Xavi: „Nem számít mi történik Milánóban, bizonyítani kell”

Az FC Barcelona az utóbbi idők egyik legnagyobb riválisát, a Bayern Münchent fogadja a Camp Nouban, a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában. Amennyiben az Inter megnyeri a mérkőzését, a katalánok már „csak” az Európa-ligában játszhatnak a szezon további részében. Xavi a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a milánói eredménytől függetlenül rendkívül fontos a holnapi meccs, mert meg kell mutatniuk, hogy az európai topcsapatok szintjén vannak. Xavi az egyik újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy nem igazán hisz a csodákban, de annak ellenére, hogy nem a saját kezükben van a sorsuk, még reménykednek.

Milyen mérkőzésre számít, lesz-e hatása az Inter és a Plzeň összecsapásának?

„Nagyon kemény ellenfélre számítok, fizikailag erősek és taktikailag is jól működő csapat. Úgy gondolom ők most az egyik legjobb csapat a világon. Nagyon fontos mérkőzés lesz számunkra, a Milánóban játszott találkozótól függetlenül. Meg kell nyernünk a meccset és megmutatni, hogy megütjük a nemzetközi szintet. Münchenben láthattuk, hogy képesek vagyunk jól játszani ellenük, de nem voltunk hatékonyak. Most nyernünk kell. Múltkor nem voltunk szerencsések, de ez megesik a futballban. Önkritikusnak kell lennünk, nincs a kezünkben a sorsunk, de meg kell mutatnunk, hogy ezeknek a csapatoknak a szintjén vagyunk, nem számít mi történik Milánóban.”

Hisz a csodákban?

„Mondjuk úgy, hogy reménykedek. Nem rajtunk múlik a dolog, sok a kérdőjel. Nagyon kellemetlen helyzetben vagyunk. Az esélyek nem mellettünk szólnak, de ilyen a foci, ugyanúgy játszanunk kell. Néha nem az érdemeid szerint alakulnak a dolgok, ezt a fociban nem láthatod előre. Most nem rajtunk múlik a továbbjutás, de reménykedünk.”

Ebben a helyzetben, hogy motiválja a játékosokat?

„Nem kell változtatni a mentalitásunkon. A Clásicót követő helyzetre is jól reagáltunk. Jó mérkőzéseket játszottunk a Villarreal és az Athletic ellen is, és ezen az úton kell haladnunk, akkor is, ha nem jutunk tovább. Meg kell mutatnunk, hogy versenyképesek vagyunk olyan ellenfelekkel szemben is, mint a Bayern. Nyernünk kell, attól függetlenül, hogy mi történik Milánóban. Szóval győztes mentalitással lépünk majd a pályára és megmutatjuk, hogy új lendületet vettünk a Clásicót követően.”

Mi lesz, ha sikerül a továbbjutás?

„Nagyon örülni fogunk neki, van még egy kis remény, ahogy mondják, a remény hal meg utoljára. Nem rajtunk múlik, ez nagyon szerencsétlen dolog. Nem szereztünk elég pontot Münchenben és Milánóban. Az Inter elleni második félidő igazi kudarc, mert az elsőben jól játszottunk. (Az Inter elleni második mérkőzésre utal a csoportkörben – a szerk.) Ahogy már mondtam, a Bajnokok Ligája nem volt kegyes hozzánk az idén, de meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok holnap, még van egy kis remény.”

Mit üzen a szurkolóknak a holnapi mérkőzés előtt?

„Amit mindig, hogy szükségünk van rájuk. Akár bejutunk a következő körbe, akár nem, ki fogunk menni a pályára és megmutatjuk mire vagyunk képesek. Mindent bele fogunk adni és megmutatjuk, hogy képesek vagyunk felvenni a versenyt a nagyobb ellenfelekkel is.”

A mérkőzés előtt nem lesz összetartás. Mi ennek az oka?

„A Camp Nouban találkozunk, két órával a mérkőzés előtt. A játékosoknak jobb otthon a családjukkal, nem látom most sok értelmét mindenkit összegyűjteni egy hotelbe. Ez az én döntésem volt, nem babonából csináltam. Őszintén, ha valamilyen babona befolyásolná az eredményeinket, rosszul végeznénk a munkánkat. (nevet) Akkor lemondanék. Más dolgokban hiszünk.”

A közvetlen ellenfeleknek nem egy időben kéne játszaniuk? Még azelőtt eldőlhet a soruk, hogy pályára lépnének.

„A menetrend már az elejétől fogva ismert. Ezzel nincs mit kezdeni. Meg kell nyernünk a holnapi mérkőzést, függetlenül attól, hogy az Inter Milan mit játszik otthon. Holnap jól kell játszanunk, ez a cél.”

