Cancelo: „A futball lehetővé teszi, hogy háromnaponta fejlődj, ezt próbáljuk megtenni a Porto ellen”

Xavi mellett még a Barcelona portugálja adott sajtótájékoztatót a Porto elleni BL-mérkőzés előtt

A Barcelona portugál védője, Cancelo volt az a személy Xavi Hernández vezetőedző mellett, aki még a sajtó rendelkezésére állt a kedd esti Porto ellleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt. A 29 esztendős játékos elmondta, tény, hogy most a csapat nincs a legjobb formában, de ezen át kell lendülniük, erre pedig ott lesz a tökéletes lehetőség, egy győzelemmel ugyanis a Barcelona matematikailag biztosítaná a legjobb 16 közé jutást, amely az elmúlt két évben nem jött össze a legrangosabb európai kupaporondon.

Hogyan álltok hozzá a holnapi meccshez?

„Úgy állunk hozzá, mint egy döntőhöz. Tudjuk, hogy nagyon fontos mérkőzés ez a csapat és a klub számára. A Sahtar ellen már kiharcolhattuk volna a legjobb 16 közé jutást. Ez egy döntő, és nyernünk kell.”

Mennyire vagytok magabiztosak?

„Az az igazság, hogy az elmúlt néhány mérkőzésen nem úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna. A Rayo ellen már jobbnak éreztük magunkat, de az sem volt egy nagyszerű meccs. Javulnunk kell. Visszatért egy fontos játékosunk Frenkie személyében. Most, három nappal a Rayo elleni találkozó után van egy újabb meccsünk arra, hogy önbizalmat szerezzünk.”

Egyetértesz azzal, amit Xavi mondott arról, hogy a sajtó kritikája hatással van a csapatra?

„Személy szerint engem nem befolyásol. Én már az idősebb játékosok közé tartozok. Az normális, hogy ez a fiatalabb játékosokra nagyobb hatással van. Ez a Barça, és tudnod kell, hogyan kezeld a nyomást.”

Észlelsz idegességet a csapatban és a klubban?

„Tény, hogy most nem állunk olyan jól, mint amikor megérkeztem. Nagyon fiatal csapatunk van, rengeteg kvalitással, és megpróbálunk csapatként javulni ebben a helyzetben.”

Más Portót várok, mint az első meccsen?

„Az ő esetükben egy nagyon erős csapatról beszélünk, és tudjuk, hogy agresszívak. Nehéz meccsre számítunk, mert számukra is nagy a tét.”

Van valami támpont a jövőddel kapcsolatban?

„Most nem tudok semmilyen támpontot adni. Gyerekkorom óta szeretem ezt a klubot, minden referenciám itt játszott. Nagyon céltudatos vagyok a szezont illetően, és mindent meg akarok tenni azért, hogy itt sikereket érjek el.”

Egyetértesz Xavival abban, hogy a csapatból hiányzik a megfelelő mentalitás?

„Nem hiszem, hogy hiányozna a győztes mentalitás, ez mindig megvolt Barcelonában. Fiatal csapatunk van, és bennük nincs annyi tapasztalat, mint Gündoganban, vagy bennem, de idővel az ember belerázódik. A futball lehetővé teszi, hogy háromnaponta fejlődj, és holnap ezt fogjuk megpróbálni.”

Személy szerint hogy érzed magad?

„Jól kezdtem, most pedig valamelyest visszaesett a teljesítményem, de most sem érzem magam nagyon rossznak. Ha valaki éppen nem a legjobb formában van, akkor csapatként kell ezen átlendülnünk. Keményen dolgozunk, és megvan bennünk az ambíció, hogy címeket nyerjünk, és ez az, amire törekszünk.”

Különleges mérkőzés ez számodra a Benficában szerzett múltad miatt?

„Nem bánom. Most a Barcelona színeit képviselem. Engem a győzelem és a legjobb 16 közé jutás kiharcolása érdekel.”

Mi a különbség Guardiola és Xavi rendszere között?

„Minden edző másképp értelmezi a játékot. Nagyon hálás vagyok Pepnek, mert jobb játékossá tett, és nagyon hálás vagyok Xavinak, amiért megadta a lehetőséget nekem arra, hogy ebben a nagyszerű csapatban szerepeljek.”

Hogyan látod Lamine Yamalt?

„Lamine egy hihetetlen játékos. Elképesztő tehetséggel rendelkezik. Amikor annyi idős voltam, mint ő, az ifjúsági csapatban játszottam. Próbálok beszélgetni vele, hogy megkönnyítsem a dolgát. Próbálom akkor átadni neki a labdát, amikor egy az egy elleni szituációt tud kialakítani, mert ez az erőssége.”

Hogyan látod João Félix helyzetét, aki néhány mérkőzés óta nem szerzett gólt?

„Félix nagyon jól edz, és a mérkőzéseken is jól teljesít. Nagyon jól dolgozik. Ha holnap betalál, akkor ő lesz a világ legjobbja, ez van.”

***