Xavi: „Megvan az esélyünk, hogy történelmet írjunk”

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a szerda esti Bayern München elleni sorsdöntő Bajnokok Ligája mérkőzés előtt elmondta, hogy bár nem ez a legjobb forgatókönyv, amellyel kiharcolhatja a csapat a továbbjutást, minden erejükkel azon lesznek, hogy nyerjenek és ez sikerüljön.

Ehhez viszont a szakember szerint mindenkinek fontos szerepet kell majd betöltenie a pályán, ugyanis csak így lehet esély a győzelemre. Egyszerű a képlet: a Barça nem érhet el rosszabb eredményt, mint a Benfica. Izgalmas lesz tehát az utolsó csoportkör.

Hogyan áll hozzá a Bayern elleni mérkőzéshez?

„Az ő esetükben a világ egyik legjobb csapatáról beszélünk. Rendkívül nehéz dolgunk lesz, de tudjuk, hogy rajtunk múlik, és ha nyerünk, akkor kiharcoljuk a továbbjutást az egyenes kieséses szakaszba. Mindent bele fogunk adni, de tudjuk, hogy az utóbbi időszakban nem ment könnyen ellenük. A történelem azért van, hogy néha megszakítsuk a már túl régóta tartó sorozatokat (a Barcelona még soha nem nyert Münchenben – a Szerk.) Izgatottak vagyunk és várjuk a mérkőzést.”

Úgy látja, hogy készen áll a kihívásra?

„Látom a játékosaimat edzeni, és úgy gondolom, készen állunk a meccsre. Ez nem a legjobb forgatókönyv, mert a világ egyik legjobb csapata ellen lépünk majd pályára. Remélem, hogy a Bayern elleni legutóbbi vereségek nem befolyásolnak minket érzelmileg. Azt mondom a játékosoknak, hogy most rajtam van a nyomás. Holnap pedig azért megyünk ki, hogy megpróbáljunk főszereplők lenni és uralni a játékot a labdával. Ez nem rajtunk fog múlni. Mindent, mindent megpróbálunk, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem nyerhetünk.”

Mit üzennél a szurkolóknak, ha kikapnak és az Európa-ligában folytatják?

„Megpróbálunk győzni. Nem hiszek a kudarc szóban, és jelenleg ez a forgatókönyv nem történt meg. Jelenleg magunkra vagyunk utalva. Mennünk kell a győzelemért, amit meg kell szereznünk.”

Nagy sportcsoda lenne egy győzelem?

„Nem tudom. Attól függ, hogyan alakul a mérkőzés. Ragaszkodom hozzá, hogy magunkra vagyunk utalva. Nekünk csak győznünk kell, és erre fogunk törekedni. A meccs után beszélünk. Ha a Bayern sok gondot okozott nekünk, amikor legyőztek minket, akkor most miért ne tehetnénk mi is ezt? Én ezt nem tartanám akkora csodának.”

Úgy tűnik, elismered, hogy a Barça jelenleg a Bayern szintje alatt van, ez sokáig maradhat így a magas szintű ellenfelekkel?

„Mi azt próbáljuk elérni, hogy a Barça ne legyen alábbvaló egyetlen európai ellenféllel szemben sem. De van még tennivaló. Türelmesnek kell lennünk, és ez nem megy egyik napról a másikra. Holnap újabb visszavágó következik, és a futballban mindig lehetőséged van a revánsra. Holnap megpróbáljuk. A mérkőzés után elemezni fogjuk, hogy hol tartunk.”

Dembélé alkalmas arra, hogy akár kezdőként szerepeljen?

„Már mondtam, hogy ő egy nagyon fontos játékos számunkra. Fontos, hogy ő jelentse különbséget. Holnap főszereplővé kell válnia, de nem csak neki. Mindenkinek. Ahhoz, hogy Münchenben nyerjünk, tökéletes játékot kell nyújtanunk.”

Hogy van Jordi Alba?

„Jordi érzett egy kis kellemetlenséget a lábában a Betis elleni meccs után. Holnap edzeni fog, és ez az érzéseitől függ. Nagyon elkötelezett, nagyon motivált, és meglátjuk, hogy holnap hogy érzi magát, de elvileg készen áll a játékra.”

Sok szurkoló úgy véli, hogy a Barçának kevés esélye van a győzelemre és ezzel a továbbjutásra. Jobb lenne bebiztosítani a jövő évi BL szereplést a spanyol bajnokságban?

„Azon dolgozunk, hogy továbbjussunk. Aztán más mérkőzések is meg fogják mondani, hol tartunk. Mi vagyunk a Barça. Holnap esélyünk van arra, hogy történelmet írjunk.”

Ön szerint Lewandowski a világ legjobb középcsatára?

„Ha nem a legjobb, akkor az egyik legjobb. Ő a különbséget jelenti, különösen az utóbbi években. Sok mindent jól csinál. Ő a legjobb a pozíciójában. Olyan védelmet akarunk a pályára küldeni, amely magasra tolja a védővonalat, ezáltal távol tartani a labdát a veszélyes zónától.

Mit gondolsz, hány százalékot profitálhat abból a Barcelona, hogy zárt kapus lesz a meccs?

„Biztosan hideg lesz az Allianz Arénában, mert már most is az van, de még hidegebb lesz. Nem látok semmilyen előnyt számunkra. Mindenki szeret ilyen jellegű találkozókon pályára lépni.”

***