Sziasztok!
Elnézést, litánia következik:
Ha megnézzük az elmúlt 6 évet, nagy vonalakban a következőt láthatjuk:
- Ha a csatároknak és Messinek is jól ment, akkor - az akkori középpályával és védelemmel - Európa legjobbjai voltunk, (szinte) mindent megnyertünk (lásd: 2008-09 és 2010-11)
- Ha csak Messi volt formában (és ős általában formában volt, kivéve az utolsó 1,5 szezont), de a többi csatár nem, akkor folyamatosan Messi-re hárult a góllövés. Ennek - a nem kis tehernek - a meccsek kb. 90 %-án nagyon jól meg is tudott felelni, élvezte is; amikor meg ez nem ment, akkor volt több szürke, pontvesztős meccsünk. Ezekben az években nyertünk fontos serlegeket, de nem taroltunk, Messi viszont az ember felettinél is ember felettibbet alkotott! (lásd: 2009-10, 2011-12, sőt még ide sorolható 2012-13 is) (Tudom, 2010-11 az vegyesebb képet mutatott, mert Messi már őrült sok gólt rúgott a másik 2 csatárhoz (Villa és Pedro) képest, de azért - főként a fontos pillanatokban - ők is teljesítettek!) Tehát ezek az évek már nem hoztak akkora sikereket a csapatnak, de Messi-nek annál inkább! Viszont érezhető volt, hogy ennyi formán kívüli csatár pótlását ő sem lesz képes sok-sok éven keresztül egyedül megoldani!
- Ez a helyzet tavalyra (2013-14) el is érkezett, sőt begyűrűzött! Igaz, le is sérült Messi, de már a sérülés előtt a 2012-13-as évben láthatóak voltak ennek az előjelei: a játéka fáradtabb volt, nem jöttek úgy a gólok sem! A támadók viszont képtelenek voltak neki segíteni, hisz nem lőttek be semmit! Kivéve Alexis-t, aki kezdett egyre jobban játszani, de szerintem azt ne vitassuk, hogy ahhoz még igen kevés volt, hogy Messi mellé un. másik gólgyárosnak lépjen elő. Ergo: elmaradtak a gólok, hisz Messi elfáradt és a formája tartósan hanyatlott emiatt. Ezt a terhet ő sem bírhatta...
Ezek után csak a köv. költői kérdést teszem fel: Nem furcsa, hogy a Barca egész csapatos védekezése is éppen ezzel folyamattal (tehát, hogy a támadók - már Messi is - hanyatlanak) párhuzamosan ment tönkre? Nem azt értem ezalatt, hogy a védőink tökéletesen dolgoznának, ha támadók tennék a dolgukat, csak azt, hogy a védőink munkája sosem volt tökéletes (bár volt jobb, mint tavaly és tavalyelőtt), de a csapat mégis büszke lehetett arra, hogy eszméletlen kevés gólt kap. Ezt soha nem a védőinknek köszönhettük kizárólag, hanem annak az egész pályás (a csatárok és a középpályások által is mívelt) letámadásnak, ami nem engedte az ellenfelet kibontakozni.
Pontosan az történt, hogy amikor már Messi sem volt annyira stabil gólgyáros (középpályáról indítjuk Messi-t és megoldja), mint előtte, és ugye a többi csatár sem teljesített, akkor a középpálya nem a középpályán adogatta már a labdát, hanem rászorította az ellenfelet a tizenhatosára! Nem elég, hogy az ellenfelek mint egy védekezés képen mindig a tizenhatosuk elé tömörültek a Barca ellen már a Pep korszak második - még nagyon is sikeres - két évében is! De ezt a betömörülését az ellenfeleknek akkor még megoldotta valahogy a Barca, mivel a csatárai is (2010-11) képesek voltak a 16-os előterében ügyes játékra és a gólokat szereztek. De pont ez múlt el: nemhogy kifújtak a gólgyárosok, még az összjáték terén is kiégtek, nem játszottak úgy össze egymással a az ellenfél kapujának az előterében, mint pl. Henry, Eto és Messi! Ezért a középpálya kényszerült közelebb menni az ellenfél kapujához, próbálta játszani azt a játékot a 16-os előterében (talán egy rövid gólpassz), ami a csatárok dolga lett volna egy 3 csatáros rendszerben! Mert nem szabad elfelejtenünk: 3 csatáros rendszerben nem ugyanaz a dolga a KP-nak, mint pl. egy 4-4-2, vagy egy 4-4-1-1, vagy... rendszerekben! 4-3-3-ban vagy 3-4-3-ban a középpálya (nagyjából) középen marad, szervezi a játékot, kulcspasszokkal (de nem kizárólag gólpasszokkal) szórja a csatársort, a gólpasszokat ideális esetben a csatárok adják egymásnak, hisz hárman (nem egyedül) vannak! Pont ezért hívják a 4-3-3-at és a 3-4-3-at a legtámadóbb formációknak, mert ezekben a csatárok is játszanak egymással, nem csak a góllövéssel varázsolnak, hanem a zseniális háromszögezéseikkel, gólpasszaikkal is. Ehhez kellenek technikásabb csatárok, akik egytől egyig gólveszélyesek. Ettől lesz a 4-3-3 támadó foci, hogy a támadók varázsolnak a passzaikkal is, nemcsak a középpálya...
