FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
Peter
Director del Fútbol

2026.01.25. 15:59:43

Ez a jelenlegi keret 2030-ig egyben lesz, addig maximum majd minden átigazolási időszakban reménykedni fogunk, hogy ilyen berepülők, mint Cancelo, Rashford lesz a megváltó.
Jobb esetben szezononként lehet egy-egy ügyeletes húzóember, aki majd a húzóerejétől függően húzni fogja a csapatot maga után.

Annak szurkolok leginkább, hogy Flick lelkesedése minél tovább maradjon minimum a jelenlegi szinten.

Egyébként pedig minden egyes csapatrészben minőségi deficitben vagyunk.
Troym
Llegenda del Barça

2026.01.25. 09:39:11

Egy szóval nem állította senki, hogy télen kell védelmet építeni.

Nyáron kellett volna és következő nyáron fog kelleni.
És nem 1-1 játékos formája a gond, a forma egyszer jobb, egyszer rosszabb egy játékos esetén.

- Araujo, ha rendet tesz/tett a fejében, akkor van egy nemzetközi szinten talán elfogadható (mára azt mondom középszintű) védőnk.
- Kounde formája nem a legjobb, de a képességei alapján rendben van
- EG szerintem is egy csere mindenes kb
- Balde szerintem cserebalhátvéd szint
- Cubarsi 3-4. sz khv, többet nem látok benne, mert a játéképítési képességeivel szemben ott a brutális lassúsága, ami nagyon feltűnő nemzetközileg

Na ők, akik maradnának nálam, csak a gond, hogy ez 5 játékos, akik közül 2-3 is csereszint.

- GM lelkes és tényleg vannak jobb meccsei, de brutális hiányosságai vannak labdakezelésben, helyezkedésben és hajmeresztő ellenfélnek adott labdák a 16oson.
- Chrisnek ennyi sérüléssel szerintem a topfoci túl sok egészségügyileg
- 31-32 éves kölcsön Canceloval nem számolnék, érte pénzt nem fizetnék. Ingyen, fillérekért cserepadon nem akarna lenni szerintem.

2-3 védő igazolása nagyon kellene, talán volt olyasmi szabály, hogy 2 ingyenes igazolás nem számít bele FFP-be, akkor keresgéljünk ott.
Szerintem nyáron kellene egy Grimaldo, akár pénzért, egy tapasztalt vezér, mint Kalidou Koulibaly / Fabian Schar ingyen és egy közepes európai ligából egy nagy potenciállal rendelkezőnek gondolt 20-25 éves hátvéd, mondjuk holland, belga, dán, svájci ligából.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2026.01.25. 09:32:55

PR42 írta:
2026.01.25. 08:36:47
Kellenének jobb védők, de találjatok egy védőt akit kölcsönben el lehet hozni és javulást jelent :D
Aké jut eszembe más nem, de lehet hogy őt se engedték volna el.
Szerintem egy kölcsön Akével semmivel se mentünk volna többre mint egy kölcsön Rashforddal, főleg hogy már tudjuk hogy Rashford gólpontjai mennyit értek.
Igen, az a téma, hogy most télen kit hozzunk, teljesen más, kb ami piaci lehetőség volt, így szerintem is jó volt Cancelo, ahol tényleg nem voltunk meg darabra sem, az azért mindig az első szerintem, aztán jön a minőségi javítás olyan helyre, ahol legalább darabra megvagyunk.

Borzasztó mondjuk hogy ilyen vagy-vagyban kell gondolkodnunk. Ha nem a Ligában lennénk ezekkel a beteg szabályokkal, akkor most lenne legalább plusz egy klasszis védőnk, és ennyivel is közelebb állnánk a BL győzelemhez. Simán volt olyan bevételünk, hogy ne kelljen választani egy Rashford és közte. De hát ez van remélem nyáron nem kell egyik kezünkbe sem harapni végre, az elmúlt 10 év legjobb edzője megérdemelne egy olyan keretet, amivel nem csak valami erőn és emberfeletti teljesítménnyel lehetne surranópályán BL-t nyerni, hanem tényleges esélyesek lehetnénk.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
PR42
Jugador d'estrella

2026.01.25. 08:36:47

Kellenének jobb védők, de találjatok egy védőt akit kölcsönben el lehet hozni és javulást jelent :D
Aké jut eszembe más nem, de lehet hogy őt se engedték volna el.
Szerintem egy kölcsön Akével semmivel se mentünk volna többre mint egy kölcsön Rashforddal, főleg hogy már tudjuk hogy Rashford gólpontjai mennyit értek.

