Cruyff és az ösztönös döntéshozatal

Romariót meccs közben engedte el Rióba | A brazil is egyedien reagált

Ahogyan Pep Guardiola fogalmazott a ’Rac-1’ rádiócsatornának Johan Cruyff halála kapcsán, a holland legenda az egyszerűségben és az ösztönökben hitt. A következő történet meseszerűen ábrázolja azt, hogy a Barcelona játékstílusát apró részletességgel lefektető tréner egyik pillanatról a másikra hogyan tudott a racionalitással szembemenve ösztönös döntést hozni.

Cruyff: Barcelona örökös ikonja

Johan Cruyff: A titkok 

Cruyff maga mesélte el a történetet, ami még a barcelonai edzõsége idejére nyúlik vissza. A másik fõszereplõ a brazil csatársztár, Romario, aki ott szeretett volna lenni a riói karneválon, ám a bajnokság korántsem szünetelt, és a hétvégi bajnoki után a csapatnak tervezett kétnapos pihenõ alatt nem nyílt volna lehetõsége arra, hogy elutazzon Rióba, majd idõben vissza is érjen Katalóniába. Romario mindig is szókimondó volt, érdeklõdött tehát Cruyffnál a lehetõségeirõl.

„Amikor Romario megkérdezte tõlem, hogy két edzést kihagyhatna-e, hogy Brazíliába repüljön, és részt vegyen a riói karneválon, azt válaszoltam neki: ha holnap két gólt szerzel, kettõ nappal több szabadságot kapsz a többi játékoshoz képest. A következõ napon Romario lõtt gyorsan két gólt, majd odajött hozzám az oldalvonalra, hogy rögtön cserét is kérjen. A következõt mondta nekem: ’Mester, a gépem egy órán belül felszáll’. Nem volt más választásom, betartottam az ígéretemet.”

Meccs közben távozott tehát Cruyff engedélyével a brazil, ami már önmagában egyedi eset, ám Romario még a történet végére is tartogatott egy csavart. A dél-amerikai klasszis ugyanis nem érkezett vissza idõben Barcelonába. A klub fel is vette vele a kapcsolatot, mire Romario a következõképpen válaszolt: „A mester engedélyt adott arra, hogy nyaralni menjek Brazíliába, de nem mondta, mikor kell visszajönnöm…”

Habár Cruyff elmondása alapján két nappal kapott csak több pihenõt Romario, akinek így pontosan tudnia kellett, mikor is kell csatlakoznia ismét a kerethez, de a történet eredetiségébõl ez mit sem vesz el.

Nem minden edzõ merné ezt meghúzni a játékosok közti egyenlõségre hivatkozva. Cruyff igen, és lévén, hogy a Dream Team korszakos csapat volt, az idõ megint csak õt igazolta.

Cruyff: „A futball észjáték”

Cruyff: „Ez a Barça nagyon, nagyon jól fest”