Semmi köze a büntetők kialakulásához. Be kell, lőni, persze. Alighanem egy hangyánit jobb hatásfokkal lövi, mint ahogy más lőné, de más is belőné. Nem véletlenül van a statoknál mindig külön rublika non-penalty goal/xg stb-nek. Azért nagyon nem mindegy, ha két centert össze akarsz hasonltani, akik 10-10 gólt lőttek, hogy az egyiknél 5 büntető, másiknál mondjuk 0. Az egyik kétszer olyan jó center lesz, mint a másik. Az egy döntés kérdése, hogy ki lövi a büntetőt. Van, ahol védő lövi, ja. Van, ahol a szélső (Salah), van ahol a center. Ha nem ő lenne a pályán, belőné más. Semmi hatása nincs vele kb a játékra, és pláne nem mutatja meg milyen jatékony center valaki, mennyire gólerős. Nyilván be kell tudni lőni, de mindenki be tudja, egy átlag játékos 76%-ban, Lewy ennél kicsit jobban, egy Pedri-Rapha meg alighanem valahol a kettő között.
Ha nem Salah lőné a Poolnál, hanem mondjuk Gakpo, neki lenne 6-7 góllal többje, Salahnak meg 6-7 góllal kevesebbre, és mindkettő hajszálra pontosan ugyanolyan játékos lenne azzal/nélküle, mint fordítva. 0 a különbség megítélésben.
A második részt egyáltalán nem biztos, hogy értem, reagálok valami olyasmire, amit sejtek belőle: Az a helyzetbe kerülésről szól, illetve annak kihasználásáról. Lewy ebben hónapok óta egy közepes játékos. Tizikről beszéltem, ami egy más által kialakított dolog, és csak egy puszta döntés kérdése, hogy pont ő rúgja, semmi több. Ha nem ő lőné, hanem Ferrán, 10 gólnyi különbség tűnne el kettejük között. Ha mondjuk Rapha lőné, alighanem ő vezetné a házi góllövő listát. Ha Pena lőné, lenne 4-5 gólja. Ha Lewy lövi, lesz néhánnyal több neki. Nem mérvadó a szintjének a megítélésekor, nem mondom, hogy abszolút semennyire, de szinte semennyire.
Troym: ha lőni kell, elvenném Raphától a szabadot kérdés nélkül, itt valahol nem megy neki. Leedsben, válogatottban szórja őket, itt már tuti bele van görcsölve. Ha be kell tekerni, lője ő, ha kapura, rég másnak adtam volna, nem hiszem, hogy ebből ő már kivergődne őszintén szólva. Pocsék benne, sajnos. Nem szeretem a kettős mércét, szeretem nagyon, de ki kell mondani, elfelejtett gránátvörös-kékben szabadot lőni.
Menczel, valótlant ne állíts, idézz olyat, ahol el voltam olvadva Ferrántól.

Egy jó közepes játékosnak tartom, aki egy ennyire brutál támadóképezet élén jól lövi a gólokat, Lewynél objektíve jobban már egy ideje. Épp az az érvem, hogy mivel Ferrán és Lewy legjobb indulattal is már vita tárgyát képzeik, és Ferrán egy erős közepes, sokkal jobb gólaránnyal, de mondjuk súlyozzuk ellenfélre, és legyen egál, ezért szerintem a lengyel is egy erős közepes.
A gyenge Valencia, akinek a formája a mi meccsünkön kívül a következő a meccseink körül:
Sevilla 1-1, Soci 2-1, Celta 2-1, Leganes 2-0. Kifejezetten jó passzban voltak, rajtunk kívül 4 meccs alatt 10 ponttal, és azért a Celta-Soci nem is gyengék. Ferránnal jobban nézett ki a támadógépezet, nem először, és nem azért, mert Ferrán világklasszis.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy