, és egy olyan országban élünk, ahol a dolgok még inkább eltúlzottak.”

A Barça már régóta jobban szerepel a La Ligában, mint a Bajnokok Ligájában. Miért volt nehezebb a jó szereplés a BL-ben a Barça számára az utóbbi években?

„Valószínűleg azért, mert a nagy csapatok folyamatosan fejlődtek, a Barça pedig egy kissé lejjebb csúszott arról a szintről, ahol eddig volt.. Nem tudom, miért, mert csak arról az időszakról tudok véleményt formálni, amikor már én is itt voltam. Azóta történtek változások. Ma vannak olyan csapatok, amelyek kiegyensúlyozott csapattal, sok válogatott játékossal a kispadon és jobb gazdasági helyzettel rendelkeznek. Ez sok mindent befolyásol.”

Szerinte Dani Alves visszatérésére reális esély lehet? [a 38 esztendős jobbhátvédnek jelenleg nincsen csapata és az elmúlt napokban felajánlotta magát a csapatnak, de arról hogy érkezik-e egyelőre még nem született döntés – a Szerk.]

„Senki sem beszélt velem ezzel kapcsolatban vagy arról, hogy esetleg jönne, ezért nem szívesen válaszolok erre a kérdésre.”

Milyen lenne az Ön számára egy jó Bajnokok Ligája?

„Nem tudom. Ez mindig a körülményektől és az adott pillanattól függ. Nem az az elvárás, hogy a negyeddöntőbe, elődöntőbe vagy a döntőbe kell jutnunk. Nekünk holnap győznünk kell, ez az, ami most számít nekem. Mert az első két meccsen vereséget szenvedtünk.”

Tud valamit Ansu Fati hosszabbításáról, mit jelentene számára a folytatás?

„Csak annyit tudok, hogy nagyon közel vannak egymáshoz az álláspontok és jól halad a hosszabbítása, és ez nagyon fontos hír. Ansu egy nagyszerű játékos, és ő kell, hogy jelentse ennek a klubnak a jövőjét.”

***