Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Ez olyan igaz, hogy elmondani nem lehet. Komolyan.Peter írta: ↑2025.01.26. 15:36:43A kevésbé kedvencek és a kedvencek brámit is tegyenek, minden ami nem pozitív, a kevésbé kedvencek miatt történik. Legyen az edző, elnök, vezető, játékos, bárki....![]()
A bombaforma duplaszűrőnk vagy a teljesen rendben lévő védelmünk nem tehetnek a kapott gólokról, valahogy kikerüli őket a labda, mert Lewa nem támad le, aki bruttó emberhátrány.
A feltámadt vagy életrekelt Mbappé ellenére egy meccsel kevesebbet játszva is több gólt szereztünk.
A kevésbé kedvencek és a kedvencek brámit is tegyenek, minden ami nem pozitív, a kevésbé kedvencek miatt történik. Legyen az edző, elnök, vezető, játékos, bárki....
A puszta matematika pont nem ezt mondja. A Real elkezdett jóval több gólt kapni mégis kb. Ugyanannyi pontot szerzett, mint feleannyival. Ugyanolyan lett a kapott gólaránya mint nekünk mégis 10 ponttal többet szerzett, mint mi. Az Atletico sem kapott kevesebbet mint elötte, a szerzett pontjaik mégis szignifikánsan megemelkedtek. Olyan győzelmi szèriát produkálta mint amilyenre ők sem emlékeznek. Mindkét esetben a lött gólok száma változott (a Real esetében több kapott gól mellett) ezek szerintem világos tények. Lehet hogy akkor nagyon kevés gőllal nyartünk bajnokságot, de az olyan ritka, mintha Lewy 45 góllal hozná le a bajnokságot. Inkább Messi és Suarez eszméletlen számai hozták sorra a bajnokságokat.Bob_Marley írta: ↑2025.01.25. 00:31:02
Ellenfelek rúgnak 3-4 gólt is olykor,félre érthető volt.
Egy szó mint száz,ha hoznank kapott gól nélkül előrébb lennénk akárcsak a legutóbbi 8 meccset nézve is. Szimplán matematika![]()
Ellenfelek rúgnak 3-4 gólt is olykor,félre érthető volt.Chino írta: ↑2025.01.24. 14:16:59Ha kicsit visszaolvasol láthatod, hogy sosem írtam ilyeneket, hogy 3-4 gólokat kell verni, én is azt írtam hogy nem fenntartható, sőt kiemeltem, hogy egy 1,5-2 gólos átlag is elég lenne. Ez pedig simán teljesíthető lenne egy ilyen támadósorral. Lewandowsinak sem kell 8-10 meccsen 14 gólt lőnie, ha egy 5-6-ot hozna, mellé mondjuk Yamal kettőt, meg Raphi 3-4X betalálna még ott lehjetnénk az első helyen. Ez szerintem távolról sem lehetetlen, főleg annak tekintetében hogy mit termeltek azelőtt. Ha ők hárman együtt nem képesek egy egygólos átlagra addig ne várjunk semmit. A kapott gólok lehet, hogy többek, de nem sokkal.Bob_Marley írta: ↑2025.01.23. 23:25:50Amit Chino ír is jogos aspektus,de gránit arra utal és egyetértek vele egyben,hogy mindennek az alapja a jó vedekezes. Utána elől már befog esni. Amíg hátul nincs meg a szilárdság,nem lehet erre hosszú távon építkezni. Nem hiába akkor nyertünk utoljára bajnokságot mikor kevés gólt kaptunk. Ez hogy 3-4 gólokat vernek,tarthatatlan. De még csak gólnélkülit is ritkán hozunk,ez a nagy baj. Atletico pont ezzel került előre, sorozatban hozták le gól nélkül a meccseket,ez egy profi csapat ismerve. Tudni kell mennyit kell kiadni a győzelemhez, szóba kerül a fáradtság nálunk,ami nem csoda hiszen sokszor kell futni az eredmény után . Ez idegileg elől csökkenti a koncentrációt,mert néha az se elég van elöl 2-4 gólt mert percek alatt nyelunk kettőt. Hiányzik Stegen is, sokat nyom a latba. Megint csak Tico, igen megvoltak a lehetőségek,de nem mindegy a tuloldalt Oblak van,aki ha kijön 5 métert lefed, amit gólt rúgtunk,egy utemtelen nagyon pontos lövés volt. Mikor szembe voltunk vele, ki kellett centizni,éppen mellé mentek a lövések.
