Celta Vigo-Barca: Öt éve nyeretlenek Messiék Vigóban

Idegenben nem megy a Celta ellen

Csütörtökön 21:30-kor indul útjára a labda az Estadio de Balaídosban, ahol öt évvel ezelőtt tudott utoljára győzni a Barcelona. Statisztikai rovatunkban igyekeztünk összegyűjteni minden olyan érdekességet a mérkőzéssel kapcsolatosan, amelyek akár döntő faktorok is lehetnek a végkimenetel tekintetében. 

 

 

Lehetséges főszereplők

A hazaiak oldalán mindenképpen ki kell emelni Iago Aspas nevét, aki három LaLiga-mérkőzésen három gólt szerzett a szezonban – csapata eddigi összes találata az ő nevéhez köthető. Az előző idényben, Vigóban rendezett, 2-2-es döntetlenre végződő mérkőzésen is gólt szerzett, amellyel ikszre mentette a találkozót. Aspasról az előzetesben bővebben is írtunk, mert rá biztosan kiemelt figylemet kell fordítania a barcelonai védelemnek.

A katalánoknál Ansu Fati is berobbant azon nevek közé, akiket könnyen lehet, hogy a szezontól kezdve komolyan számításba kell venni meccsdöntő faktorként, mivel a Villarreal elleni 4-0-s győzelemből vastagon kivette a részét: két gólt is szerzett. Persze az is igaz, nem feltétlenül érdemes egy mérkőzésből kiindulni, de nem egy jó meccse volt már Fatinak tavasszal sem, az ő formája, koncentráló képessége is döntő tényező lehet, akár a mérkőzés végkimenetelét is eldöntheti.

Gólparádé

A két csapat legutóbbi hat találkozóján 22 gól született, ami majdnem négyes gólátlag meccsenként, ebből a 22 találatból 15-öt a katalánok szereztek. Volt olyan alkalom is, ahol négyet, illetve ötöt gurítottak a vigóiaknak Messiék, de azt se felejtsük el, hogy ezek mind a Camp Nou gyepén történtek. A Balaídosban a legutóbbi öt mérkőzésen 14(!) gólt kapott a Barcelona, ami a Celta szempontjából nézve egy közép–, vagy egy kiscsapat ellen is kiváló teljesítmény lenne, mivel ez majdnem háromgólos átlag egy meccsen – Barcelona ellen pedig több mint kiváló. Ami vigói oldalon szép, az barcelonai oldalon elég szomorú teljesítmény, ráadásul kétszer is szaladt már bele négyesbe a Barça az elmúlt években: egy hete volt öt éve, hogy 4-1-es vereséget szenvedtek a gránátvörös-kékek a Vigo vendégeként, majd egy évvel később szintén sikerült egy hasonló vereségbe belefutni, bár igaz, ott „csak” egy góllal, 4-3-ra kapott ki a csapat. Két gól alatt az elmúlt 5 és fél évben egyszer sem úszta meg a csapat – ha a tendencia folytatódik, akkor most is több gólra fogadnánk Tippmixen. 

Az aktuális forma

A hazaiaknak ez már a negyedik mérkőzésük lesz a bajnokságban, de a Barcelona csak a második bajnokiját fogja játszani, hiszen a koronavírus miatti csúsztatott szezonrajthoz képest is később szállt be a küzdelmekbe az európai kupaszereplés miatt. A Barça formájáról így nehéz messzemenő következetetéseket levonni, de a barátságos meccsek és a Villarreal elleni szezonkezdet meggyőző volt, ráadásul a védelem is jól szerepelt, miután nem kapott gólt a csapat. A Celta eddig 3 meccsen van túl, 2 döntetlen és 1 győzelem, illetve három rúgott és kapott gól áll a neve mellett, amivel a tabella közepén áll jelenleg. Viszont veretlenül, ami mindenképpen jól néz ki, főleg úgy, hogy az előző idényben éppen csak bennmaradt a csapat, egy ponttal előzték a legjobb kieső Leganest.

***