Xavi: „A jelenlegi keretünk versenyképes az európai porondon”

Az FC Barcelona számára kedden megkezdődik az idei Bajnokok Ligája szezon. Xavi a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón az újságíróknak vázolta, hogy mik a célkitűzéseik ebben az idényben. Kérdezték arről a Mark Van Bommelről is, aki régebben a csapattársa volt, most pedig a Royal Antwerp vezetőedzője. Xavi beszélt a sérült Pedri és Araujo állapotáról, de szóba került a remekül debütáló João Félix és Cancelo is. Többször is kiemelte, hogy egyértelmű elvárás a legjobb 16 közé jutás, de végig versenyben szeretnének lenni a végső győzelemért.

Az öltözőben mit próbált átadni a játékosoknak, mik a célok?

„Nagyon izgatottak vagyunk és szeretnénk előrelépni ebben az évben. Az előző esztendőben sikeresek voltunk a hazai sorozatokban, de most szintet kell lépnünk, amire ennél nincs alkalmasabb színpad. Remek formában érkezünk. Ez a sorozat motivál minket abban, hogy versenyképesebbek legyünk. Szükségünk lesz a szurkolóinkra. Ott akarjuk folytatni, ahol szombaton abbahagytuk.”

„A mai napon analizáltuk az Antwerp játékát. Fontos kiemelni, hogy ez a legmagasabban jegyzett sorozat Európában, ami miatt a játékosaink nagyon motiváltak, de meg kell őrizni a hidegvérünket. A saját játékunkat kell játszanunk. A szombati napon egy kiváló csapatot láthattunk. Amikor megérkeztem a csapathoz, nem voltunk elég jók. Az előző évben már versenyképesebbek voltunk, de az eredmények terén ez nem mutatkozott meg, ezen szeretnénk változtatni, ebben a szezonban akarjuk megtenni ezt a lépést. Tavaly jók voltunk a játék összképét tekintve, de nem jöttek be a számításaink. Jól megerősítettük a csapatot, de ezt be is kell bizonyítanunk. Eljött a tettek ideje!”

Mik a minimum elvárások?

„A jelenlegi keretünk versenyképes az európai porondon, de ezt bizonyítanunk kell. Először túl kell jutnunk a csoportkörön, ezután térjünk vissza rá. Muszáj bekerülnünk a legjobb 16 közé.”

Milyen emlékei vannak Van Bommelről? (Az egykori Barça játékos jelenleg a Royal Antwerp vezetőedzője – a szerk.)

„Nagyon jó emlékeim vannak vele kapcsolatban, csapattársként és riválisként egyaránt. Fizikálisan elég kemény játékos volt, aki képes volt a gólszerzésre is. (A holland, védekező középpályásként 666 mérkőzésen 90 gólt jegyzett klubcsapataiban – a szerk.) Remekül teljesít az Antwerpnél, tavaly megnyerték a bajnokságot, most pedig folytatja a munkát. Nagyon dinamikus focit játszanak, fizikálisan erősek, remek szélsőik vannak, kiemelném Janssent. A keretben vegyítik a fiatalságot a tapasztalattal. A kapusuk is kiváló.”

A La Ligában a győzelmi mutató 50% felett áll, nem így a Bajnokok Ligájában. Érzik azt, hogy bizonyítaniuk kell az európai porondon?

„Természetesen. Mindannyiunkon nagy a nyomás, de megbirkózunk vele. Idáig nem jött ki a lépés, de ezen szeretnénk változtatni. Szeretem a kihívásokat és mindig újabbakat állítok magam elé. A fiúk is nagyon izgatottak.”

Hogyan fog kezelni ennyi játékost?

„Szerencsés vagyok, hogy ilyen problémákkal kell megküzdenem. A legutóbbi alkalommal négy csatárunk betalált és Lamine is remek formában volt. A cserék legalább olyan fontosak, mint azok a játékosok, akik kezdenek. Öt cserelehetőségünk van, ami lehetőséget ad arra, hogy több ember lehetőséghez jusson.”

Meglepődött Ferran formajavulásán?

„Azt mondta, hogy szüksége van egy jó előszezonra, ezért megadtuk neki a megfelelő időt a bizonyításra. Egyáltalán nem lepett meg, mert mi láttuk, mit tesz le az asztalra az edzéseken. Volt, hogy betalált a kapuba és volt olyan is, hogy nem, de mindig rengeteget dolgozott, példaértékű munkát végzett, végez. Most pedig kezdenek összeállni a dolgok számára.”

Hogy van Araujo?

„Hezitáltunk, hogy erőltessük-e a dolgot, de nem érné meg. Szombaton már a csapattal lesz, a legjobb formában.”

Az előző Bajnokok Ligája szezon

„Nem voltunk szerencsések a sorsolásnál. Holnap a belga bajnokkal fogunk játszani, ahol bizonyíthatjuk, hogy a Bajnokok Ligájában is versenyképesek vagyunk.”

A Barça vesztett a tekintélyéből?

„A Bayern és az Inter tábor irányából is tiszteletet éreztem, de a média tekintetében meg kell dolgoznunk érte. Szintet kell lépnünk ebben a sorozatban, hiszen 2015 óta nem nyertük meg, az a minimum, hogy végig versenyben legyünk a végső győzelemért.”

Taktikailag sok dolgon változtattak Cancelo érkezésével?

„Nem változtattunk. Hasonlóképpen működött a szél Koundéval, Araujóval, Sergi Robertóval… a játékrendszer nem változott, csak a nevek. Ugyanúgy építjük a támadásokat. Cancelo klasszis focista.”

Meglepődött João Félix hozzáállásán?

„Amennyiben rossz lett volna a hozzáállása, úgy nem lenne benne a csapatban. Innentől kezdve már csak alkalmazkodni kell a játékrendszerhez és a stílusunkhoz. Úgy állt a dolgokhoz, mint bárki más, ezzel sosem volt probléma. Pozitív személyiség és segíteni akarja a csapatot, ellenkező esetben nem lenne köztünk.”

Pedri

„Jól van, remekül érzi magát, de még egy kicsi időre szüksége van a visszatéréshez. Ami fontos, hogy remekül ment a felépülése, aminek köszönhetően hamarabb pályára léphet. A lényeg az, hogy a legjobb formájában legyen.”

Önnel szemben mik a klub elvárásai? A győzelem vagy a fejlődés?

„Mindkettő. Evidens, hogy még fejlődnünk kell és be kell jutnunk a legjobb 16 közé, ezután majd meglátjuk, mi lesz. A cél, hogy versenyképesek legyünk és a saját stílusunkat hozzuk. Amennyiben képesek vagyunk azt a szintet hozni, mint szombaton, akkor versenyben leszünk.”

Melyik edzőjétől tanulta a legtöbbet?

„Mindegyik edzőmtől tanultam valamit. A motiválás és a csapat irányításának tekintetében Luis Aragonéstől kaptam a legtöbbet.”

Mentálisan a csapat túl tudott lépni az előző szezonon?

„Amikor az arcukra nézek, boldogságot és izgatottságot látok. Feltüzel minket ez a sorozat és remélem, versenyképesek leszünk.”

A Bajnokok Ligája

„Nagyon magasan van a léc, ez az előző évek teljesítménye miatt van. 2006-tól 2015-ig négyszer nyertük meg ezt a sorozatot. Most is ez az elvárás, ami annak köszönhető, hogy a klub történetének legcsodásabb időszakát örököltük meg.”