2019 után újra jó esély van erre
Fél lábbal már az elődöntőben. ✅ pic.twitter.com/tfyvumqRsR
— EuroBarça (@eurobarcahu) April 9, 2025
Megint 90%-ban egyetértek.Andris írta: ↑2023.10.12. 22:46:59Amíg az a rendszer van életben a klubvezetést illetően, amit többé kevésbé maga Laporta állított rendszerbe 2003ban, addig igenis az elnök(ség) felelőssége a pénzügyi szigor. Hajszálpontosan ő(k) a felelős(ek) ezért.
Sajnos azóta eltelt 20 év, és tökéletesen látszik, hogy az akkor behozott rendszer messze nem alkalmatlan a visszaélések kivédésre, legyen szó akár pénzügyi, jogi, akár személyi kérdésről.
Jelenleg szerintem igenis azt látjuk, hogy a megválasztott elnök nem "pályáztat" meg kompetens embereket az adott alelnöki és egyéb vezetőségi pozíciókra, hanem a saját embereit válogatja oda. Akivel pedig nincs egyetértés, attól megválik.
Az elnök a klub elsőszámú képviselője kéne legyen nem pedig a hierarchia csúcsa. Semmi beleszólása nem kéne legyen pl sportszakmai vagy pénzügyi dolgokba, annak külön kéne legyen egy felelőse, akinek a szava az adott konkrét részlegben abszolút végső szó. Aztán leváltani bárkit lehet, de ez meg nem impulzívan kéne menjen, hanem úgy, hogy ha az ember sokszor megy szembe az elnökkel, vagy akár a többséggel, és végül nem is jönnek be a dolgai (többségében), akkor jönne a leváltás.
Összességében azt gondolom, hogy a Barcát teljes egészében úgy kéne vezetni, ahogy egy versenypiaci céget szokás, leszámítva azt, hogy a profitorientáltság nem csak pénzbeli profitban csapódna le. Ehhez pedig szakemberek kellenének minden posztra, akiket az elnöknek nincs joga se elküldeni, se felülbírálni. A kollektív vezetőségnek van, többségi döntéssel, de csak előre lefektetett, jól meghatározott esetekben. Az elnöknek egynek kéne lenni a sok közül, akinek megvannak a maga feladatai. És ezek sokkal inkább kirakat feladatok, mint szakmai döntések. Ideális esetben egy elnökségi kampány nem címekről és főleg nem játékosnevekről kéne szóljon, hanem arról, hogy ki tudja felvonultatni a legmenőbb szakmai referenciákkal rendelkező csapatot, és a legrészletesebben kidolgozott hosszútávú programot. Ehhez képest jelenleg csak bemondásra mennek a dolgok, mint láttuk.
Jelenleg ehhez a klubnál egy újabb rendszerváltás lenne szükséges, ezért sokkal kézenfoghatóbbnak tartottam (és tartom), hogy egy Fonthoz hasonló szemléletű és kompetenciájú ember legyen a szerintem egészségtelenül nagy befolyású elnök.
A felsorolt csapatok a 45 milliós vételár 5%-át kapják meg, mint "szolidaritási járulék", ez egy FIFA szabály. Ezek azok a csapatok, ahol a játékos 12 - 23 éves kora között játszott, és így részt vettek a képzésében. Ez összesen 2,25 millió, ezt osztják el időarányosan egymás között a korábbi csapatok, de ez a Bayern pénzéből jön le.Ronaldinho&Barca írta: ↑2023.10.12. 19:32:07"...10,2 milliót a Bayernnek Robert Lewandowskiért. A lengyel válogatott játékos szerződtetéséért a Barcelonának fél tucat csapatnak kell fizetnie, nem csak a müncheni alakulatnak: a Lech Poznannak, a Legia Varsónak, a Delta Varsónak és a Znicz Pruzskownak, valamint a Borussia Dortmundnak is. A teljes összeg 31,3 millió euró."
Nagy tisztelője vagyok Alemanynak, de ezt úgy mégis hogy, mi ez?! Ízlelgetem, de elég rágósra sikeredett.. Egyet előre kettőt hátra.
Ezek a szerződések alapján járó, de átütemezett fizetések. A játékos még igazából jó fej volt, hogy belement, hogy időben (akár több évre) elhalasztva, több részletben kapja meg a fizetését, csökkentve a nyomást a cash-flown.
