Xavi: „Ez egy remek generáció, ki vannak éhezve a sikerre”

Az FC Barcelona a Spanyol Szuperkupa döntőjében győzelmet aratott a Real Madriddal szemben, ezzel megszerezte a Xavi-éra első trófeáját. A spanyol tréner a mérkőzést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy örül a címnek, de ami igazán fontos, hogy kiváló játékkal tudtak nyerni. Az újságírók Gaviról kérdezték, akiről elmondta, hogy harciasságával és elkötelezettségével szinte „megfertőzi” csapattársait. Az edző örül csapata sikerének, de már a következő hét kihívásaira koncentrál, ahol a Spanyol Kupában a Ceuta, a La Ligában pedig a Getafe lesz az ellenfél.

Nagyon magabiztos volt a csapat a mai napon

„Nagyon örülök és boldog vagyok, mert a játék minőségét tekintve is jól teljesítettünk. Amennyiben nem játszunk jól, úgy a győztes mérkőzéseknek sem tudok teljes mértékig örülni. Fontos számomra, hogy játszunk. Gavi, Pedri, Frenkie, Busquets nagyon jól dolgoztak. A megbeszélteket tökéletesen teljesítették, nagyon büszke vagyok a játékosokra. Sokszor ért minket véleményem szerint igazságtalan kritika, de most bizonyítottuk az ellenkezőjét. Sok játékos felszabadultabb lehet ezután. Ez a győzelem jót tesz a morálnak és mindenki önbizalmat meríthet belőle, nyugodtabban folytatódhat a munka. Örömteli a klub számára, hogy megvertük a Real Madridot, ráadásul gyönyörű játékkal. Az előző évek megpróbáltatásai után, például Leo Messi eligazolása nagy érvágás volt, most egy olyan csapatot építünk, amely megnyerte első trófeáját, és ez remélhetőleg nem az utolsót.”

Mit jelent ez a cím Önnek, a csapatnak?

„Önbizalmat meríthetünk belőle és nyugodtabb légkörben haladhatunk tovább a szezonban. A mai napon működött a terv, amit kidolgoztunk. Legyőztük az ellenfelünket és az egész mérkőzésen mi domináltunk. Talán a második félidőben kicsit visszavettünk az iramból, de az elsőben remekül teljesítettünk. A játékosok is láthatják, hogy hihetnek abban amit csinálunk. Biztos vagyok benne, hogy a vezetőség is elégedett. Nagy lökést adhat ez most nekünk, de nem szabad abbahagyni a munkát. Ahogy már sokszor mondtam, az első naptól kezdve keményen dolgozunk. A kritikák ellenére mindig úgy éreztem, hogy a dolgok egy idő után kisimulnak, mert belülről látom a dolgokat. A csapat nagyon egységes, és a  kemény munkának mindig megvan az eredménye.”

Mit mondana Gavi mai teljesítményéről?

„Gavi az egész csapatot feltüzeli a játékával. Szívvel lélekkel küzd, és mindenét beleadja. Mindez átragad a csapattársaira. Vele született vezetői képességei vannak, ami sugárzik belőle. A magabiztossága, a harciassága lenyűgöző. Nincsenek korlátai, a határ számára a csillagos ég.”

Ez a győzelem több, mint egy trófea?

„Az a lényeg, hogy nyertünk. Vannak olyanok, akiknek ez nem számít, de nekem nagyon fontos. Nyertünk egy trófeát a Real ellen, de nem állhatunk le. Ahogy mondtam, nem dőlt volna össze a világ, ha ma veszítünk, nem változtatta volna meg a céljainkat. Ebből a győzelemből önbizalmat meríthetünk és jót tesz a morálnak és megnyugtat minket.”

A mérkőzés után megölelte Laportát

„Remek kapcsolatom van az elnökkel, hisz a projektben. Az ideérkezésem óta bízik a munkánkban. Örülök az Ő, a szurkolók, és a játékosok örömének. Most összejöttek a dolgok, de ez csak egy címet jelent, magasabbra kell törnünk.”

Ez egy fordulópont lehet? Az evés hozza meg az étvágyat?

„Egy kiváló generáció jött össze, akik láthatóan ki vannak éhezve a sikerre. Másfél éve nem nyertünk semmit, az elmúlt három évben pedig, csak egy trófeát gyűjtött be a klub (Spanyol Kupa 20/21-es szezon – a szerk.) Remélem ez megnyugtat minket és fordulópontot jelent. Csütörtökön újra ringbe szállunk, és a Ceutával kell megküzdenünk a kupában, majd vasárnap a Getafe ellen lépünk pályára a ligában. Nincs megállás.”

A mai mérkőzésről

„Úgy gondolom remek teljesítmény nyújtottunk. Négy középpályással álltunk fel, akik remekül teljesítettek, birtokoltuk a labdát. Jól reagáltunk, amikor elvesztettük a játékszert és magasan letámadtuk az ellenfelet. A védelem előretoltan játszott és kiemelkedően teljesített. Sok helyzetet dolgoztunk ki. Jól védekeztünk a Real Madrid ellen, ahol olyan játékosok játszanak, mint Vinícius, vagy Benzema. Amit elterveztünk, azt tökéletesen megvalósítottuk. A játékosaink remek munkát végeztek, nagyon elégedett vagyok.”

Ez egy üzenet lehet, hogy ezekkel a fiatalokkal a fedélzeten még nagy dolgok történhetnek a klubnál?

Sokat kell dolgoznunk, még formálódik a csapat, finomhangolni kell a játékunkat. Két hónapja kikaptunk a Bayern ellen és a szurkolóink mégis kitartottak mellettünk. Nyugodtnak kell maradnunk, egy épülő csapat vagyunk. Ez a projekt szempontjából egy nagyon fontos trófea.”