2025.08.05. 11:59:18
Hanyadik játékossal történik az Laportáék uralkodása alatt, hogy mi mint olvasók-szurkolók szemszögéből totál vállalhatatlannak tűnik némelyik játékos hozzáállása a szerződése, hosszabbítása, maradása-eladása, fizetése körül?
Megszámolni sem tudom. Frenkie ügye ugyanide tartott, egyik bokasérülésből a másikba, Pedri-Gavi kiszorították, Gündo is itt volt, Bernal + Casado, új edző... hosszú hónapokig olvastuk a mocskot a hozzáállásáról, a fizetéséről, a flegmaságairól. Aztán mikor újra fontos lett a csapat számára, meg gondolom az edző megmondta hogy kell neki, akkor minden elhallgatott, de mintha elvágták volna, egyik napról a másikra.
Megint csak leírom:
1. egy borzalmas anyagi helyzetben lévő klubnál
2. ahol a mindenkori elnökség kvázi irányítása alatt van a katalán sportsajtó fősodra
3. ahol a vezetőség már SOKSZOROSAN bizonyította, hogy nem riad vissza a szürkezónás tárgyalási és kommunikációs módszerektől, a transzparencia hiányától...
4. ahol évek óta hiába ígérgetik hogy tisztán igazolhatunk végre, mégse történik meg, és ezért állandóan éket kell verni valahol a keretbe (és fizukat felszabadítani..)
Aki egy ilyen helyen bármi hasonló sztoriról azt gondolja, hogy nem MINIMUM 50-70%ban a klubvezetés hibája a kialakult helyzet, sőt akár már maga a tény is, hogy a játékos látszólag vagy akár gyakorlatban ellenségessé válik... megint csak leírom, no offense, de szerintem bődületes naivitás.
Szeretném mindemellett hangsúlyozni, hogy persze Laportáék dolga a klub érdekeinek védelme, és SZÖRPRÁJZ, Ter Stegen dolga meg a saját érdekei védelme, mikor szerződésről, fizetésről, eladásról, sérülésről és kötelezettségekről van szó. Oké, hogy mi az FC Barcelona szurkolói vagyunk, de valamikor nagyon rég még igaz volt a mondás kb minden területre, hogy több mint egy klub. Szerintem "a klub az első" állandó szajkózása, és főleg a gyakorlatban ennek a végletegik csavarása megöli ezt a klubot hosszútávon. Nem lehet feltett kézzel kijátszani a klub jövőjét bizonyos játékosok érdekeinek, de jó lenne ha mindenki tudatosítaná, főleg mi szurkolók, hogy a játékosaink emberek, munkavállalók, élő kétoldalú szerződésekkel. Amikor milliárdos kivásárlási záradékokat, meg 4-6 éves szerződéseket kötünk, akkor a klub jövőjét és anyagi tulajdonát (játékjog) védjük. De ennek az is része, hogy ezért cserébe a klub vállalja, hogy 6 évre igenis fizeti a játékos szerződésében foglaltakat. Ha közben vis major helyzetek állnak elő, vagy a klub érdekei pár év után már változnának, akkor nem lehet egyoldalúlag seggberúgni akit nekünk jólesik... legyen már azért valami ésszerű hozzáállás, ha már a vezetőség részéről nem, legalább a szurkolók, vagy legalább az eurobarcás szurkolók részéről.
Hogy ne csak utalgassak, és persze a tévedés jogát fenntartva, szerintem a kövi a helyzet:
Ter Stegen helyzete bizonytalan a sérülései miatt, részben ezért, részben meg mert nagy steal-deal volt, igazoltunk egy jó (jó?) kapust. Eddig ez maximálisan oké. A baj viszont az, hogy még egy ilyen olcsó játékost se tudunk regisztrálni, gondolom, ezért ki kéne ütni a keretből a helyén lévő magasabb fizetésű, azonos poszton lévő játékost (eddig egy az egyben Dani Olmo vs. Gündogan). Na most Gündogan valszeg megértette a szitut, csúcsformában volt, visszafogadták a Cityhez, egy relatíve könnyű döntés volt, bár tudhatjuk hogy nagyon nem akart menni. Ez MAtS esetében rohadtul nem így néz ki. És mivel ő neki nincs automatikusan hova mennie, egy éppen sérülésekkel küzdő veterán kapus (hiába jó amúgy nagyon, mikor egészséges) nem fog magántak csodás új csapatot és csodás új szerződést és csodás (régi-)új lakhelyet találni. Most vált el ráadásul. ÉN a helyében rohadtul nem akarnék távozni, most tuti nem. Sőt, azt se akarnám, hogy mondjuk 2-3 hónap múlva, mikor újra játékra kész vagyok, szóba se jöhessen a visszatérésem még hetekig/hónapokig, mert kiregisztráltak. Gondolom ezért lenne fontos az orvosi papírokat kiadni a ligának, hogy minimum fix 4 (asszem) hónapig ne játszhasson, és jöhessen Garcia a helyére. És aztán nemtom, hogy télen majd kinek az újraregisztrációja lesz még a gond, ilyen helyzetben.. Garcia vagy MAtS?
És itt jön a képbe szerintem a vállalhatatlan klubvezetésünk, aki lejáratókampánnyal dolgozik a médiában, és most meg legalább ideiglenesen szeretné kikuglizni a németet a keretből, holott ez nem biztos hogy valóban indokolható lenne, vagy ha igen, akkor is két fél közös döntése kéne legyen.. akárhogy is csavarják a szabályokat.
Hányszor játsszák el velünk kb ugyanazt a sztorit, hányszor hisszük majd még el, hogy mindig jön egy csúnya játékos, aki végtelenül önző, és akinek éppen a számlájra lehet írni a klub gondjait?
Meg hát addig se beszélünk arról, hogy mindössze egy 25 milliós kapust tudtunk eddig igazolni, akit egyelőre regisztrálni sem tudunk.. meg arról se, hogy valszeg idén nem költözünk vissza a stadionba. Meg arról az állítólagos sztoriról se, hogy Laportáék kreatív könyvelési ügyletei elkezdenek lassan visszanyalni/kibukni... ez utóbbi persze csak pletyka szinten jelent meg eddig, amennyire láttam.
Jó lenne már valami pozitív nagyobb történésről leírni a véleményem, nem mindig ilyesmiről.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila