Rekordok egymással szemben

Miben más a Sociedad 38 éves csúcsa?

A Barcelona szép rekordot ért el a hétvégén azzal, hogy sorozatban 38. alkalommal sem kapott ki a Ligában, bár nyilvánvalóan nem ez a lényeg, hanem a 3 pont, ami közelebb visz a trófea megnyeréséhez.

De röviden azért illik beszélni erről a két rekordról. Mindkettőre igaz, hogy két szezonon keresztül érték el a csapatok, tehát nem egy bajnoki év alatt. A Real Sociedad 1980-ban tette teljessé az 1979-ben elkezdett munkáját, a katalán csapat még Luis Enriquével a tavalyi idény végén. De a nagy érdem már Valverde csapatáé.

A szembeötlő különbség azonban abban rejlik, hogy a Barcelona sokkal kevesebb döntetlent játszott, mint az akkori Real Sociedad, és sokkal jobb a gólaránya is. Amíg a baszkok akkor 21 győzelem mellett 17 döntetlent játszottak, addig a Barcelona 31 győzelem mellett ikszelt mindössze 7 esetben. Ez jelentős különbség, és emeli Messiék produkcióját, hogy ez inkább egy győzelmi sorozat néhány döntetlennel, semmint ennek a két eredménynek a megoszlása.

Egy dologban azonban jobb a Sociedad, ez a kapott gólok száma, ami nagyon kevés, mindössze 21 a lejátszott 38 meccsen. A Barcelona 24 gólt kapott 38 találkozón, ez is jó adat persze. Amiben a jelenlegi Barcelona közel kétszer olyan jó, mint az akkori, roppant hatékony Real Sociedad az a lőtt gólok száma. A Barceona 110 gólig jutott, a Sociedad 61-ig ugyanannyi meccsen, bár tény, nekik akkor nem volt Lionel Messijük.

A Barcelona jövő héten hazai pályán a Valencia ellen esélyt kap, hogy megdöntse ezt a 38 éves csúcsot.