Lamine Yamal megállíthatatlan Barcelonában és Európában is

Négyszer lépett pályára kezdőként zsinórban, és most vasárnap újra pályára léphet a Granada ellen, amelyik csapat ellen korábban történelmet írt.

Xavi alighanem visszakapja Raphinhát a vasárnapi Granada elleni mérkőzésre. A brazil válogatott játékosnak azonban komoly vetélytársa akad a jobbszélen: Lamine Yamal. A 16 éves játékos eddig négyszer kezdett a LaLigában (az Athletic elleni kupameccsel együtt ötször), és nagyon jó formában van: valójában ő az egyik legkreatívabb, legkiegyensúlyozottabb és legihletettebb támadó a Barcelonában és egész Európában.

A terraszai edző a sérülések elkerülése érdekében eleinte csak szépen lassan szerette volna neki adagolni a játékperceket, mivel fizikumát és fiatalságát figyelembe véve nem akarta túlterhelni őt. Ennek okán Lamine Yamal 2023-ban még csak legfeljebb háromszor lépett pályára sorozatban kezdőként, de 2024-ben már jobban előtérbe került. A hiányzók és a kiváló teljesítményei miatt Xavi ekkor már több játékpercet adott neki. A legutóbbi négy LaLiga-mérkőzésen kezdőként lépett pályára, melyeket teljes egészében végig is játszott, és ezek között a meccsek között pedig játszott az Athletic elleni Copa del Rey-meccsen is, ahol szintén a kezdőcsapatban szerepelt.

„Ő egy brutális tehetség. Még csak 16 éves. Nagyon kevés játékos van ilyen körülmények között ilyen korban. Ahogyan dolgozik, ahogyan segíti a hátvédeket védekezésben, ahogyan felveszi a harcot a többiekkel, ahogyan ellép az ellenfeleitől, ahogyan nem fárad el… Rengeteg kilométert tesz meg nagy intenzitással. Az utóbbi meccseken már kezdő volt. Neki nincs plafonja. Konkrét edzéstervet készítettünk vele, mert még nagyon fiatal. Ő hozza a változást a játékunkba, ez valami egészen különleges. Nagyon boldog vagyok a remeklése miatt.” – nyilatkozta Xavi néhány napja, az Alavés elleni mérkőzés után.

Minden jel arra utal, hogy a fiatal spanyol válogatott marad a kezdőcsapatban a Granada ellen vasárnap, bár Raphinha, akiért a Barça 60 millió eurót fizetett változókkal együtt, már felépült a sérüléséből, és perceket kaphat a jobbszélen. Lamine Yamal vasárnap egy olyan ellenféllel találkozik majd, amelyről egészen szép emlékei lehetnek. Az andalúzok ellen októberben szerzett góljával 16 évesen és 87 naposan a LaLiga történetének legfiatalabb gólszerzőjévé vált, felülmúlva a korábbi Málaga-játékos, Fabrice Olinga rekordját. Ezzel a góllal ő lett a Barcelona legfiatalabb gólszerzője is, majdnem egy évvel megelőzve Ansu Fatit.

Nagyon hatékony a cseleket tekintve

A szélső, aki 32 mérkőzésen, 1651 perc alatt 3 gólt és 3 asszisztot jegyez, fiatalsága ellenére történelmi szezont fut. A kvalitásai közé tartozik az átütő képessége. Lamine Yamalt az európai színtér egyik legkiegyensúlyozatlanabb játékosának tartják, már ami a cselei sikerességét illeti. A 23 LaLiga-mérkőzésen pályára lépő játékos 59,7 százalékos hatékonysági mutatóval rendelkezik a cselezésben, 67 kísérletből 40-et fejezett be sikeresen. Az egész spanyol bajnokság mezőnyét tekintve a legalább 50 cselezési kísérletet végrehajtó játékosok között a harmadik helyen áll: az első a csapattárs Joao Cancelo, a második pedig az Alavés játékosa, Luis Rioja. Az öt európai topligát figyelembe véve Lamine Yamal a hetedik helyen áll.

Lamine tavaly októberben írta alá a 2026 nyaráig szóló szerződését egymilliárd eurós kivásárlási záradékkal, de a Barcelona-szimpatizánsainak nem kell aggódniuk a fiatal tehetség jövője miatt, ugyanis a sportigazgató, Deco a napokban elmondta. hogy amint betölti a 18. életévét, egy újabb kontraktust ír majd alá. A jelenlegi és az jövőbeni szerződés eredményeként megállapodása van a csapattal a következő nyolc évre vonatkozóan.

***