Sevilla-Barcelona: Mit mondanak a számok a meccs előtt?

Statisztikai érdekességek a meccs elé

Pénteken rendezik a forduló rangadóját a LaLiga 30. körében, melyben a Sevilla a Barcelona együttesét fogadja. Egy kis statisztikai egyveleggel készültünk a meccs felvezetéseként a csapatok formáját, a góllövőket és lehetséges kulcsjátékosokat illetően, és annak is utánanéztünk, hogy mit mondanak a számok.

 

 

Mindkét gárda jó formában van a statisztikai mutatók alapján: a Sevilla hat mérkőzés óta veretlen a bajnokságban (3 győzelem, 3 döntetlen), míg a vendégként érkező Barça a Real Madrid elleni botlás kivételével ötször is nyerni tudott az utóbbi hat találkozóján.

Tabella

A katalánok 64 ponttal vezetik a bajnokságot, míg az andalúzok az előkelő harmadik helyen állnak, mögöttük viszont meglehetősen sűrű a mezőny, mivel a hatodik Getafe is csak négy pontra van a bronzérmet és BL-indulást érő pozíciótól.

Ezen a fordulón kívül még nyolc van hátra, és nem könnyű a hazaiak sorsolása, így minden egyes pontra szükségük van, ha meg akarják tartani a helyezésüket – vagy beérni a Real Madridot. Ugyanez igaz a vendég Barcelonára is: ha pontot veszít, nagyon megnehezítheti az idény hajráját az ősi rivális.

Az előző részek tartalmából

A közelmúltban a gránátvörös-kékek alaposan kitömték a Sevillát: az utóbbi három alkalommal legalább négy gólt szereztek ellenük (4-0, 4-2, 6-1). A legutóbbi találkozó elég eseménydúsra sikerült: a Barcelona 2 piros lappal zárta a meccset a négygólos siker ellenére.

A legutóbbi hét bajnoki párharcából hatot megnyert a Barcelona Julien Lopetegui csapatával szemben. Igen ám, ezek a katalán alakulat mellet szóló érvek, viszont a Sevilla nem kapott ki az utóbbi hat hazai meccsén, és legalább két gólt szerzett az előző három otthoni összecsapása alkalmával.

Gólvágók

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Lionel Messi kedvenc ellenfele a Sevilla, mivel az argentín klasszis eddig 37-szer vette be a pénteken házigazda szerepét betöltő ellenfél kapuját.

Messi jelenleg is vezeti a góllövőlistát 21 találattal, és egyébként a Barcelona góljainak 30%-át ő szerezte – ez meglehetősen beszédes statisztika. Emellett 14 gólpassza is van a Barça zsenijének, ami azért érdekes, mert a Sevilla három legtöbb assziszt-birtokosa összesen szolgálta ki annyiszor csapattársait, mint Messi a katalán gárdában egyedül (Banega 6, Navas 4, Reguilón 4).

A másik oldalon a szintén argentin Lucas Ocampos kiváló formában van idén, 11 góllal rendelkezik, a Betis elleni hazai meccsen –  amelyet 2-0-ra megnyert a Sevilla – pedig kulcsszerepet vállalt: lőtt egy gólt és adott egy zseniális gólpasszt. Luuk de Jong pedig a 29. fordulóban gólt szerzett a Levante elleni idegenbeli 1-1-re végződő összecsapáson.

Cleansheets

Lopetegui együttese 11 mérkőzésen nem kapott gólt a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban, míg mindössze két alkalommal volt gólképtelen.

Ter Stegen 10 meccsen őrizte meg sértetlenül csapata kapuját idegenben, azonban ötször nem sikerült betalálnia a listavezető alakulatnak.

 

 

Játékstílus és amire számítani lehet 

Mindkét csapat labdabirtokló játékot játszik, a Sevilla 50, a Barça 60 százalék fölötti mutatóval rendelkezik, de a statisztikáktól függetlenül is várhatóan a vendégek fogják többet birtokolni a játékszert. Ez a házigazdának nem túl nagy hátrány a listavezetővel szemben, mivel rendkívül jól kontráznak, és a középpályán is sok párharcot nyernek, ráadásul ebben a tekintetben a Barcelona gyengébben teljesít ellenfelénél (Piqué a csapat legjobbja 3,4-es értékkel, míg a másik oldalon Fernando 4-es átlag fölött produkál).

A katalánok mindössze csak egyetlen gólt szereztek kontra révén a bajnokságban, inkább kidolgozott, felépített támadások után rezzent meg az ellenfelek hálója.

A Sevilla valószínűleg letámadást fog alkalmazni, ha nem is a mérkőzés egészén, egy részén biztosan, és elképzelhető, hogy a középpályán történő párharcok fogják többségében befolyásolni a rangadó kimenetelét.

Összegzés

Ha a két csapat jelenlegi formájából indulunk ki, akkor egy kiélezett, jó iramú meccsre van kilátás (a Leganés elleni találkozóval ellentétben), és bár elképzelhető, hogy kevesebb gólt hoz, mint a korábbi összecsapások, viszont bízhatunk abban, hogy egy élvezetes, izgalmas mérkőzésnek lehetünk majd tanúi.

Újra rajtol a bajnokság! Szurkolj a Barçának Hivatalos Sálakban! AKCIÓ: 6.390 Ft helyett 4.990 Ft!