Kellenek jobb védők, kellene igazolni, és remélem fogunk is 1-1 alatt.
Belső védőt mindenképpen kell.
Koundé szerintem rendben lesz hosszú távon, a piacon amúgy sem tolonganak a jobb hátvédek. Már szinte sok csapatban valami középpályás játszik jobbhátvédet, nem Valverde, Szoboszlai és Lewis az egyedüli példák.
Baloldai szélső védő is kéne mert Cancelo nem hosszú távú megoldás, Martin nem kezdő szint, és Baldé nem extra. Én szeretem Baldét, a Xavis bajnok szezonban extra volt, de azóta nem érte el ugyanazt a szintet. Remélem még fejlődik, de úgy látszik az a komoly sérülés Xavi utolsó szezonjában az megtörhette a karreirje ívét. Még mindig gyors, de nem a leggyorsabb a pályán mint régen.
Chino
Az Év Fórumozója 2025

2026.01.25. 04:33:56

bence0330 írta:
2026.01.25. 00:58:59
Az biztos, hogy nem létezik olyan védő a Földön, aki olyan teljesítményt hozna itt, amit egy kevésbé extrém támadó stílusban hozna, legyen mondjuk Inter a példa. Vszonyt az is biztos, hogy sokkal jobbak lennénk top védőkkel. Szerintem belefér, hogy a védőink hibázgatnak, ebben a rendszerben - de nem ennyit. Az sem, hogy ennyire lassúak. Christensen szerintem még nem vétett Flick alatt gólhoz vezető hibát, egyre sem emlékszem, de ha vétett is, alig. Nem játszott rengeteget, de bármikor beállt, szinte teljesen hibátlant nyújtott. Szóval azért nem lehetetlen ez sem, zongorázni lehetett a különbséget. Araujo sebességénél a Prága meccs végén szintén zongorázni lehetett, Cubáék soha nem érték voolna utol a ziccerben kiugró játékost. Eric még megüti talán egy EL-BL induló csapat szintjét, a sokoldalúságával meg mindenképp megüti egy BL győztes csapat kerettagságát is, de azért máshol ő sem lenne kezdő, mint inkább 13.-14. ember. És jelenleg magasan ő a legjobb védőnk, Araujót nem számítva, akiről most nem tudunk semmit.

A Cubarsi-GM védőpáros azzal együtt, hogy GM tényleg javult a posztján, egy liga alsóházi, esetleg szűkösen gyengébb felsőházi szint kb. Látványra, meg statokra is. Szerintem sem nagyon lehet ezzel BL-t nyerni, és ez a legnagyobb lyuk ebben a pillanatban, a kezdőben mindenképp. Télen ezt nem nagyon lehetett megoldani sajna - főleg mert Flicknek nagyon kell a ballábasság -, random nevet nem hoztam volna, mert szemben a szélsőbekk posztokkal, darabra megvagyunk, másra meg nem volt pénz, de nyáron én is minden mást beáldoznék, ha csak egy helyre tehetünk le komoly pénzt.
Szerintem nem feltétlenül a minőséggel van a baj, hanem egyrészt nincs egy összeszokott páros, ami a belső védőknél rendkívül fontos. Azt sem tudom, hogy játszottunk már-e le meccset kétszer ugyanabban a felállásban a cb-tengelyben. Ez amit leginkább nem értek Flickbe, kell az összhang, ami így nem tud kialakulni. A másik, hogy nagyon fiatalok, nincs egy rutinosabb vezéralkat. Tavaly ezek megvoltak. Inigo és Cubarsi nagyon jól működött, utóbbi is nagyon keveset hibázott, sokkal magasabb szinten tolta, mint idén. Nem lett hirtelen rosszabb védő. Christensen erre nagyon jó megoldás lenne, de vagy nem egészséges vagy Flick nem játszattja. Viszont itt van még Araujo, aki olyan minőséget képvisel, hogy még ha nem is prime formában tolja, akkor is jó teljesítményt nyújt. Én mondjuk Flicknél furának taláálom, hogy ennyire erőltetten kell egy ballábas középre. Nyilván az mindig kényelmesebb, de kb. minden jobblábas védő, még igazolásokat tekintve is ki van zárva.

Ami még jól érzékelhető, Joan Garcia nagyon jól működik ezzel a védelemmel és taktikával. Vele nem nagyon van olyan, hogy belövik a védelem mögé és ziccerbe kerülnek a támadók. Nagyon jól kisegítik egymást. Nem csak a bravúrok tekintetében léptünk vele kb. két szintet Tek-hez képest, hanem emennyire együtt él a játékkal, rendre tisztáz lábbal, ha szükség van rá, söpröget. Nem azért kapunk vele felannyi gólt, mint a lengyellel vagy jönnek a clean sheetek, mert több bravúrt tud bemutatni. A védekezés nem két belső védőről, de nem is egy védősorról szól, főleg a mi esetünkben, a mi taktikánkban. Ezt kellene figyelembe venni, mikor abban látjuk a megoldást, hogy veszünk egy vagyonért egy ballábas védőt, a többi lyukat pedig üresen hagyjuk, vagy maximum valami félmegoldással intézzük el.
Ott van a City, ahol olyan védők vannak mint Gvardiol, Dias, Stones, Kushanov, Aké, most már Guéhi. Szélső védőnek is O'Reilly, Rico Lewis stb. Abszolút világelit. A BL-ben olyan csapatoktól kaptak 7 gólt, mint a Monaco, Bodo, Leverkusen. De a bajnokságban is kb. 1 kapott gól/meccs átlagot hoznak. A PSG-nél a világ két legjobb szélső védője mellett Beraldo, Marquinhos, Pacho, Zabarny stb. és mégis benyelt egy Leverkusen, Spurs, Sporting triótól 7 gólt és a hurka francia bajnokságban sem olyan dicséretes 15 kapott gól.