Örök igazság,offense wins games, defense wins championship.
A Real az utóbbi 10 meccsen ugyanannyit kapott mint mi, ugyanolyan volt az átlaguk, mint nekünk.
Sőt az első 10 meccsen 0,7 volt az átlaguk, a szezon második felében 1,4(!!!), kétszeresére romlott többet kaptak mint mi ugyanebben az időszakban. . Viszont kb. ugyanannyi pontot szereztek mintaz első etapban (24 vs 22). És ránk vertek vagy 10 pontot.
Az Atletico szintén zenész. Egy góllal még többet is kaptak, mint az előbbi intervallumban, de 4 ponttal többet is szereztek.
Mindkét csapat több gólt kapott az utóbbi 10 meccsen, mint az előtte lévőn, pontokban viszont kb. stagnáltak vagy bőven többet gyűjtöttek.
Mi változott? Több gólt rúgtak. (a Real jóval többet is kapott)
Nálunk mi változott? 10 meccsen 3 góllal kaptunk többet, mint az előtte lévőkön, viszont 14-el kevesebbet lőttünk.
A Real szerzett az utóbbi 10 meccs alatt: 22 (előtte 24)
A Atma: 24 (előtte 20)
A Barca: 15 (előtte 27)
pontot
Szóval az elhullajtott 12 pont a 3-al több bekapott gólnak köszönhető és nem annak a 14-el kevesebb rúgottnak.
Viszont összességében is a Real kapott 20 gólt, mi 23-at (20 meccs alatt), ami azért nem olyan szignifikáns különbség, de 7 ponttal többet szerzett.
Mielőtt még valaki nekem esik, hogy nem lehet 4-5 gólt lőni stb. egyszer sem mondtam ilyet. De egy ilyen csapattal, támadókkal 1,5-2 gólt össze lehet rámolni meccsenként.
De ami az igazi talány és talán a legnagyobb gond, hogy nem a helyzeteink száma romlott le. A Getafe ellen például 22(!) lövésből sikerült berámolnunk 1 gólt, ezzel szemben ők egy 1,18-as xG-re ugyanennyit lőttek. És lehet mondani, hogy ez semmit nem jelent, hülyeség stb., de valóban nem volt 1-2 helyzetnél több nekik, nekünk ellenben közepes esetben is szórni kellett volna. Nem a zseniális védekezésük miatt úszták meg egy góllal, hanem, hogy akárhányszor odakerültünk, képtelenek voltunk befejezni.