Ön nagyon optimista, de mivel fogja motiválni a játékosokat, ha még a mérkőzést megelőzően kiesnek a sorozatból?

„Mindig pozitív vagyok, ennyire már ismerhetnek, de sajnos most nem rajtunk múlik a dolog, és ez beárnyékolja a hangulatot. Ez egy nehéz helyzet, de ki kell mennünk a pályára, és meg kell nyernünk a meccset, bármi történik a másik pályán. Ez nem optimizmus, ezt diktálja a logika.”

A Bayern ellen változhat a felállás

„Minden az adott mérkőzéstől függ. Az a cél, hogy minél többet legyen nálunk a labda, és minél kevesebb labdavesztéssel játsszunk. Szeretnénk, ha a középpályánk aktív lenne, mindig lenne szabad ember és magasan letámadnánk. Ez az Athletic ellen működött. Holnapra is van egy elképzelésünk, úgy határoznám meg a holnapi stratégiát, hogy minél többet szeretnénk birtokolni a labdát, de az alapok nem változnak. Nem lenne értelme például 4-4-2-őt játszani, sose csináltuk. Ugyanaz a felállás, csak más módon védekezünk és támadunk.

A La Ligában látott teljesítménnyel jobb helyzetben lennének a Bajnokok Ligájában?

„Igen, sok esetben nem a megfelelő szinten játszottunk a Bajnokok Ligájában. Münchenben szerintem sokkal többet érdemeltünk volna, de a lényeg az eredmény. Összességében azt érezzük, hogy nem a kezünkben van a sorsunk, nem rajtunk múlik a továbbjutás. Más helyzetben lennénk, ha csapatszinten nem követjük el azokat a hibákat.”

Miben változik a helyzet, mikor Koundé középen védekezik?

„Nagyon jó egy az egy ellen, gyors és remekül zár vissza. Agresszív játékos, aki már magasan elkezdi fogni az ellenfelét. Nagyon fókuszált, egyedülálló védő. Éretten játszik, és képes vezetni a védelmet. Nagy lehetőséget látok benne, elégedett vagyok a teljesítményével.”

Mit gondol, fontos a mai futballban a 9-es szerepe?

„Az adott szituációtól, mérkőzéstől függ. Egy klasszikus 9-es fontos az egész csapat számára, ha nincs ilyen ember, akkor léteznek más opciók, a hamis 9-es jól működött a Barçánál is. Az adott pillanattól, szituációtól függ, de lehet alkalmazkodni. Jelenleg egy kiváló kilencesünk van, aki gyakran visszalép és hamis kilencesként játszik, ezzel csökkentve a középpályára nehezedő nyomást. Egy klasszikus kilences fontos a csapat számára.”

Félix Sánchez Bas (Katar jelenlegi szövetségi kapitánya, aki 10 éven keresztül a Barça fiataljait edzette – a szerk.)

„Félix egy nagyon jó barát, sokat beszélünk és a legjobbakat kívánom neki. Remek edző és kiváló munkát végez Katarban, ahogy tette azt ugyanitt, a korosztályos válogatottaknál. Megnyerték az Ázsia-kupát, (2019-ben, a négyévente megrendezésre kerülő Ázsia-Kupa döntőjében, 3-1-re győzedelmeskedtek a második helyezett Japán ellen – a szerk.) egy nagyon karakteres csapatot épített, versenyképesek lesznek a világbajnokságon is. Támadó szellemben játszanak, de jók a védekezés tekintetében is, jól fedezik a labdát. Egyike azon edzőknek, akiktől sokat tanultam, amióta én is az vagyok.”

Ha a Plzeň edzője lenne, mit mondana a játékosainak az Inter elleni mérkőzés előtt?

„Erre lenne a legkevésbé szükségem. (nevet) Mit tennék, ha én lennék a Viktoria Plzeň edzője? Ezt nem szeretném. (nevet) Úgy gondolja nincs most elég problémám? (nevet) Ez egy remek kérdés…”

Nézte már az Európa-liga ellenfeleket?

„Nem, ez egyelőre még csak egy lehetőség. Együtt fogjuk követni a holnapi mérkőzést az öltözőből, (Az Inter-Plzeň összecsapásra utal – a szerk.) majd kimegyünk a pályára és a legjobb arcunkat fogjuk mutatni. Megmutatjuk mire vagyunk képesek. Eddig nem voltunk jók, de most már elértük a megfelelő szintet, akkor is, ha nem jutunk be a legjobb tizenhat közé, ha úgy alakul akkor az Európa-ligában fogunk játszani és ott is a végső győzelem lesz a cél. Meglátjuk, hogy holnap mi történik.”

A Clásicót követően azt mondta mindenki, hogy katasztrofális a helyzet a klubnál. Mi változott az elmúlt mérkőzéseken?