Emellett a szezon fele alapján szerintem elmondható, hogy egy egészséges Joan Garciával nem nézünk ki olyan rosszul a kapott gólokat tekintve, majd a szezon végén kellene ezt értékelni, főleg hogy még itt van az Araujo-faktor, ami ha jól sikerült egy klasszis már van.
Forca Barca!!!!
bence0330

2026.01.25. 00:58:59

Az biztos, hogy nem létezik olyan védő a Földön, aki olyan teljesítményt hozna itt, amit egy kevésbé extrém támadó stílusban hozna, legyen mondjuk Inter a példa. Vszonyt az is biztos, hogy sokkal jobbak lennénk top védőkkel. Szerintem belefér, hogy a védőink hibázgatnak, ebben a rendszerben - de nem ennyit. Az sem, hogy ennyire lassúak. Christensen szerintem még nem vétett Flick alatt gólhoz vezető hibát, egyre sem emlékszem, de ha vétett is, alig. Nem játszott rengeteget, de bármikor beállt, szinte teljesen hibátlant nyújtott. Szóval azért nem lehetetlen ez sem, zongorázni lehetett a különbséget. Araujo sebességénél a Prága meccs végén szintén zongorázni lehetett, Cubáék soha nem érték voolna utol a ziccerben kiugró játékost. Eric még megüti talán egy EL-BL induló csapat szintjét, a sokoldalúságával meg mindenképp megüti egy BL győztes csapat kerettagságát is, de azért máshol ő sem lenne kezdő, mint inkább 13.-14. ember. És jelenleg magasan ő a legjobb védőnk, Araujót nem számítva, akiről most nem tudunk semmit.

A Cubarsi-GM védőpáros azzal együtt, hogy GM tényleg javult a posztján, egy liga alsóházi, esetleg szűkösen gyengébb felsőházi szint kb. Látványra, meg statokra is. Szerintem sem nagyon lehet ezzel BL-t nyerni, és ez a legnagyobb lyuk ebben a pillanatban, a kezdőben mindenképp. Télen ezt nem nagyon lehetett megoldani sajna - főleg mert Flicknek nagyon kell a ballábasság -, random nevet nem hoztam volna, mert szemben a szélsőbekk posztokkal, darabra megvagyunk, másra meg nem volt pénz, de nyáron én is minden mást beáldoznék, ha csak egy helyre tehetünk le komoly pénzt.

Szóval a rendszerünkben tényleg ki van téve a védő elég sokmindennek, de ettől még óriási különbségek vannak egyéni teljesítmények között. Hiszen még az évről évre változó forma közt is van ugyanazon játékosnál, nézzük meg Koundét tavalyról, és idén... az idei kb egy önbizalomnövelő az ellenfél balszélsőjének, a tavalyi meg elég beton volt.

A Saliba-Gabriel több hibával nyomná, mint odaát, de sokkal-sokkal kevesebbel, mint GM, Cuba, meg valamennyivel kevesebbel, mint Eric és a jelenlegi Ara.

Ha tényleg a tökéletes, szinte AI generált védőt akarnánk, és bevállalnánk a sérülésfaktorral járó rizikót, akkor Van de Ven a legjobb ide kérdés nélkül, állítom, hogy pusztán fizikálisan, alapképességre nem nagyon volt még a történelem során nála jobb, ha mindent beleveszünk, tényleg olyan, mintha 10 edző összedobta volna a kívánságlistájukból. Én ezt a rizikófaktort nem vállalnám be, úgyhogy megnézném ki az 5 legjobb ballábas belső védő a világon, akik nem sérülékenyek, és all int tolnék az egyikre. Gvardiol, Bastoni lehetne az elsődleges célpont. Ha ez nem jönne be anyagi vagy egyéb okokból, akkor jöhetne a még remek, de nem világklasszis Aké féle vonal. Senesit figyelgetem azóta, kb minden mérkőzésen ad gólpasszt vagy gólpassz értékű passzt, előre hihetetlen labdákat szór, hátul is elég jó, ha semmi pénzünk nem lesz, vele még kibékülnék, de előtte minden erőmmel megpróbálnék egy igazi klasszist.

Ezt még olyan áron is megtenném, hogy nem igazolunk centert, Lewy marad félpénzért, vagy ő megy, és egy ilyen Asllani-Eyong-Panichelli szintet hozunk csak kis pénzért. (Szerintem az egyiptomi srác amúgy iszonyúan gyengének tűnik, ritka az olyan, hogy egy támadónak a highlightsa is rosszul néz ki, én rá nem építenék most sajna, hogy berobban.)
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2026.01.24. 23:15:49

Chino írta:
2026.01.24. 22:28:12
Nem mellesleg tavaly ugyanekkor a BL-ben nagyságrendekkel gyengébb ellenfelekkel szemben, mint idén 11 kapott gólnál tartottunk (alapszakasz után 13), mindossze 2 clean sheettel a Brest és Young Boys ellen egy prime Koundével, klasszis szintű Inigoval. Egy embert kicserélni még félmegoldást sem jelent a védelemben vagy olyan határozott változást. Egy olyan balszélső, aki tehermentesíteni tudná kicsit Raphinhát vagy sérülés esetén pótolni sorozatokat dönthet el.
Tehát nem a prime Kounde és a jól játszó Inigo a gond, ebben egyetértünk, akkor mik/kik a közös pont?
Vagy elengedjük a témát annyival, hogy ez a taktika, nincs mit tenni és beletörődünk, hogy negyeddöntő, szerencsés sorsolással elődöntő a végállomás, vagy mégiscsak megnézzük még mi lehet probléma.

