Gavi felépülése a feléhez érkezett: a következő szezon közepén térhet vissza

Amennyiben nem lesz visszaesés, várhatóan október és november között térhet vissza.

Az FC Barcelonánál az idei szezon egyik legnagyobb kudarca az a súlyos sérülés volt, amelyet Gavi a spanyol válogatottal való szereplése során szenvedett el november 19-én a Grúzia elleni Európa-bajnoki selejtezőn. Az orvosi jelentés legalább annyira lesújtó, mint amennyire szívszorító volt: Gavi a jobb térdében teljes elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, és ezzel együtt az oldalsó meniszkusza is megsérült. Bár a visszatérésének lehetséges időpontját hivatalosan nem határozták meg, az első becslések már elveszettnek tekintették ezt a szezont, és a következő elejét is.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Barça már eldöntötte, hogy a következő szezont Gavi nélkül kezdi meg. A klub világossá tette, hogy egy keresztszalag-szakadást szenvedő játékos esetében a rehabilitáció ideje 7 és 9 hónap között van, de ha a meniszkusz-szakadás is hozzáadódik ehhez, akkor még 2-3 hónapot hozzá kell adni, így a legjobb esetben is 11-12 hónapról beszélhetünk.

Gavi, aki közel jár a hat hónapos kihagyáshoz, most a felépülése közepén jár. Ahhoz, hogy újra 100%-os állapotban legyen, még sok időnek kell eltelnie, hosszú út áll előtte, bár egyelőre visszaesés nélkül, nagyon jó érzéssel halad.

A klubnál tisztában vannak azzal is, hogy miután visszakapták, még közel egy hónapos folyamat lesz, mire visszanyeri teljes fittségét és felveszi a ritmust a többiekkel, miután egy évet távol töltött a pályától. Ezeket a tényeket figyelembe véve a klub orvosi szolgálatának nagy célja az, hogy 2025 januárjától egy teljesen jó fizikai állapotban lévő Gavira számíthasson.

A Barcelonánál Gavi sérülése rendre felmerül, ugyanis az ő hiánya továbbra is az egyik legfontosabb tényező, amely magyarázatot adhat a csapat idei szezonbeli bukására, amely üres kézzel fejezi be ezt az idényt. Az ő harci szelleme, lendülete, kitartása és áldozatkészsége ennek a Barcelona-csapatnak az egyik védjegyévé vált, amit a többi csapattársának is átadott.

A gránátvörös-kékek orvosi szolgálata azt gyanítja, hogy a válogatott orvosi stábjának rossz irányítása azon a végzetes napon hozzájárult a sérülés súlyosságához. Szerintük az első sérülés egy szalagszakadás volt, ennek ellenére Gavit tovább játszatták, ami a meniszkuszszakadáshoz vezetett. Más szóval, ha Gavi nem folytatta volna a pályán, akkor 9 hónapos kihagyásról beszélhetnénk, ebben az esetben talán már az előszezonban is bevethető lett volna, most viszont még két-három hónapot biztosan várnunk kell erre a külső meniszkusszal kapcsolatos szakadás miatt.

***