„Mi a különbség Messi és Maradona között? A számok”

Interjú Gary Linekerrel | Ma is szurkol a Barcelonának

Gary Lineker volt eddig az egyedüli angol futballista, akit Barcelonában a szívükbe zártak a szurkolók. A középcsatár a 80-as évek második felében volt a Barcelona futballistája, de ma is a katalán csapat szurkolója, és mivel befutott televíziós szakkommentátor, a Barça aktualitásairól gyakran formál véleményt. Most ‘Lobo’ Carrasco-nak, szintén korábbi Barcelona-játékosnak adott interjút a ‘Mundo Deportivo’ hasábjain. A beszélgetés részleteit közöljük.

„Nagyon szeretem nézni a Barçát, minden meccsüket megnézem. Barcelona-szurkoló vagyok, és a négy fiam szintén. Megőrülnek a Barcelonáért. A Barça a legjobb csapat Ronaldinho, Xavi és Iniesta óta, de elsősorban Messi miatt. Leo más földről való.”

Miért rajong annyira Messiért?

„Egy meccsen négy vagy öt olyan dolgot csinál, amit én soha nem tudtam megcsinálni az egész pályafutásom alatt. Lehet, hogy csináltál pár hasonló dolgot egy-egy napodon, mint ő, de ő ezeket megcsinálja minden meccsen. Elképesztő dolgokra képes, minden idők legjobb játékosa. Soha nem gondoltam, hogy láthatok még jobb játékost, mint Maradona.”

Három évet játszott együtt Diegoval. Mi a különbség közöttük?

„A számok. Messi szinte minden meccsen betalál. Diego nem lőtt ennyi gólt. Leo előretör és cselez, ahogyan Diego, de anélkül, hogy született gólvágó lenne, rengeteg gólt is szerez. Nagyon intelligens. És több időt volt a csúcson. Már 12 éve. Egy zseni. Azt mondják, hogy Maradona nyert egy világbajnokságot, Leo pedig nem. De Leo nyert már négy Bajnokok Ligáját, és Diego soha nem nyert BEK-et. Úgyhogy ezt lehet vitatni. De számomra ők ketten a legjobbak, és Messi egy kicsit még jobb. A Barça tulajdonképpen 13 játékossal játszik, mert Messi ott van a soraiban.”

Sokat láthattad Coutinhót a Liverpoolban

„Nagyon tetszett. Jó igazolás a Barça számára. Nagyon technikás, jól passzol, jól cselez, sok gólt szerez a tizenhatoson kívülről.”

Melyik poszton lehet a legjobb a csapatban?

„A bal oldalról indulva és befelé cselezve, hogy a jobb lábát tudja jól használni.”

De ott játszik Andrés Iniesta

„Iniesta egyáltalán nem játszik rosszul” (nevet)

Beszéljen Iniestáról és Xaviról

„Iniesta, Xavi és Busquets is. Ők szintén minden idők legjobb játékosai közé tartoznak. Mindent megnyertek. Egy világbajnokságot, két Európa-bajnokságot, mindent a Barçával. Mindig is azt gondoltam, hogy ha Messit honosította volna Spanyolország, mielőtt ő bemutatkozott az argentin válogatottban, Spanyolország többet nyert volna: három világbajnokságot és három Európa-bajnokságot. Mindannyiukkal együtt a pályán a Barça még különlegesebb volt.”

Azt hiszem, hogy Te vagy az egyedüli, akit ismerek, és aki soha nem kapott egy sárga lapot sem. Ez igaz?

„Igen, mindig nagyon nyugodt voltam. A foci olyan nehéz játék, hogy hasznos, ha tényleg a játékra koncentrálsz. Ha vannak más dolgok is, amire odafigyelsz, vagy beszélsz a bíróval, eltévedhetsz a pályán.”