Szerintem pl Balde és Cubarsi állandó kezdőtagsága igenis probléma. Mindkét srác ügyes saját nevelés és van helye a keretben, de mindkettőnek csereként, egyetlen más élcsapatban sem lenne kezdő egyikük sem. GM kapcsán ennyit sem írnék le, de inkább elengedem, mert tizen ugranak minden GM kritikára, hiába ad kb minden meccsen szinte gólpasszt az ellenfélnek.

Mindegy lényeg a lényeg, átlag 2 kapott góllal nem lehet BL-t nyerni, ez tuti és szerintem igenis nagyot javulnának az esélyeink, ha legalább a kezdő védelem jobb képességű játékosokból állna.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2026.01.19. 17:53:52

Amúgy ezt tudtátok?
Sajnos nem találtam hivatalos forrást, de rengeteg leírást találhattok a
"Vanishing point" -al a keresőben a VAR-al kapcsolatban.
https://www.reddit.com/r/LiverpoolFC/co ... salah_was/
Itt elég jól magyarázzák Salah góljánál.
Nem kell párhuzamosnak lenni a fű nyírásával, vagy a vonalakkal

Legjobb példa Yamal szöglet utáni les helyzete, ahol a meghúzott vonal teljesen eltért a festéstől, pálya ellenkező oldalra felé "szűkült"

A vanishing point magyar megfelelője az enyészpont.
A kifejezés a lineáris perspektíva alapfogalma, amely a következőket takarja:
Geometriai meghatározás: Az a pont a horizontvonalon (szemmagasságban), ahol a térben egymással párhuzamos, de a szemlélőtől távolodó vonalak látszólag találkoznak és eltűnnek
Szerk: persze ettől még a vonalak párhuzamosak, csak a szem "csal", így szabad szemmel nehéz megállapítani ezeket a leseket.
Alcantara
Director del Fútbol

2026.01.16. 14:29:32

Yokozuna írta:
2026.01.16. 13:45:14
Azzal vitatkoznék hogy a két belső védőnkön kívül mindenki klasszis játékos. A két szélső hátvédünk szerintem nem klasszis kategória, ráadásul rivális helyettesítőik sincsenek a csapatban. Ez nagyobb veszély a jövőt illetően.
Vitatkozhatsz, de Koundé tavalyi szezonban világklasszis szinten látta el a feladatát. Az más kérdés, hogy az idén egyelőre van hiányérzete az embernek, de a képességeit megmutatta, tehát nem a mostani a felső korlátja.
Yokozuna
Entrenador del Barça

2026.01.16. 13:45:14

Azzal vitatkoznék hogy a két belső védőnkön kívül mindenki klasszis játékos. A két szélső hátvédünk szerintem nem klasszis kategória, ráadásul rivális helyettesítőik sincsenek a csapatban. Ez nagyobb veszély a jövőt illetően.
Alcantara
Director del Fútbol

2026.01.16. 13:02:25

Azt, hogy nemigen érte volna utól senki, csak te állítod szubjektíven. Araujo ilyen hátrányokból pár méter alatt utolért bárkit hasonló szituban. Nem azt írom, hogy őt kell betenni, de az látható, hogy fejben milyen lassan reagál le mindent.
Felőlem bizonygathatsz statisztikával meg különböző mutatókkal, de sok szituációban látszódik mérkőzések közben, hogy lassú fejben, nemcsak a sprintekben. Emellett rendszeresen elnyomják párharcokban, Real ellen állandóan lepattant az ellenfélről, többnyire a földön kötött ki. Tavaly az Inter ellen is ez volt. Vannak más előnyös tulajdonságai, mint a labdakihozatal, fejjáték, de az egyik gyenge láncszem a csapatban. GM a másik. Tavaly kapusposzt és a jobb oldali belső védő volt ami szint alatti volt, ez elég volt ahhoz, hogy ne nyerjünk BL-t. Kapusposzton az idén kiválóan megvagyunk, a BL a belső védőkön mehet el, ott állunk a legrosszabbul, minden más poszton klasszis játékosaink vannak még akkor is, ha néhányan még nincsenek formában (Koundé).
ktm
Capitá del Barça

2026.01.16. 12:12:20

Alcantara írta:
2026.01.16. 09:51:48
Erre a kérdésre tegnap megint választ kaphattál, amikor egy gólos vezetésnél Joan Garcia mentette meg a csapatot. Az egyetlen érv, amit mellette szoktak ilyenkor hangoztatni, -hogy fiatal- sajnos a futógyorsaságán nem látszódik, mert olyan a sebessége, mint egy Lewának, aki 37 éves. Viszont Cubarsi ettől gyorsabb nem lesz ahogy öregszik. Szerintem ez a legnagyobb gond vele.
Tegnapi szitunal a csatart nemigen erte volna be senki. Ugy beerni valakit, hogy lesre allitod, csak a csapattarsad(GM) beragad, eleg nehez ilyen rovid tavon.