Ha kicsit visszaolvasol láthatod, hogy sosem írtam ilyeneket, hogy 3-4 gólokat kell verni, én is azt írtam hogy nem fenntartható, sőt kiemeltem, hogy egy 1,5-2 gólos átlag is elég lenne. Ez pedig simán teljesíthető lenne egy ilyen támadósorral. Lewandowsinak sem kell 8-10 meccsen 14 gólt lőnie, ha egy 5-6-ot hozna, mellé mondjuk Yamal kettőt, meg Raphi 3-4X betalálna még ott lehjetnénk az első helyen. Ez szerintem távolról sem lehetetlen, főleg annak tekintetében hogy mit termeltek azelőtt. Ha ők hárman együtt nem képesek egy egygólos átlagra addig ne várjunk semmit. A kapott gólok lehet, hogy többek, de nem sokkal.Bob_Marley írta: ↑2025.01.23. 23:25:50Amit Chino ír is jogos aspektus,de gránit arra utal és egyetértek vele egyben,hogy mindennek az alapja a jó vedekezes. Utána elől már befog esni. Amíg hátul nincs meg a szilárdság,nem lehet erre hosszú távon építkezni. Nem hiába akkor nyertünk utoljára bajnokságot mikor kevés gólt kaptunk. Ez hogy 3-4 gólokat vernek,tarthatatlan. De még csak gólnélkülit is ritkán hozunk,ez a nagy baj. Atletico pont ezzel került előre, sorozatban hozták le gól nélkül a meccseket,ez egy profi csapat ismerve. Tudni kell mennyit kell kiadni a győzelemhez, szóba kerül a fáradtság nálunk,ami nem csoda hiszen sokszor kell futni az eredmény után . Ez idegileg elől csökkenti a koncentrációt,mert néha az se elég van elöl 2-4 gólt mert percek alatt nyelunk kettőt. Hiányzik Stegen is, sokat nyom a latba. Megint csak Tico, igen megvoltak a lehetőségek,de nem mindegy a tuloldalt Oblak van,aki ha kijön 5 métert lefed, amit gólt rúgtunk,egy utemtelen nagyon pontos lövés volt. Mikor szembe voltunk vele, ki kellett centizni,éppen mellé mentek a lövések.
Örök igazság,offense wins games, defense wins championship.
Nem nagyon beszélünk másról, valóban radikálisan leromlott a helyzetkihasználás a szezonkezdethez képest, én csak a vélt vagy valós hasonlóságokat akartam összeszedni a korábbi hasonlóan festő képpel. Persze ez felveti a kérdést akkor, hogy miért nem úgy játszunk, amire igazából az lenne a válaszom, hogy az a taktika sokkal foghatóbb és emellett jobban, többet kivesz a játékosainkból. A Benfica ellen 80. perc környékén jött az adat, hogy mennyivel kevesebbet futottunk, mint az ellenfél, míg ez a szezon elején rendszeresen fordítva volt. Szerintem ez a fenntartható irány, ráadásul a védekezésben is nagyon sokat kéne segítenie ennek. Egyszerűen a támadókat össze kéne tenni fejben eléggé ahhoz, hogy ne szarjanak be a kapu előtt, ha hirtelen kell megoldást találniuk. Ehhez kell rutin a rendszerben, rutin a csapattársakkal és megfelelő mentális felkészítés.
Biztosan van igazság abban amit írsz és ha "csak" annyit romlottunk volna támadásban, mint védekezésben akár ennek is be lehet tudni, vagy éppen kicsit formán kívül vannak, fáradtak stb.ElBartimaeus írta: ↑2025.01.23. 01:03:37
Áthoztam ide.
Tudod, mennyiszer írtam, hogy hatalmas szerencsével lőttük az első néhány gólunkat, szerintem ez az egyik, ami kezd normalizálódni (noha a mostani 5-ből is 3 ilyen kategória nálam). Az akkori hozzáállással nagyon sokat tudtunk lőni már kinyílt védelmek ellen, ez szerencsére megmaradt azóta is, viszont az első néhány pofon után Flick elkezdett "Barcásabb" taktikát választani, kicsit több struktúrát hozva a játékba. Ha megnéznénk egyet az elmúlt 6 meccsből, meg egyet az első 6-ból, ordító különbség lenne a játék képét tekintve.
Na de hogyan is kapcsolódik ez a másfél éve húzódó rossz helyzetkihasználáshoz? A mostani, kontrolláltabb játék egyik hátulütője, hogy az ellenfelek jobban vissza tudnak zárni és a területek lecsökkennek jelentősen, 1-1 döntésre kevesebb idő is van, ezért olajozottabban kell együttműködnie a csapatrészeknek, valamint a helyzetek sem olyan formában teremtődnek, hogy már 5 ütemmel előre tudod, hogy mit kell majd csinálnod (ellenben egy lerohanós játéknál, ahogyan kezdtük a szezont).
