Luis Enrique: „A PSG még soha nem fordított meg egy párharcot ilyen állásról, kedden lesz ennek a napja”

A PSG vezetőedzője magabiztos a barcelonai visszavágó előtt

Luis Enrique nem változtat a PSG tervén. Továbbra is meg van győződve arról, hogy megfordítják a párharcot és győzni fognak, ugyanazokkal a fegyverekkel eltéve láb alól a Barcelonát, amelyeket az első mérkőzésen is használtak: magas presszing és a nagy százalékban való labdabirtoklás. A Barcelona korábbi edzője emlékeztetett arra, hogy Ter Stegennek 24 hosszú átadása volt a Parc des Princes-ben, a katalánok sokszor ezzel a módszerrel próbálták a franciák védelmi vonala mögé juttatni a labdát. Dicsérte Xavit, valamint azt is kiemelte, hogy négy Barcelona DNS-sel rendelkező edző képviseli csapatát a negyeddöntőben.

Mit üzennél a csapatodnak a visszávagó előtt?

„Ez a második meccs egy kicsit más lesz számunkra, mert nekünk nem volt bajnokink a kettő meccs között, de volt időnk előre tekinteni és javítani a teljesítményünkön. Keményen küzdöttünk az első meccsen, az eredmény nem tükrözi pontosan, hogy mit érdemeltünk volna, de a 2-3 azt jelenti, hogy hátrányba kerültünk a visszavágó előtt. Nem vagyunk az a csapat, amelyik spekulál, és teljesen meg vagyunk győződve arról, hogy meg fogjuk fordítani a párharcot.”

A Barcelona szakította meg a PSG 27 meccses veretlenségi szériáját

„Újra fel kellett készülnünk a meccsre és javítani kell a teljesítményünkön. Nem szabad túlzásokba esni, amikor 27 meccses veretlenségi sorozatban vagyunk, és nem szabad a hajunkat tépni, amikor ez megszakad. Alig várjuk, hogy adjunk a szurkolóknak valami okot az örömre.”

Melyik helszínre látogatnátok el szívesebben, a Montjuïcba vagy Camp Nouba?

„Inkább a Camp Nouba, mint az összes szurkoló. Ez a helyszín is megfelel a feladatnak, jó emlékeim vannak erről a terepről, mert itt játszottam az olimpián. Mindig a legjobb játékosok ellen akarom pályáta küldeni a csapatot a legjobb helyszíneken. A Camp Nou ilyen szempontból kiemelkedő.”

Hogy van Mbappé?

„Minden játékosunk készen áll, nagyon várjuk már, hogy megfordítsuk ezt a párharcot. Szeretnénk meghálálni a Parc des Princes-ben kapott támogatást a szurkolóink részéről. A PSG még soha nem fordított meg egy párharcot ilyen állásról, holnap lesz a napja, amikor ez megtörténik.”

Milyen szempontokon kell javítani az első mérkőzéshez képest?

„Úgy gondolom, hogy ez a mérkőzés ugyanolyan körülmények között zajlik majd. A PSG az első perctől kezdve nyomni fog, a Barcelona pedig hosszú átadásokkal próbálja majd kihasználni a védelmi vonalunk mögötti üres területeket. Szerintem Ter Stegen a 24 hosszú átadásával rekordot döntött, ami az egy meccsen adott hosszú átadásokat illeti, így legyőzték a nyomást. Szerintem a Barça is a támadói által fogja a legtöbb veszélyt jelenteni. Remélem, hogy ez nem így lesz, de az a meglátásom, hogy mindkét csapat szerez majd gólt. Úgy gondolom, hogy ez egy izgalmas meccs lesz a nézők számára.”

A keddi fogadtatás és Xavi személye

„Nem aggódom emiatt. Akárhányszor jöttem ide, a szurkolók mindig nagyon jól fogadtak, akik kedvelnek engem. Úgy érzem magam, mint egy Culé. Örömmel elfogadom, bármi is történjen, és profiként fogok viselkedni, mint a PSG edzője, aki vagyok. Ami a Xavival kapcsolatos megjegyzésemet illeti, bármit mondok Xaviról, azt úgy fogják tálalni, mintha az ellene szólna. Soha nem fogok tudni találkozni Xavival, mint edzővel, mert ő nem fog tudni edzeni engem. Azt is mondtam, hogy én is szerettem volna, ha ez megtörtént volna, de ti nem foglalkoztatok vele, mert ez nem ad semmilyen pikantériát a mondandómnak és nem érdekel titeket. A kontraszt a fontos. Elmondtam az állításomat és kiállok mellette, mert egy vereség nem változtat semmin és megismétlem magam: szerettem volna, ha ő lett volna az edzőm, mint Guardiola, Aragones…. Nincs kétségem afelől, hogy Xavi egy top játékos, és egy remek edző, az eredmények is őt igazolják.”

Xavi dicsérete

„Lenyűgözött, ez hihetetlen. Köszönöm neki, az utolsó évében játékosként nagy segítséget jelentett a csapatnak, a játék minden területén és kapitányként is hozzátett az elért sikerekhez. Nagyon szép dolog ez, elérzékenyülök, ha erre gondolok.”

A Barça DNS

„Négy edző képviseli ezt a negyeddöntőbe jutott nyolc csapatból, ez csodálatos. Nem tudom, melyik edző képviseli ezt a legjobban, de ez nem is számít. A lényeg az, hogy ezek a csapatok mind rengeteg gólt szereztek és szórakoztatóan játszottak a negyeddöntős párharcok első felvonásain. Gratulálok minden kollégámnak.”

***