Ter Stegen remek formája és a mögötte lévő statisztika

Claudio Bravo 2016-os távozása óta megkérdőjelezhetetlenül Marc-André ter Stegen a Barcelona első számű kapusa. Az előző idényben a német sok kritikát kapott, mert néha hibázott és gyakran elmaradtak a korábban megszokott bravúrok is, erről nagyjából egy éve írtunk. A mostani szezonban azonban remekül teljesít. De most akkor arról van szó, hogy Ter Stegen hirtelen újra megtanult védeni?

Ebben a bajnoki szezonban 14 találkozón ötször vették be Ter Stegen kapuját, tehát a kapott gólok/meccs átlaga 0,35. Ebben a tekintetben ő áll a legjobban a Ligában, az őt követő Geronimo Rulli (Villarreal) hálójába tízszer találtak be az ellenfelek. Ehhez képest az előző bajnoki idényben 34 találkozón 35 alkalommal kapitulált, tehát majdnem egy gólt kapott mérkőzésenként, amivel a hatodik helyet foglalta el a Liga kapusai között. A védési hatékonyság (védések/kapura tartó lövések) alapján is ő az első, 87,5 százalékos (26 védés, 31 kaput találó kísérlet) ezen mutatója, a második helyen szintén Rulli áll 82,1 százalékkal. Az is rendkívül sokatmondó, hogy már most annyi kapott gól nélküli találkozója van az idei bajnokságban, mint az előzőben, szám szerint 11.

Ter Stegen Európa trónján: a topligák kapusai közül senki nem kapott nála kevesebb gólt

A 87,5 százalékos védési hatékonyság kiemelkedik Ter Stegen barcelonai korszakából, amióta kezdő kapusnak számít a bajnokságban: a korábbi legjobb mutatója a 2017/18-as idényben elért 79,8 százalék volt. Az előző szezonjához képest hatalmas a különbség, ugyanis akkor csupán 70,6 százalékot produkált, amely a német hálóőr legalacsonyabb értéke.

A következő statisztikai mutató a lövések minőségét leíró Post-Shot xG (PSxG). Azt vizsgálja, hogy az adott kísérletből mekkora esély mutatkozik a gólszerzésre. Minél közelebbről és minél inkább a kapu valamelyik széle felé halad egy próbálkozás, annál magasabb értéket kapunk. Ebben az idényben Ter Stegen kapujára nyolc PSxG értékű lövés tartott, amiből az ellenfelek öt találatot szereztek. Ez azt jelenti, hogy az ellenfelek három góllal kevesebbet lőttek, mint amennyi ezen mutató alapján várható lett volna. A +3 PSxG a Liga negyedik legjobb értéke. Ehhez képest az előző szezonban a német hálóőr -3.9 PSxG mutatót ért el, amely az ötödik legrosszabb volt a spanyol bajnokságban. MAtS a legjobb értékét (+7.7 PSxG) a 2017/18-as idényben produkálta.

Érdemes kitérni arra is, Ter Stegen hogyan teljesített a Bajnokok Ligájában. Öt mérkőzésen tízszer vették be a kapuját (az utolsó, Plzen elleni idegenbeli csoportmeccsen Inaki Pena védett), tehát kétszer kapitulált mérkőzésenként, illetve a védési hatékonysága csupán 54,5 százalék volt. Sokkal rosszabb számok a bajnoksághoz képest, azonban nem jogosak azok a kritikák, hogy bezzeg a BL-ben nem védett olyan jól. 9.7 PSxG értékű lövés tartott a kapujára, amiből tíz gólt kapott. Ez azt jelenti, hogy nagyjából annyi gólt szereztek az ellenfelek, mint amennyi a fenti mutató alapján várható volt. Azt is hozzá kell tenni, hogy átlagban rendkívül nehéz lövésekkel nézett szembe: 0.46 PsxG/SoT értéket tudott magáénak.

Barcelonában kiemelten fontos, hogy a kapusnak jó legyen a passzjátéka. Az átadások pontosságában nem mutatkozik jelentős különbség az előző idényhez képest: Idén 85,5 százalék, tavaly 86.9 százalék volt a sikeres passzainak aránya. Ebben a szezonban minden egyes 13 méternél rövidebb átadása (87/87) pontos volt, míg az előzőben háromszor hibázott (242/245) ilyen közeli passz során. Idén a 30 méternél hosszabb labdái 65,5 százaléka (131/200) ment társhoz, míg tavaly 67,1 százalékuk (300/447) volt pontos.

A statisztikák alapján Ter Stegen pazar formában van, az előző idényhez képest különösen szembetűnő a különbség. Természetesen nem arról van szó, hogy hirtelem újra megtanult védeni, hanem még a legjobb kapusok esetében is előfordulnak negatív, illetve pozitív kilengések. Erre Jan Oblak kiváló példa, aki tavaly nem csak a spanyol bajnokság, hanem a TOP5 európai bajnokság egyik legrosszabbul teljesítő hálóőre volt. Oblakhoz hasonlóan Ter Stegen sem lett egyik pillanatról a másikra gyengébb képességű játékos. A korábbi számai alapján ráadásul teljesen egyértelmű, hogy képes világklasszis teljesítményre, ami idén pedig látszik is.