Ez a taktika sokkal jobban hajaz arra, amit Xavi játszatott a csapattal, nyilván vannak különbségek, de a pozíciós játékból megszokott 3-2-5 jellegű alakzatból indul ki sok-sok támadásunk és elég sokszor nyugtatjuk is a labdát. Na, ebben a szisztémában voltunk az előző szezonban is olyanok, hogy sok helyzetünk, magas xG-nk volt és mégis rettenet mód alulrúgtuk magunkat, mintha az ilyen játékkal teremtett nagy helyzetek meglepnék a támadóinkat. Ez egy bonyolultabb játék, nem is kis léptékben, ezért érthető egy fajta bizonytalanság benne, amiből lehetnek bizonytalanságok a kapu előtt, ha egyszer odakerülsz, de ez már csak találgatás a részemről.
Én nagyon örülök ennek az iránynak, attól tartottam, hogy Flick ebben besül, mert a német válogatottal is ilyen pályát írt le: próbálta a bayernes játékot, komolyabb ellenfelek ellen nem ment, próbált több struktúrát hozni, a válogatott meg leépült. Eredmények terén a bajnokságban ez itt is eljött, de játékban kifejezetten erősnek érzem magunkat. Végső soron amúgy az, hogy ez kifejezetten az edző érdeme-e, vagy azé, hogy Pedri God mode-ban tolja és Gavi is visszatért, meg Yamal beérett, meg Rapha jobban hozzászokott az erősebb posztjához, az egy örök megválaszolhatatlan kérdés lesz. Úgy sejtem, mind a kettő kell hozzá.
Áthoztam ide.Chino írta: ↑2025.01.22. 14:36:35Pont ez a gond, hogy a bajnokság nem így indult, és nem is így folytatódott, valamiért az utóbbi pár meccsen zuhant vissza és ami nem nagyon érthető, hogy csak az egyik fronton. A BL-ben szórjuk a 4-5 gólokat az erős ellenfeleknek is (bár a tegnapi kakukktojás, mert a portugálok is kellettek hozzá, a hatékonyság ismét gyenge volt) 7 meccsen 26 gól, Lewy 9 gólnál tart, Raphi 8-nál. A Szuperkupa, kupa 4 meccsen 16 gól, abból 12 a Real-Bilbao-Betis triónak.ElBartimaeus írta: ↑2025.01.22. 13:04:20
Off, mert alapból teljesen egyetértek veled, azt leszámítva, hogy ez már legalább másfél szezon óta tartó tendencia: többet kapunk, kevesebbet rúgunk, mint ami várható lenne. Itt komolyan a támadókkal, illetve potenciálisan a kapu elé érkező középpályásokkal van gond, főleg Lewy általános teljesítményével és Rapha helyzetkihasználásával, de Yamal sem kiemelkedő még ziccerekben.
A Bajnokságban viszont nov-dec-január: 9 meccsen 20 gól (ebből a Mallorca ellen) másod-harmadvonalas csapatoknak.
És Lewy, de főleg Raphinha ebben rengeteget javult, ami a bajnokság első felét és az egyéb sorozatokat figyelembe véve, a játékosok a saját, korábbi teljes szezonos rekordjaikat döntögették eredményesség terén.
A legszomorúbb, hogy folyamatosan gálázhatnánk, mert a játék, a hozzáállás, a kidolgozott lehetőségek megvannak hozzá. Ehelyett kesereghetünk, hogy milyen előnyt adunk a vetélytársaknak
Így van. Legtöbbször köszönőviszonyban nincs a végeredménnyel, semmi értelme ezt a rossz, módszertanilag hibás mutatót nézegetni. Azt mutatja meg, hogy MÁS csapatok játékosai hogy értékesítik a hasonló helyzeteket, aminek semmilyen hatása nincs arra, hogy az adott csapatnak mi a komfortzónája, és milyen keretek között a leghatékonyabb. Mintha Messinek a fejére ívelgetnék a labdát egész meccsen, majd mutogatnák neki a meccs után, hogy hát miér' ilyen alacsony ez a mutatója, hát ezt a Jan Koller befejelte volna.
Nyáron Flick is támogatta Díazt, akkor talán még emberi áron is meg lehetett volna szerezni. Most a Liverpool szerintem kizárt, hogy eladja, max. olyan árban, amit Európában kb. 2-3 csapat tud kifizetni. Nekünk meg pláne lehetetlen kategória.
Ez így van. Én a 2013-as, Bayern elleni fiaskó óta hangsúlyozom ezt a problémát, ami, mondanom sem kell, akkor szentségtöréssel ért fel. A késő-Valverde-korszak óta egyre súlyosabb problémává vált, hogy a legerősebb csapatok egyszerűen átrohantak rajtunk. Mindig Xaviékba kapaszkodtunk, de be kell látnunk, hogy annak a csapatnak kevésbé volt szüksége fizikalitásra, mert a történelem talán leglabdabiztosabb csapata volt, amit örök időkre nem lehet fenntartani. Ahogy vesztettünk a labdás dominanciánkból, úgy lett egyre súlyosabb probléma és úgy került egyre inkább felszínre a fizikalitás hiánya. Christensen tavalyi tündöklése számomra egyértelmű következtetést von le. Egyszerűen kell legalább egy játékos, akit nagyon nehéz megkerülni, aki mellett nagyon nehéz elvinni a labdát. Keveset volt játékban, kevés labdaérintése volt. Viszont nagyon nehéz elvinni mellette. Ha az ellenfelet megtorpanásra kényszerítjük, ha nem tudnak átmenni rajtunk, mint kés a vajon, ha van, aki tud területet védekezni, az hatalmas segítség, mert egy statikusabb ellenfél ellen már könnyebben tudunk labdát szerezni, amivel most sincs nagy probléma.andras953 írta: ↑2025.01.06. 21:48:08A Néphadseregben annak idején az alacsony növésűek közül válogatták ki a "harckocsizókat".
A Barca középpályásaira egy egész páncélos hadosztályt lehetne ma építeni, csak a páncélzattal és a tűzerővel akadna (akad) egy kis probléma.
Tudom, hogy a Xavival és Iniestaval felálló középpályánk a csúcsot jelentette , de kiemelkedő működésükhez kellettek még nemcsak a kiváló csatáraink, hanem azok a fizikai képességekben kiemelkedő, magasabb és masszívabb játékosaink is, akiket melléjük raktak a középpályára ( Thuram, Yaya-Touré, Mascherano, Keita, Busquets, Rakitic, Paulinho, Vidal, Kessie)
Mai középpályásaink -- Fermín, Gavi, Pedri, Olmo, Casado, Pablo Torre -- nemcsak technikában, játékmódban, hanem felépítésükben, testi erejükben, és átlagos vagy átlag alatti gyorsaságukban is nagyon hasonlítanak egymáshoz. Fizikai képességeik sajnos legtöbbször nem elegendőek az ellenfelek leütközéséhez, megállításához, lefutásához, labdától való szabályos elválasztásához, fejpárbaj megnyeréséhez. És ez így is fog maradni mindaddig, amíg fizikalisan kifogásolható Olmokat igazolunk, amíg nekünk nem kellenek Bruno Fernandesek, Fodenek, De Bruynek ,Wirtzek, és más, náluk ugyan kevesebbet tudó, de robotolni is hajlandó és arra alkalmas középpályások a csapatba.