Azzal, hogy a középpályás játékunk rátolódott az ellenfél tizenhatosára, túl nagy területek nyíltak mögötte, ahová ha az ellenfél ügyesen be tudta játszani a labdát, akkor a csatáraik vagy villám középpályásaik felgyorsítottak a labdával, és akkor verve volt az egész csapatos védekezés, már csak a védőkre hárult a munka, hogy hatástalanítsák az ellenfél támadását. DE ezek a szituációk bizony kihozták a védőink, mindig is létező (tisztelet a kivételnek) gyengeségeit: lassúság, körülményes megfordulás, stb., főleg, hogy a szélső védők is egyre többet léptek fel és próbálkoztak az NB1-ben is látott beadásokkal, mivel a támadók képtelenek voltak a kreatív, gólra törő játékra!
Én a fentiek szerint látom a csapat elmúlt majdnem 2 szezonjának problémáit
El kell dönteni: ha a Barca továbbra is 3 csatárral akar játszani, akkor kreatív, labdabiztos góllövőkre van szükség, és akkor az egész középpálya mehet a helyére, kb. középre, és teheti a dolgát: a játék irányítását, letámadást, labdatartást, kulcspasszokat, stb., ezzel segítve a csapat védekezését! Ha viszont nincs Messi-n kívül góllövésre alkalmas csatárunk, vagy csak 1 van, akkor nem kell felküldeni 3 csatárt, akik úgysem erősítik a játékot, akkor át kell állni pl. 4-4-2-re vagy 4-4-1-1-re, stabil, labdatartó és kreatív középpályásokból kell vásárolni többet, játszatni kell őket; és közülük, majd 1-1 mindig feljebb léphet a csatároknak segíteni, de nem az egész középpálya... De ez nem a világban eddig csodált Barca stílus lesz, hanem valami más, de attól még lehet hatékony! Az viszont szerintem, soha nem lesz sikeres, ha csatárokkal, akik képtelenek a kapu előtt jól játszani, középpályás játékot akarnak játszatni! Szerintem az nem fog menni!
Úgy látom, hogy LE, a vezetőség és a csapat is azt vette észre, hogy ezt a helyzetet meg kell szüntetni, ha újra Európa trónjára akar kerülni a csapat. Szerintem azt is felismerték, hogy kreatív, a labdával zseniálisan bánó (nem csak gólt lövő) gólvágókra van újra szükség ahhoz, hogy a 4-3-3, tehát a stílus - még ha a kor igényeihez igazítva is - maradhasson. Itt van már Neymar és Suarez is! Ők erre a képességeik alapján mindenképp alkalmasak Messi mellett! Össze kell szokjanak! A 3 másik csatárból 2 szerintem kifejezetten jó lehet (egyelőre) minőségi cserének, Pedro: ? - talán cserének, ill. az egyszerűbbnek ígérkező meccseken - pihentetés céljából - kezdőnek! Erre a 2 fiatal szerintem már most alkalmasabb! A fenti okfejtésem mondanivalójának tükrében az a véleményem - ahogy ezt már ezen az oldalon is írtam -, hogy a csatársornak kell leginkább javulnia, hogy jöjjenek a komoly eredmények! Lehet, hogy sokan nem értetek ezzel egyet, de szerintem, ha a fentebb írtakat átgondoljátok, és visszaidézitek a sikeres éveket, akkor esélyes, hogy valahogy így fest a dolog! Szerintem ez a középpályás és védő keret nem sokkal gyengébb, mint a régiek voltak, sőt jobban a kor igényeihez igazított, mintha a régiek játszanának ma; és szerintem ahhoz is elég erősek, hogy ha van egy eszméletlen veszélyes, egymással jól összejátszó csatársorunk elől, akkor a helyükre rendeződve képesek stabilizálni a játékot és a védekezést, építeni a támadások elejét, ill. ellátni kulcspasszokkal az első szekciót. Ez pedig elég lehet a legfontosabb győzelmekhez! Ha nem is leszünk belátható éveken belül olyan egyeduralkodói a világ futballjának, mint a pár évvel ezelőtti korszakos csapat volt! A keret is elég mély ahhoz, hogy a szezont okosan sikerre lehessen vinni, csak játszanak ezek az igen jó, kivételes képességű játékosok a helyükön, ott, ahová valók! Az Alves kérdést én sem igen értem,

ill. értem, de nem tudom elhinni, hogy a másik kettő még ezt a szintet sem nyújtja...
Szeretnék mindenkitől elnézést kérni itt a fórumon az újabb - tán eddig leghosszabbra sikeredett litániámért, ill. azért is, ha oktatásnak (okoskodásnak) tűnik ez a hosszú fejtegetés! Nem az volt a szándékom, hogy hej de okoskának tűnjek, csak én is nagy fanatikus vagyok, ráadásul ilyen fejtegetős, elmélkedős típus... és én is nagyon szeretném, ha már valami igazán meggyőzőt látnánk a csapattól. Sőt, hiszek abban, hogy ez meg lesz, és valahol a fent leírtakban érzem a siker kulcsát! Ezért osztottam meg a gondolataim ilyen részletesen veletek! Még egyszer: Bocs!
Remélem, nem tiltotok ki...
Ráadás:
A litánia írásom közben írtatok Messi visszavontabb szerepköréről. Szerintem ezt és, hogy gólokat lő elől Suarezzel és Neymarral, nagyon jól lehetne nemcsak meccsenként, hanem meccs közben is váltogatni! CR7-el is ilyemsit kezd csinálgatni Angelotti, és elég jól működik, ha szükség van rá. Pedig neki nincsenek olyan irányító képességei, mint Messi-nek! Ez is segítene abban, hogy az ellenfelek nehezebben készüljenek fel belőlünk!