Egyebkent az uefa oldalan lehet nezni a Top Speed statokat az eddigi meccsekre vonatkozoan(csak, hogy legyen valami kezzel foghato adat):
https://www.uefa.com/uefachampionsleagu ... order=desc
Alcantara
Director del Fútbol

2026.01.16. 09:51:48

Zoldbela írta:
2026.01.12. 14:07:52
A pirosak komoly gondot jelentenek, éppen ezért nem értem, hogy Cubarsi miért kapja állandóan az ívet!
Ő a világ egyik legszabályosabban védője, aki soha sem durva vagy alattomos, továbbá nem szabálytalanságok sorozatával oldja meg védekező feladatát.
Amiket néha itt a fórumon olvasok róla, olyan a benyomást keltenek, mintha ő lenne a csapat leggyengébb játékosa. Többen igazságtalanok vagytok vele, a csapat egyik legnagyobb értékét piszkáljátok.

Lehet, hogy nem értek a focihoz, de talán nem véletlen, hogy Flick abszolút bízik benne, és a legfontosabb védőposzton őt szerepelteti, pedig a posztján Kundé is képes játszani.
Erre a kérdésre tegnap megint választ kaphattál, amikor egy gólos vezetésnél Joan Garcia mentette meg a csapatot. Az egyetlen érv, amit mellette szoktak ilyenkor hangoztatni, -hogy fiatal- sajnos a futógyorsaságán nem látszódik, mert olyan a sebessége, mint egy Lewának, aki 37 éves. Viszont Cubarsi ettől gyorsabb nem lesz ahogy öregszik. Szerintem ez a legnagyobb gond vele.
Chino
Az Év Fórumozója 2025

2026.01.13. 15:31:11

Troym írta:
2026.01.13. 08:35:44
Araujoét ha kiveszem, akkor a közös a piros lapokban az, hogy mindegyik a 90+ percben történt és olyan középpályásunk kapta, aki nem a vehemenciájáról híres.
Én arra vezetem vissza, hogy nem pihentetjük a középpályásokat eleget azokon a meccseken, ahol lehetne és jönnek a rossz döntések (nyilván nem a Real elleni meccsre gondolok pihentetéskor)
Ezt meg azért nem értem, mert ugyanekkor ott ül a padon Casado és Bernal, akik csak képesek lennének mondjuk 20-30 perc játékra az Osasuna, Almeria, Girona stb ellen.

Remélem az valami változás jele, hogy legalább az 5-0 Bilbao meccsen a 65-75 percben elkezdtünk pihentetni.

A Santander minősége alapján a következő kupameccsen azt várom, hogy az alapkezdő max 2-3 tagja kap pihenőt (DJ nyilván alap az eltiltása miatt), nálam továbbá Cubarsi, EG és Yamal nem játszana, de ennyire nem hiszem, hogy bevállalós lenne Flick.

Én ezt a kezdőt dobnám fel:

TS - GM, Araujo, Kounde, Cancelo - Pedri, Casado - Roony, Olmo, Raphinha - FT

és ha elérünk 2 gólos vezetést, akkor lekapnám Raphinhát és Pedrit, de legkésőbb 60.percben.
Yamal meg csak nem kap hisztirohamot, ha nem játszik egy másodosztályú csapat ellen, őt csak akkor hoznám be, ha vesztésre állunk.
A Racingot én nem venném egy "sima" másodosztályú csapatnak. Vezetik a bajnokságot, szinte biztos feljutók, ki tudja, hogy például jövőre hol lesznek az első osztályban. Nem egy Albacete, akit a Real kapott. Az mondjuk elég nagy kérdés lesz és sokat fog mondani, hogy a kapuban valóban TS lesz-e. Lehet, hogy csak egy gesztus volt az első forduló, én nem vagyok 100%-ig biztos, hogy nem Tek vagy akár Joan Garcia fog kezdeni. Araujot viszont mindenképp a kezdőbe várom, ennél jobb lehetőség nincs is a visszatérésre. Minden nyomás nélkül a kezdőcsapatban.
Forca Barca!!!!
Troym
Llegenda del Barça

2026.01.13. 08:35:44

Araujoét ha kiveszem, akkor a közös a piros lapokban az, hogy mindegyik a 90+ percben történt és olyan középpályásunk kapta, aki nem a vehemenciájáról híres.
Én arra vezetem vissza, hogy nem pihentetjük a középpályásokat eleget azokon a meccseken, ahol lehetne és jönnek a rossz döntések (nyilván nem a Real elleni meccsre gondolok pihentetéskor)
Ezt meg azért nem értem, mert ugyanekkor ott ül a padon Casado és Bernal, akik csak képesek lennének mondjuk 20-30 perc játékra az Osasuna, Almeria, Girona stb ellen.

Remélem az valami változás jele, hogy legalább az 5-0 Bilbao meccsen a 65-75 percben elkezdtünk pihentetni.

A Santander minősége alapján a következő kupameccsen azt várom, hogy az alapkezdő max 2-3 tagja kap pihenőt (DJ nyilván alap az eltiltása miatt), nálam továbbá Cubarsi, EG és Yamal nem játszana, de ennyire nem hiszem, hogy bevállalós lenne Flick.