Sokkal szűkebb a keretünk, mint tavaly, vagy tavalyelőtt volt, viszont az erőnlétünk óriásit javult, úgyhogy mindenképp javulás van/lesz hosszútávon izomsérülésekkel, egységnyi időt valószínűleg jobban fogunk bírni. Cubarsit/Inigót abszolút nincs kire kb kilóra sem, pedig jól jönne, Pedri-Cubarsit szinte abszolút nincs kire (visszatérő Gavi, DJ rég nem Barca-szint pivot poszton, még cserének sem...), és igazából Yamal-Raphának sincs. Utóbbit elkezdte cserélgetni, Lewyt egész szezonban szépen cserélgeti, Yamal miatt kritizálom bőven én is, rá sokkal jobban kéne vigyáznunk, nem csak rövidtávon nagy értékünk, kiégetni sem szabadna. Persze kire cseréljük. Ferránnal lehetne néha rotálni azért, mégiscsak az az eredeti, kedvenc posztja Torresnek, és ha úgy-ahogy formába lendült, valós opció lehet oda, Pau meg középre.ElBartimaeus írta: ↑2024.12.12. 12:58:16Egyre több efféle kiesés van, az idény felénél sem járunk és a komoly szakasz csak most érkezik. Nekem egyre többször cseng fel Xavi állítása, miszerint nem lehet sokkal több intenzitást kifacsarni a játékosokból. És lássuk be, egyelőre többet futunk és több játékosunk is dőlt már ki ennek köszönhetően az intenzívebb időszak előtt. Ha Raphanál ez az ok, akkor hétvégén nem küldeném pályára, csak ha nagyon muszáj.bence0330 írta: ↑2024.12.12. 10:16:54Elvileg megúsztuk, nem komoly sérülés, "csak" túlterhelésnek tűnik (muscle overload), az egyik legtöbbet foglalkoztatott játékos (6. a BL-ben), emellett a legintenzívebb, legtöbb sprinttel rendelkező játékos a La Ligában, szóval nem csoda. A hétvégén már jó eséllyel játszhat.
Áthozom, mert ott már offos.bence0330 írta: ↑2024.12.08. 09:18:22Milyen körülményekre gondolsz? Koeman volt az utolsó edző, akinek a csapatában ott volt minden idők legjobb játékosa. 3. lett, és agyonvertek minket a BL nyolcaddöntőben. Xavi kapott erősítést, de még az első szezonjában is többet hozott ki a Messi nélküli csapatból, mint Koeman vele.
Aztán Koeman 9. helyezett volt a tinicsapattal, kapuralövés nélkül lehozott meccsekkel. Xavi csak bő 2 hónapra rá kapott erősítéseket, és már ennyi idő alatt köröket vert a hollandra játékban, eredményekben. Szerintem semmilyen felmentő kontextus nincs.
Ezt az idei 6 meccsen 1 bajnoki góljára alapozzuk?bence0330 írta: ↑2024.11.23. 15:57:51Azért Felix úgy 5 polccal van Ferrán felett. Jelenleg rettenet nagy dolog lenne, ha ő lenne itt helyette. Tavaly is minden meccsen volt kb villanása, még akkor is, amikor csak 10-20 perceket kapott csereként, még a kanadai táblája sem volt épp rossz. Egy tényleg jó Barcánál szerintem is kevés kezdőnek, de cserének kb a luxus kategória. Ráadásul a mostani Flick fociba a védekezésén túl tökéletesen passzolna.
Viszont azzal, hogy jó eséllyel Olmo kerül Raphinha "helyére" lehet értelme Pedrit berakni 10-esbe és Gavit Casádóval párba. Vagy Gavi helyett Fermin, de Pedrit is jó lenne időben lehozni.bence0330 írta: ↑2024.11.23. 15:57:51Azért Felix úgy 5 polccal van Ferrán felett. Jelenleg rettenet nagy dolog lenne, ha ő lenne itt helyette. Tavaly is minden meccsen volt kb villanása, még akkor is, amikor csak 10-20 perceket kapott csereként, még a kanadai táblája sem volt épp rossz. Egy tényleg jó Barcánál szerintem is kevés kezdőnek, de cserének kb a luxus kategória. Ráadásul a mostani Flick fociba a védekezésén túl tökéletesen passzolna.
De most, hogy Gavit is kezdőtagságra késznek nyilvánította Flick, tényleg nem tudom, mi fog történni a csapattal. Jó játékos Gavi, de azt a Casadó-Pedrit bárkiért bűn megbontani. Erre simán lehet belőle egy Gavi-DJ kezdő, Pedrivel feltolva. Nem hangzik valami jól, vagy legalábbis nagyon rizikósnak hangzik egy ennyire tökéletesen illeszkedő kp-t megbontani. Remélem Flick megoldja velük is, de nem bármi áron, csak azért, mert nagyobb nevek, mint Casadó.