Xavi: „A projektet tekintve félúton járunk”

Az FC Barcelona a holnapi napon egy győzelemmel bebiztosíthatja továbbjutását a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában, a Sahtar Donyeck ellen. Ennek fontosságát Xavi is hangsúlyozta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, valamint elmondta, hogy a másodlagos cél az, hogy csoportelsőként jussanak tovább. A katalánok mestere szerint a sérülésből visszatérő játékosok nagyot lendítenek majd a csapat teljesítményén, de még sokat kell fejlődniük. Mentális és fizikális téren a szakvezető nem lát problémát, hiszen rengeteg pontot szereztek idén a mérkőzések utolsó perceiben. A spanyol tréner két éve menedzseli a gránátvörös-kékeket, ezt az időszakot pozitívan értékelte.

Elemezték, hogy mit kell korrigálniuk?

„Mindig elemezzük a történteket. A játék tekintetében sok dolog hiányzott a Sociedad ellen. Sokkal intenzívebbek voltak nálunk, de ezen a második félidőre kicsit sikerült javítanunk. Nagyobb nyomást kell helyeznünk az ellenfélre és jobban kell dominálnunk a játékot. Sikerült csökkentenünk a különbséget a Real Madridhoz és az Atléticóhoz képest, ennek a három pontnak fordulópontot kell jelentenie.”

A sérülésből visszatérők előrelendíthetik a csapatot?

„Mindenképpen. Megéreztük, hogy olyan kulcsjátékosok hiányoznak, mint Pedri, Raphinha, vagy Robert. Nagyon fontos mérkőzéseket játszottunk úgy, hogy sok alapember hiányzott. A visszatérésük érzékelhető lesz.”

Fontos, hogy minél hamarabb bekerüljenek a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 közé?

„Idén elvégeztük a leckét, kilencből kilenc pontot szereztünk, holnap pedig le kell zárnunk a dolgot. A továbbjutás az elsőszámú célkitűzés volt (ebben a sorozatban), amit holnap elérhetünk, és nem szabad hagynunk, hogy kicsússzon a kezünk közül. A második célunk pedig az, hogy csoportelsőként jussunk tovább.”

Mennyi időre van még szüksége a csapatnak, hogy elérje a legjobb formáját?

„Vannak olyan mérkőzések, ahol nem a megfelelő szinten játszunk, ezt el kell ismernünk. Vissza kell térnünk a régi szinthez. Ezt nem kizárólag a játék miatt kell erőltetnünk, hanem azért is mert az identitásunkhoz tartozik. Ahhoz hogy ezt elérjük, elengedhetetlen, hogy meccseket nyerjünk, ami miatt a hangulat is javulni fog a csapaton belül.”

Két éve van a padon, mit gondol, sikerült megvalósítani a tervezett projektet?

„Sikerült elérni azokat a célokat, amiket a stábbal és a klubbal kitűztünk magunk elé. A csapatot egy nagyon nehéz szezonban vettük át, amit végül sikerült megmentenünk. Az előző idény az eredmények tekintetében nagyon pozitív volt. Félúton járunk. A játékunkat ismét a csúcsra kell juttatni, ezen dolgozunk. Félúton vagyunk, de visszatérünk a régi, kiváló Barçához. Összességében az elmúlt két év pozitív, félúton vagyunk a siker felé.”

A jobb oldal

„Cancelo vissza fog térni a természetes pozíciójába, az esetek 80-90%-ában itt játszott. Az utóbbi mérkőzéseken taktikai szempontok alapján toltuk feljebb, az eredeti posztján sokkal komfortosabban érzi magát.”

Ön szerint sok volt a túlzó kritika a Real Sociedad elleni meccs után?

„A Barcelonánál mindig ez van. Házon belül belül kell analizálnunk a dolgokat, és csapattal, a játékosokkal pedig őszintének kell lennünk. Nem teljesítettünk jól, de nagyon fontos három pontot szereztünk.”

Az eredmények és a szép játék egyesítése

„Jó focit szeretnénk játszani és mindig utcahosszal nyerni, de ez a tökéletes forgatókönyv, ami nem mindig jön össze. A másik oldalon ott egy ellenfél, aki nyomást gyakorol rád, vagy egyszerűen kevésbé vagy motivált, ami miatt hiányzik az intenzitás. Bárcsak minden mérkőzés tökéletesen alakulna. Továbbra is türelmesnek, alázatosnak és szorgalmasnak kell lennünk.”

Pau Torres azt állítja, hogy Pedri nem élvezi a játékot. Ön hogy látja? (Pau Torres, az Aston Villa futballistája szerint Pedri első évében a katalánoknál nem kapott kellő regenerációs időt, ezért küzd folyamatos ansérülésekkel és nem élvezi a játékot – a szerk.)

„Az elmúlt két hónapban nekem sem okozott örömet, hogy sérült volt. Azt élvezem, amikor nála van a labda. Az utóbbi időben Pedri sok mindent átélt velünk, sok gólt szerzett, de a sérülései hátráltatták. Szerintem erre utalt Pau Torres.”

Mi lehet az oka annak, hogy a mérkőzések utolsó szakaszában 12 pontot gyűjtöttek be?

„Az első naptól kezdve semmilyen gond nem volt a mentalitással. Sok meccset nem a játékunkkal, hanem bátorsággal és a hozzáállásunkkal nyertünk meg. Mi rúgtuk a legtöbb gólt a mérkőzések utolsó perceiben. Ez azt jelenti, hogy fizikálisan nagyon jók vagyunk és a csapatot győztes mentalitás jellemzi.”

Úgy akarják begyűjteni a három pontot, mint San Sebastiánban?

„Nem ez a terv, de majd meglátjuk, hogyan alakul. Az előző mérkőzésen begyűjtöttük a három pontot, pedig nem szolgáltunk rá, viszont a Clásicón, vagy más mérkőzéseken többet érdemeltünk volna, mégsem jött össze. A cél az, hogy jól játsszunk és nyerjünk.”

Melyik volt a legemlékezetesebb mérkőzése az elmúlt két évben?

„Nem egyszerű kérdés. A Real Madrid elleni Szuperkupa-döntő fordulópontot jelentett. Ez nagyon fontos volt, mert megmutatta, hogy a projekt működik, a játékosok pedig hinni kezdtek benne.”