Én ezt a kezdőt dobnám fel:

TS - GM, Araujo, Kounde, Cancelo - Pedri, Casado - Roony, Olmo, Raphinha - FT

és ha elérünk 2 gólos vezetést, akkor lekapnám Raphinhát és Pedrit, de legkésőbb 60.percben.
Yamal meg csak nem kap hisztirohamot, ha nem játszik egy másodosztályú csapat ellen, őt csak akkor hoznám be, ha vesztésre állunk.
PR42
Jugador d'estrella

2026.01.13. 08:07:26

Troym írta:
2026.01.12. 12:07:59
Ez volt már a 4. piros lap a szezonban és még csak a felénél járunk, ezzel foglalkozni kell, mert később gondot okozhat. (Értem, hogy akár következetlen, akár béna, részrehajló a bíró)
Eddig 2 DJ piros, 1 Pedri, 1 Araujo, nem lesz jó vége, most jönnek a BL egyenes kiesés és fontos bajnokik, kupameccsek.
Ez nagyon jó észrevétel, és szerintem is gondot jelent ennyi piros. Tiszta fejek kellenek és nem férnek bele ilyen méterekről becsúszások mint Pedri és De Jong esete. Mindkettő a meccs végén történt stb stb de akkor is. Tartsuk magunkat magasabb nívóhoz.

Cubarsi tiszta játéka dicséretes, de néha tőle se ártana egy lerántás és sárga ha azzal egy gólt előz meg.
Peter
Director del Fútbol

2026.01.12. 23:07:47

Troym írta:
Ez volt már a 4. piros lap a szezonban és még csak a felénél járunk, ezzel foglalkozni kell, mert később gondot okozhat. (Értem, hogy akár következetlen, akár béna, részrehajló a bíró)
Eddig 2 DJ piros, 1 Pedri, 1 Araujo, nem lesz jó vége, most jönnek a BL egyenes kiesés és fontos bajnokik, kupameccsek.
Araújo piros túltárgyalva, Pedri piros tudom, hogy volt, de az úgy rémlik 2.sárga volt - ha tévedek, sorry -, ami előfordul(hat).
DJ első pirosa most nem ugrik be, hogyan és mi volt, de ez a tegnapi nagyon nem szimpi mozdulat volt, indulat volt benne, nálam bárki ilyenért 3-5 meccset tuti kapna, hogy legyen ideje magába szállni és picit elgondolkozni saját magán.

Ha én lennék az edző, a csapat előtt zárt körben az ilyet külön büntetném, ennek a mozdulatnak semmi köze nem volt a focihoz valamint véletlenül se hozza ilyen miatt adott esetben hátrányos helyzetbe a saját csapatát.
Piros és piros között is azért óriási különbségek léteznek, ha ugyanúgy pirosak is.
Zoldbela
Jugador d'estrella

2026.01.12. 14:07:52

A pirosak komoly gondot jelentenek, éppen ezért nem értem, hogy Cubarsi miért kapja állandóan az ívet!
Ő a világ egyik legszabályosabban védője, aki soha sem durva vagy alattomos, továbbá nem szabálytalanságok sorozatával oldja meg védekező feladatát.
Amiket néha itt a fórumon olvasok róla, olyan a benyomást keltenek, mintha ő lenne a csapat leggyengébb játékosa. Többen igazságtalanok vagytok vele, a csapat egyik legnagyobb értékét piszkáljátok.

Lehet, hogy nem értek a focihoz, de talán nem véletlen, hogy Flick abszolút bízik benne, és a legfontosabb védőposzton őt szerepelteti, pedig a posztján Kundé is képes játszani.
Troym
Llegenda del Barça

bence0330

2025.12.26. 23:59:28

Mascherano14 írta:
2025.12.26. 23:23:32
Garcia piszok jól védekezik mostanában, ez az egyik ok. Egészen meglepő, amilyen precízen és erőszakosan lép fel labdavesztes után.
Igen, összetett a helyzet. Szerintem Flick finomhangolásai rengeteget segítettek (egyéneket is segített, a kisebb kitettség jobb teljesítménnyel járhat), de volt több faktor, ami miatt jobban nézünk ki hátrafelé. A legfontosabbak ezen túl szerintem Raphinha letámadása és vezérszerepe, Eric Garcia stabilitása vkp poszton és Joan Garcia. :)
Illetve Koundé rémsztő formája az utolsó meccseken már inkább volt egy közepes.

Azért örülnék két igazi klasszis belső védőnek, mert akkor azért komoly védelmünk lehetne, de ennek híján ki kell maxolni azt, ami van, ami állományban nyilván nem BL győzes szint, de a kimaxolásr jelenleg nem lehet panasz, és Flick látszólag jó irányba tapogatózik.

