Xavi: „A védekezésben mutatott teljesítményünk jelentette a különbséget”

"Ez egy nagyszerű győzelem idegenben, évek óta nem történt ilyen, de még nincs vége" - óvatos volt Xavi a győzelem után

A Parc des Princes-ben aratott 2-3-as győzelem után Xavi Hernández beszélt a jövőjéről, Cubarsiról, a Montjuïcban kedden megrendezésre kerülő visszavágóról és a múltban Európában átélt kudarcokról is, amelyeket remél, hogy elfelejthetnek. Egy biztos: most tettek egy lépést afelé, hogy ez valóban így legyen.

A csapat végig egyensúlyban volt

„Igen, szerintem minden nagyon jól ment. Kiemelném a védekezésünket. Nem igazán tudtak egyből lehetőségeket kialakítani. Azt szerettük volna, hogy Robert leginkább a párharcokkal legyen elfoglalva, aki elfogadta ezt a szerepet, a szélsőink pedig az egy az egy elleni szituációkkal. A középpályásoknak támogatniuk kellett Lewandowskit. Büszkének kell lennünk arra, ahogyan felvettük a versenyt a PSG-vel.”

Melyik csapatnak van most a nagyobb esélye a továbbjutásra?

„A PSG még mindig a favorit, nagyszerű meccset játszottak, de mi is. Nagyon jól támadtunk le. Nagyon büszke vagyok a csapatra. Ez egy nagyszerű győzelem a világ egyik legjobb csapata ellen. Nehéz ellenük védekezni, és rengeteg variációt tudnak előhúzni a kalapból támadásban. Félúton vagyunk az elődöntőbe vezető úton. Barcelonában is egy nehéz találkozó vár ránk.”

A cserék hatása a játékra

„Megbeszéltük, hogy Pedri maximum fél órát játszhat, és rendkívüli volt. Ő adott nyugalmat a játékunknak, a gólpassza pedig szenzációs volt. A második félidőre jobban kell kijönnünk, nem jöhetünk ki így. Érettebbnek kell lennünk.”

Érzései a győzelem után

„Én is Barcelona-szurkoló vagyok. Ez egy nagyszerű győzelem idegenben, évek óta nem történt ilyen, de még nincs vége. Még mindig nagyon nehéz meccs vár ránk Barcelonában.”

A jövőjéről

„Itt az ideje, hogy élvezzem és befejezzem a munkát. Kedden egy kulcsfontosságú mérkőzésünk lesz, de előtte szombaton a Cádiz következik. A jelenlegi helyzet nem változtat semmin a döntésemmel kapcsolatban.”

Az európai kudarcok

„Remélem, hogy elfelejtődnek. Megmutattuk, hogy fel tudjuk venni a versenyt egy olyan csapattal, amely arra épült, hogy megnyerje a sorozatot, mint a PSG.”

A csapat jól reagált arra, hogy hátrányba került

„A nehézségekkel szemben is megmutattuk a karakterünket. Nagyon nehéz irányítani a meccset a PSG ellen, és ezt mi nagyon jól csináltuk. Folyamatosan nyomás alá helyeztek minket. Rendkívüli munkát végeztünk.”

Ez a szezon legszebb pillanata?

„Talán ez a legjobb időszakunk a szezon során, de ezt mondtam az Antwerpen és a Betis elleni siker után is, aztán volt egy hullámvölgyünk. Tovább kell mennünk.”

Játékosok, akik tettek egy lépést előre

„Mindenki tett egy lépést előre. Kiemelném az egész csapatot. Mondtam nekik, hogy egységesnek kell lennünk, és ez így is történt, ez igazi csapatmunka volt.”

Ez a legboldogabb estéd a csapat kispadján?

„A Bajnokok Ligájában talán igen, de egyébként nem. Csak egygólos előnyünk van, tovább kell mennünk. De igen, nagyon boldog vagyok, mert ez a győzelem változást jelent a korábbi helyzethez képest.”

Cubarsí

„Rendkívüli szinten teljesít. Nem tudom eléggé megdicsérni őt. Megnyeri a párharcait, van karaktere, és úgy játszik, mint egy idősebb játékos. Büszke vagyok arra, hogy ilyen fiatal játékosoknak szavazhatok bizalmat.”

A visszavágó

„Kedden ugyanígy kell játszanunk, mert a PSG egy sztárcsapat, és Luis Enrique nem fogja engedni, hogy ne tegyenek meg mindent a továbbjutás érdekében.”

Raphinha

„Szerintem Rafa a potenciálját illetően különbözik a többi játékostól. A világ egyik legjobbja, ha az ellenfél védelmi vonala mögé való bemozgásról van szó, képes gólokkal befejezni az akciókat, magasan letámad, és mindig a csapatért dolgozik. Mindig arra törekszik, hogy fejlődjön. Nagyon örülök Raphinának, megérdemli ezeket a pillanatokat.”

Mbappé és a teljesítménye

„Nagyon jól semlegesítettük a PSG-t és Mbappét. Nagyon jól fedeztük és figyeltünk a felfutásaira is. A védekezésben mutatott teljesítményünk jelentette a különbséget.”

A visszavágó

„Ma megszenvedtünk, de ennek meglett az eredménye. A PSG-nek kedden lesz még esélye, csak egygólos előnyünk van. Remélem, hogy a stadionunk tele lesz.”

***