„Ennek a csapatnak van karaktere. Dühösek voltunk, miután elvesztettük a Clásicót, de jól reagáltunk. Jó a légkör, a srácok nyerni akarnak és meg akarják mutatni, hogy képesek nagyobb célokat is elérni a szezonban. Ezen az úton kell haladnunk és minden meccsen bizonyítanunk kell.”

Mourinho (A portugál szakember „failed shark”-nak, nevezte azokat a nagy csapatokat, melyek kieshetnek, vagy már kiestek a Bajnokok Ligájából. A „bukott nagyhal” kifejezéssel egyértelműen a Barcelonára utalt, illetve a Juventusra is, aki idő közben kiesett a sorozatból – a szerk.)

„Erre nincs mit mondanom, ha az Európa-ligában fogunk játszani, akkor ott is versenybe szállunk a többi csapattal. Az előző évben is játszottunk ebben a sorozatban, a negyeddöntőig jutottunk. Amennyiben úgy alakul, az Európa-ligában is versenyképesek szeretnénk lenni.”

Hogy jellemezné Robert Lewandowskit három szóban?

„Győztes. Minőség. Gólszerzés.”

A kezdő tizenegy összeállításával várni fog az utolsó pillanatig?

„Nem, már tegnap összeállítottam, az esetlegesen felmerülő problémákat is figyelembe véve, teljesen függetlenül attól, hogy mi fog történni Milánóban.”

Baldé készen áll, hogy a Bayern ellen pályára lépjen?

„Készen áll, hogy bármelyik sorozatban pályára lépjen, ahogy a többi 25 játékosom is. Mindegyiküket úgy „használjuk”, hogy a végén megnyerjük a mérkőzéseket. Marcos jól alkalmazkodott a középső védő poszthoz, amit előtte még nem csinált, de jól teljesített. Baldé nagyon magas szinten játszik és remek a személyisége, fizikálisan is remek állapotban van, nagyon elégedett vagyok vele, ahogy Jordival is. Mindannyian nagyon jól teljesítenek a pozíciójukban. (Balhátvéd posztra utal – a szerk.)

Amikor elvesztenek egy mérkőzést, mindenki Busquetsről beszél. A holnapi nap jó alkalom lehet arra, hogy teszteljék mire képes nélküle a Barcelona?

„Miért kéne tesztelgetnem? Mérkőzéseket és sorozatokat kell nyernünk. Busiban és Frenkieben is ugyanúgy megbízom. Ahogy mondtam minden játékost úgy „használunk”, hogy mérkőzéseket nyerjünk. Busi nagyon fontos, előzőleg is egy nagyon jó meccset játszott az Athletic ellen. A Villarreal ellen úgy láttam, hogy Frenkie a legmegfelelőbb, hogy védekező középpályásként játsszon, de Busi továbbra is ugyanolyan fontos játékos számomra.”

Christensen kész a játékra?

„Nem, még nem játszhat. Próbáltuk játékra alkalmas állapotba hozni, nagy erőfeszítéseket tett, de még mindig érzett kellemetlenséget. (Október 4-én kificamodott a bokája az Inter ellen – a szerk.) Holnap még nem áll a rendelkezésünkre.”

Ansu Fati

„Jól van, meggyőző a játéka, az előző mérkőzésen fél órát kapott, jól szállt be, a Villarreal ellen is nagyot küzdött. Jó volt védekezésben és támadásban is. Jó munkát végzett a posztján. Nagyon fontos a csapat számára.”

Lewandowski nem szerzett gólt a Bayern ellen

„Úgy is mondhatnánk, hogy revansot vehetünk holnap, egyéni és csapatszinten is. A csapatnak és neki is nagy lehetősége lesz holnap.”

Kessié perifériára került, holnap lehetőséghez juthat?

„Holnap meglátjuk. Nagyon fontos játékos, az előző mérkőzésen is jól teljesített, harminc perc elteltével állt be Gavi sérülése miatt, jól játszott. Részt vett a csapatjátékban és mélységet adott a játékunknak, párharcokat nyert. Lehetőséghez fog jutni, fontos a csapat számára.”

Sergi Roberto sérülésének milyen hatása lesz?

„Nagyon fontos játékos számomra, ezért ez egy nagyon fájó sérülés. (Október 23-án vállsérülést szenvedett az Athletic ellen játszott találkozón – a szerk.) Nagyon rossz pillanatban történt, mert fizikailag rendben volt, kezdte visszaszerezni az önbizalmát, gólpasszokat adott és gólokat szerzett. Bosszantó, hogy megsérült, az eddigi legjobb formájában játszott ebben a szezonban. Hector visszatért a sérüléséből, aki pótolhatja, de Jules is tud ebben a pozícióban játszani. Hector 100%-os és számítok rá.”