Lamine Yamal továbbra is villámléptekben halad: a hétvégén már az 50. meccsét játszotta a Barçában

Lamine 16 évesen, 10 hónaposan és 6 naposan játszotta 50. meccsét Barcelonában, és hogy érzékeltessük, hogy ez mennyire elképesztő adat: Messi majdnem három évvel volt idősebb, amikor átlépte ezt a mérföldkövet.

Lamine Yamal a Rayo Vallecano ellen 50. mérkőzésén lépett pályára gránátvörös-kékben, ezzel 16 évesen, 10 hónaposan és 6 naposan a klub történetének legfiatalabb játékosa lett, aki elérte ezt a mérföldkövet. Az Estadi Olímpic pályáján az első gratulációkat Lewandowskitól fogadta, miután kiosztott neki egy gólpasszt, a meccs után viszont Xavi Hernández edző volt az, aki tisztelgett előtte, és egyúttal hangsúlyozta, hogy mennyire vigyázniuk kell rá: „Lamine esetében egy nagyon fontos játékosról beszélünk a jelen és a jövő szempontjából, ezért csodálatos, hogy ennyire boldognak látjuk őt. Vigyáznunk kell rá, hogy még sokáig ezen a szinten teljesíthessen.” – mondta.

Xavi felidézte, hogy ebben a korban teljesen kivételes, hogy egy játékos ennyire meghatározó szerepet töltsön be egy csapaton belül: „A csapat, a Culék, az összes ember, aki nézi a meccset, vagy én, mint edző, mindenki tudja, hogy amikor egy 16 évesnél van a labda, valami egészen különleges fog történni, nos, ez egyszerűen így van!”

Lenyűgöző az a sebesség, amellyel a szélső halad előre. Ezen a vasárnapon túlszárnyalta Bojan Krkic rekordját, aki 2008 augusztusában 18 évesen és 3 naposan játszotta 50. hivatalos mérkőzését a csapatban. Pedri és Lionel Messi teszik teljessé a Top-4-et a legfiatalabb játékosok között, akik elérték az 50 szereplést: a kanári-szigeteki játékos 18 évesen, 5 hónaposan és 13 naposan, az argentin zseni pedig 19 évesen, 7 hónaposan és 17 naposan. Ezek az adtok lenyűgözőek: majdnem három évvel korábban tette ezt meg Lamine, mint amennyire Messinek volt szüksége ahhoz, hogy elérje ezt, és minden idők legnagyobb futballistájáról beszélünk.

Lamine Yamal volt a Barça legfiatalabb Bajnokok Ligája-debütánsa ebben a szezonban, és a második legfiatalabb a BL történetében: a Barça-Royal Antwerpen mérkőzésen debütált mindössze 16 évesen és 68 naposan. Szintén ebben a szezonban Lamine 16 évesen és 87 naposan szerezte első bajnoki gólját a Granada ellen, ezzel ő lett a La Liga történetének legfiatalabb gólszerzője. Ugyanez történt vele a Copa del Rey-ben 16 évesen és 195 naposan, valamint a spanyol Szuperkupában is 16 évesen és 182 naposan.

Mindezt a Barça mezében érte el, de a spanyol válogatottban is beírta magát a történelemkönyvekbe, hiszen 2023 szeptemberében, Grúziában debütált és egyből gólt is szerzett.

***