Még valami, ami eszembe jutott: én az első pár meccsen még azt gondoltam, túltoltuk kicsit az előszezont amilyen Pintusosan "hosszútávra alapozva" és azért nézünk ki ilyen ramatyul fizikálisan, ami hozott sok izomsérülést is. Aztán ez elég sokáig kitartott, amire én azt gondoltam már, hogy inkább csúszott ez el valahol. Most megint úgy gondolom, hogy ez talán egy olyan előszezon volt, amitől év közepe-szezon második felére lesz a legjobb állapotban a csapat, mint évekig a Madrid. Remélem, ez a helyzet, persze ezzel kapcsolatban csak tippelgetn lehet.
Mascherano14
Entrenador del Barça

2025.12.26. 23:23:32

Garcia piszok jól védekezik mostanában, ez az egyik ok. Egészen meglepő, amilyen precízen és erőszakosan lép fel labdavesztes után.
torotam
Jugador d'estrella

2025.12.26. 15:10:59

bence0330 írta: Szerintem már elég sok árnyalatnyi különbség van a tarsolyban, még ha az alap rendszer marad is. Pár hete volt egy meccsünk, meg nem mondom, melyik már, ahol kb hagytuk is a lescsapdát, és az egyik védőnk rendre hátrébb biztosított. Ilyet is tudunk, bár gondolom sűrűn nem fogjuk látni. Viszont ha egyre jobban fel tudjuk venni a mélységből induló játékosokat, amivel most kísérletezik Flick, és ezzel tudjuk kombinálni a lestaktikát, az mindenképp előrelépés lehet, pár kapott gólt el tudunk így kerülni szezon szinten.
Én is úgy látom, hogy Flick sokat hangolt a védekezésen. És jár is ezért neki a dícséret!
Az elmúlt meccseken én úgy láttam, hogy már nem annyira magasra tolta a védelmet. Persze még mindig magasabban vagyunk mint az átlag, de már nem annyira extrém módom.
Ami nekem is feltűnt, hogy a lescsapda bár továbbra is eszköze a védelemnek, de már nem minden áron. Többször látható volt, hogy a rizikós lescsapda szituáció helyett az emberkövető védekezést alkalmazták Cubarsièk.
Ezekhez jön még, hogy van egy nagyon jó kapusunk is. Hoztunk is pár meccset kapott gól nélkül.

Főleg a BL-ben lesz létfontosságú, hogy a kapott gólokat csökkentsük ill. elkerüljük az ajtó-ablak szitukat egy jobban hangolt védekezési taktikával. A Ligában lehet javítani a rengeteg mérkőzés miatt, de a BL-ben sajnos nem.

A Classico óta nekem Flick hangolásai tetszenek, komoly munkát végez ezzel a kerettel. Megérdemelné, hogy pár igazolással segítsenek neki Decoèk a nyáron.
Visca el BARCA!
Chino
Az Év Fórumozója 2025

2025.12.23. 16:18:59

bence0330 írta:
2025.12.23. 00:49:46
FcBarcelona1 írta:
2025.12.22. 06:44:11
Nem sok értelmét láttam nagyon feszegetni a taktikát, a tegnapi szerintem megmutatta miért. Amíg ilyen a védelem, szerintem nem érdemes nagyon kritizálni a feltolt védelmet. A jhv öngólt rúg, a balhátvéd az ötösön ziccerbe hozza az ellenfelet, a két kh a saját 16-a előtt adja el a labdát.
Jó, azért ennyire általában nem néz ki rosszul a dolog, tényleg erős pontatlanság volt ott a védősorban. :) Labdát eladni saját kapunk környékén pl. pont nem szokott Cuba, Martin, meg Baldé sem, max az idei Koundé.
Flick szerint fáradtak voltak, ez is benne lehet, meg azért Pedri hiányában nem voltak annyira jól megjátszhatóak középpályásaink. Amit nagyon furának találtam, az DJ helyzete, kicsit olyan volt, mintha Eric egyedüli pivot lett volna, DJ az első félidőben állandóan fent kóricált, szerintem edzői utasításra, mert ez nagyon nem jellemző rá. Ez szerintem jelentősen hozzájárult a labdakihozatalokban látott nehézségekhez.

De amúgy persze, inkább egy EL csapat védelmével rendelkezünk a top védőink kidőlésével/távozásával, belső védő poszton mindenképp. Érdekes, én pont ezért gondolom nagyon is relevánsnak a taktikát, mert ebből kell valami komolyat főzni, és ez máshogy nem megy, minthogy megtaláljuk a legjobb rendszert, ahol az adott játékosok a legjobbat tudják kihozni magukból hátul/és persze rendszerszinten is a legjobbat. Szeretem Flicknek ezeket az apró hangolásait. Az egész olyan igazi rabló-pandúr hangulatú, adott egy extrém taktika, aminek a hátrányai és az előnyei is látványosak, néha úgy néz ki a dolog, mintha a csapatok találnának rá valami ellenszert, felzárkóznak, aztán reagál valamit a német, és megint elhúzunk, nem tudnak mit kezdeni velünk.

