Laporta: „Talán későn menesztettük Koemant, de utólag mindig könnyebb”

Joan Laporta megjelent a sajtó előtt, hogy bemutassa Sergi Barjuánt a Barcelona ideiglenes edzőjeként, de nem akart nyilatkozni a Xavival folytatott tárgyalásokról, akiről elismerően beszélt. Az elnök beszédét azonban óvatosság jellemezte az Al-Szaddal folytatott tárgyalások kényes pillanata miatt. Maga az elnök azonban már világossá tette, hogy várhatóan Sergi Barjuán irányítja majd a csapatot Kijevben is.

Xavi Hernández érkezéséről kérdezve Laporta óvatosan fogalmazott: „Tartózkodni fogok a lehetőségeinket illetően, és nem akarok ártani a tárgyalásoknak, tudom, hogy Xavi neve felmerül, de vannak más lehetőségek is. A véleményem Xaviról, mint edzőről az, hogy jól csinálja a dolgokat, érdekes folyamatban van, nagyon jó referenciáim vannak vele kapcsolatban, nagyon gyakran beszélek vele, és tudom a véleményét a csapatról, de ezek bizalmas beszélgetések barátok között, mondhatni, hogy együtt néztük a Barça meccseit, mert felhívjuk egymást, amikor befejeződnek. Kedveljük egymást, és nagyon jó véleményem van róla. Mindig is azt mondtam, hogy egy nap ő lesz a Barça edzője. Bízom a körülöttem lévő emberekben. Majd meglátjuk, hogyan alakulnak az események. Bárki is érkezik, minden támogatásunkat megkapja, de a legmagasabb elvárásokat is, mindig is azt mondtam, hogy Barcelonában nincsenek átmeneti évek.”

A következő mérkőzésekkel kapcsolatban az elnök kijelentette, hogy „a legfontosabb mérkőzés az Alavés elleni lesz, rendkívül fontos. Nem engedhetjük meg, hogy még lejjebb kerüljünk a tabellán a LaLigában, ahol még mindig nyitott a verseny. A Bajnokok Ligájában életben akarunk maradni, a keddi meccs nagyon fontos lesz, és elvileg Sergi Barjuán fogja irányítani akkor is a csapatot, akitől bátorságot kérek, és meggyőződésünk, hogy jól fogja csinálni a dolgokat. Az új edzőnek, akár a szünet előtt, akár a szünet alatt, akár a szünet után érkezik, nincs rá befolyása. A csapat csak a téli átigazolási időszakban tud erősíteni, a helyzet bonyolult, de a csapatnak versenyképesebbnek kell lennie azokkal a játékosokkal, akik jelenleg a rendelkezésre állnak.”

Laporta elismerte, hogy „soha nem változtattam meg a Xavival kapcsolatos véleményemet, régóta beszélek vele, a választási kampány óta, a kommunikáció soha nem szakadt meg közöttünk. Azt mondtam neki, hogy megpróbálom elérni, hogy Koeman kitöltse a szerződését. Lehet, hogy voltak kétségeim, és azt hiszem, mindent megtettünk, hogy mozgásteret adjunk neki. A kapcsolatom Xavival ennek ellenére nem romlott el, de nem úgy tekintettem rá, mint általános menedzserre. Tudom, mennyire várta már, hogy edző legyen és esetleg visszatérhessen Barcelonába.”

Az elnök számára „a csapat értékelése a vezetőség dolga, mindig van hova fejlődni, de a keret jó. Ronald próbálkozott, sok sérült játékosa volt, de a LaLiga megnyeréséért akkor is küzdenie kell a csapatnak.”

Laporta elismerte, hogy „talán későn jött a döntés Koeman kirúgásáról, de most, utólag már könnyebb elemezni a dolgokat. Úgy gondolom, hogy megérdemelte, hogy megvárjuk, amíg a sérült játékosok felépülnek, de én vállalom a felelősséget. Ezt a kérdést már sokszor feltettem magamnak, megvertük a Valenciát és a Dinamót, de aztán aggasztóan visszaesett a teljesítményünk.”

Az óvatosságról szóló üzenete részeként Laporta azzal kezdte, hogy „most a rövid és középtávra összpontosítunk. Sergire összpontosítunk, aki Cruyff Dream Teamjének tagja volt. Reménykedünk és izgatottak vagyunk. A filozófia egyértelmű: olyan stílust keresünk, amely már hozott nekünk sikert. Azon dolgozunk, hogy új edzőt hozzunk, és ezt nem fogjuk elsietni. A kapkodás rossz tanács. A játékstílus helyreállítása a prioritás.”

„Sergi ideiglenesen elhagyja a Barça B-t, hogy átvegye az első csapat irányítását. Nagyra értékeljük a döntését, mert ő egy rátermett ember, aki megérdemli a teljes bizalmunkat. Tudjuk, hogy ennek a kihívásnak a felvállalása összetett feladat. Mielőtt belekezdenék, szeretnék egy utalást tenni Ronaldra: nehéz időszakban vette át a vezetést, a klub hű embere volt, a klub egyik ikonja, és nagyon hálásak vagyunk neki. Nyert egy Copa del Rey-t, és ha nem folytathatta tovább a munkáját, az azért van, mert az eredmények döntöttek. A helyzet tarthatatlan volt, és ha nem lépünk, akkor a törekvéseink, amelyek a trófeák megnyerésére irányulnak, csökkentek volna. Nem lesz könnyű, de minden sorozatban életben vagyunk.”

Sergi érkezése az első csapatba kérdéses volt, „mert egy pillanatra elgondolkodtunk azon, hogy nem nyúlunk a Barça B-hez, és Albert Capellest érkezésének lehetőségét értékeltük, de végül bíztunk Sergi tapasztalatában. Jordi Cruyff a Koemannal való kapcsolata miatt soha nem jelentkezett edzőnek.”

Koeman távozásával és a szerződésének rendezéséről szóló tárgyalásokkal kapcsolatban Laporta elmondta, hogy „a mi részünkről jó a kapcsolat, ő tudja, hogy bizalmat adtunk neki, amit véleményem szerint megérdemelt. Azt mondta, hogy az eredmények miatt megérti a helyzetet. A tárgyalások jól haladnak, és mindkét fél feltételeit tiszteletben tartjuk. Ez a végkielégítését érinti, mert ezzel nem terveztünk előre, mint költséggel. A kalkulációk között szerepelt, de hogy mennyit fizetünk majd neki, az bizalmas információ.”

***

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!