Az az érdekes, hogy ez szerintem szezonszinten is így van, és jellemzően meccsen belül is, az első pár perc után rendre változtatunk valami apróságot, addig általában káosz van, ha jól felkészült az ellenfél, aztán mi ezt reagáljuk le.
Én azért azt hozzátenném, hogy a Villarreal 2 nagy lehetőségét is visszafújták les miatt, amikor JG hatalmasat védett (+az öngól), ez így utólag már feledésbe kerül és árnyaltabb a kép. Rosszul hazatett vagy hátul eladott labda pedig mindig van, taktikától, játékostól függetlenül. Amióta Gerard Martin középen van mindig magas szinten játszott, nem voltak ilyen bizonytalanságai, most előjött egy, ez nem rendszerszintű probléma. Ha ezeket előrevagdossák sokkal többet támadhatott volna a Villarreal, mi pedig jóval kevesebbet vezethettünk volna, szóval simán rosszabbul járhatnánk. Csak folyamatosan ilyen labdakihozatalokkal operálunk és olyan százalékban sikerül, hogy az nem tűnik fel.
És Pedri hiánya sem tett ennek jót. Rengetegszer szinte a saját 16-osig visszalép labdáért és indul el vele, vagy ő kapja az első passzt, ami biztonságot jelent, EG vagy Frenkie jó teljesítményt hoz, de nem tudja olyan magas szinten.
Többek között ezért tartom a legfontosabb láncszemnek.

Én inkább a támadásvezetést éreztem a legcsikorgóbb fogaskeréknek. Egy félidőnyi gól+emberelőnnyel ezt sokkal korábban le kellett volna zárni, főleg, hogy nem kezdtek el igazán bunkerfocit tolni, nemhogy futószalagon nem jöttek a helyzetek, túl sok ziccerünk, komoly helyzetünk sem sok volt. Ilyenkor általában már eldöntjük a meccset és lepörgetjük az órát, de nem volt nyugodt a fékidő.
Forca Barca!!!!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.12.23. 06:28:28

bence0330 írta:
Szerintem minden Flicknek köszönhető, persze értem a kritikákat, de azért nézzük meg miből főz, mik az alternatívák.

Szerintem:
ezt a védelmet, ha hátra is tolja, egy komolyabb csapat szétszedi. A Kp-a is elég jól néz ki, tegnap De Jong is nagyon jól tért vissza. Pedri klasszis ezen a poszton. Ha visszahúzná a csapatot, kíváncsi (nem :) ) lennék, mi sülne ki belőle. Akkor a tkp-s poszt is értelmét vesztené, főleg Ferminnel, aki a mezőnyben gyenge.
És persze a támadó sor is távolabb kerülne az ellenfél kapujától, veszítene a lendületből, nézhetnénk megint az oldalpasszolgatást.
Idén a csapat 60 meccs alatt 169 gólt szerzett, ami az 5. legtöbb a története során.
bence0330

FcBarcelona1 írta:
2025.12.22. 06:44:11
Nem sok értelmét láttam nagyon feszegetni a taktikát, a tegnapi szerintem megmutatta miért. Amíg ilyen a védelem, szerintem nem érdemes nagyon kritizálni a feltolt védelmet. A jhv öngólt rúg, a balhátvéd az ötösön ziccerbe hozza az ellenfelet, a két kh a saját 16-a előtt adja el a labdát.
Jó, azért ennyire általában nem néz ki rosszul a dolog, tényleg erős pontatlanság volt ott a védősorban. :) Labdát eladni saját kapunk környékén pl. pont nem szokott Cuba, Martin, meg Baldé sem, max az idei Koundé.
Flick szerint fáradtak voltak, ez is benne lehet, meg azért Pedri hiányában nem voltak annyira jól megjátszhatóak középpályásaink. Amit nagyon furának találtam, az DJ helyzete, kicsit olyan volt, mintha Eric egyedüli pivot lett volna, DJ az első félidőben állandóan fent kóricált, szerintem edzői utasításra, mert ez nagyon nem jellemző rá. Ez szerintem jelentősen hozzájárult a labdakihozatalokban látott nehézségekhez.

De amúgy persze, inkább egy EL csapat védelmével rendelkezünk a top védőink kidőlésével/távozásával, belső védő poszton mindenképp. Érdekes, én pont ezért gondolom nagyon is relevánsnak a taktikát, mert ebből kell valami komolyat főzni, és ez máshogy nem megy, minthogy megtaláljuk a legjobb rendszert, ahol az adott játékosok a legjobbat tudják kihozni magukból hátul/és persze rendszerszinten is a legjobbat. Szeretem Flicknek ezeket az apró hangolásait. Az egész olyan igazi rabló-pandúr hangulatú, adott egy extrém taktika, aminek a hátrányai és az előnyei is látványosak, néha úgy néz ki a dolog, mintha a csapatok találnának rá valami ellenszert, felzárkóznak, aztán reagál valamit a német, és megint elhúzunk, nem tudnak mit kezdeni velünk.

Az az érdekes, hogy ez szerintem szezonszinten is így van, és jellemzően meccsen belül is, az első pár perc után rendre változtatunk valami apróságot, addig általában káosz van, ha jól felkészült az ellenfél, aztán mi ezt reagáljuk le.

Szerintem már elég sok árnyalatnyi különbség van a tarsolyban, még ha az alap rendszer marad is. Pár hete volt egy meccsünk, meg nem mondom, melyik már, ahol kb hagytuk is a lescsapdát, és az egyik védőnk rendre hátrébb biztosított. Ilyet is tudunk, bár gondolom sűrűn nem fogjuk látni. Viszont ha egyre jobban fel tudjuk venni a mélységből induló játékosokat, amivel most kísérletezik Flick, és ezzel tudjuk kombinálni a lestaktikát, az mindenképp előrelépés lehet, pár kapott gólt el tudunk így kerülni szezon szinten.
Válasz küldése