Az elnök nem egy teljhatalmú vezető. Ha van mellette egy jó elnökség, az elnöktől függetlenül is tudnak jó döntések születni, az elnök meg a vitás kérdésekben mondja ki a végső szót. Az elnök bármilyen végzettségű lehet, ha képes a szakemberei, tanácsadói által elé tett információk alapján a megfelelő döntéseket meghozni, és a végső szót kimondani, ha egy minőségi elnökségen belül nem jutnak dűlőre egy kérdésben.
Én a kiadásokat nem értem. A cikkek szerint bőven 1000 millió euró felett voltunk. Ami azért érdekes, mert ekkora kiadásunk elvileg egyszer sem volt még Messiékkel sem. Akkor meg nem értem, hogy ez hogyan lehetséges, ha ennyit faragtunk a béreken az elmúlt években.Nagybarcelona írta: ↑2023.10.12. 13:29:58Főoldali cikkhez:
https://www.sport.es/en/news/barca/excl ... s-93191112
Teljes interjú
https://www.sport.es/en/news/barca/excl ... s-93195548
Kiegèszítèskènt a Barca Studios újraèrtèkesítèse, amiből nem èrkezett meg a 40 millió, ezèrt elnöki letètből lettek egyesek regisztrálva, mert
https://amp.sport.es/en/news/barca/la-l ... s-92803438
A La Liga hivatalos állásfoglalása szerint a hiányzó 40 millió miatt nem engedtèk regisztrálni a játèkosokat, ès csökkentettèk a bèrsapkát.
Szerk: az a kèrdès, mi lesz ha megèrkezik? 1az1 igazolás a nyári bevètelből, ès játèkosok regisztrálása (Gavi, Roque)
Vagy
Majd valami újabb indok, mièrt nem lehet...
Szerk2:
Valami nagyon nem stimmel az új főoldali cikkben (500 milliós vesztesèg), hiszen kètfelè (2 szezonra) könyveltèk a gazdasági karok bevètelèt. A hivatalos számok alapján 300 profit, tudtommal így 200 vesztesèg lett volna. Ezèrt a cikk a 200 milliós foltozásról "palancas". Romeu a 300 milliós (forbes cikk, katalán hírek) vesztesèget is cáfolta, nem tudom honnan jött az 500, a legrosszabb (covid) èvben volt 480.
Yamal is Barcelonában született.
Ez persze pontosan így van, a fentiektől függetlenül. Már Ter Stegen is katalándavi10 írta: ↑2023.10.03. 11:16:29Én úgy látom, hogy aki játszott akár 1 percet is a La Masia bármelyik csapatában és/vagy 20 éves kor alatt jött, az bizony katalánná van szeretve. Hiába nem őskatalán mondjuk Araujo vagy Pedri, kicsit ők is "mi kutyánk kölykei".
Természetesen az is segíti a folyamatot, ha jól teljesítenek.
Ez addig érdekes, amíg nem sikeres a csapat.NovaProspekt írta: ↑2023.10.02. 15:29:34
Nem mintha lenne ilyen fixációm személyszerint, hogy márpedig x fő katalán játékosunk mindenképp legyen, de "odahaza" lehet, hogy páran felvonják erre a szemöldöküket. Eddig viszont érdekes módon sehol nem láttam, hogy ez a dolog felmerült volna.
Ha az internet igazat mond, akkor elvileg Balde Barcelonában született, Yamal meg szintén eléggé közel. Szóval elvileg mindketten katalánoknak (is) számítanak, szerintem.NovaProspekt írta: ↑2023.10.02. 15:29:34Tudtommal Torres, Gavi, Pedri, Alonso, Fermín López, Balde, Yamal, Pena közül egyik sem katalán.
Ez simán előfordulhat, sőt.....érzésre egészen biztosan ezt mondanám.NovaProspekt írta: ↑2023.10.02. 15:29:34Szerk.: még egy érdekes dolog ennek a kapcsán az, hogy sztem jelenleg simán több spanyol játékosunk van, mint a Realban![]()
Áthozom ide. Ha már véget érő korszakokról esik szó, érdekes adalék, hogy a csapatban konkrétan két katalán játékos maradt: SR és Romeu (utóbbi nem is "maradt", hanem érkezett ugye). És ők is hamarosan kikopnak (de talán emiatt is esett Romeura a választás, hogy a "vérvonal" ne haljon ki). Ilyen utoljára nem tudom, mikor volt.Peter írta: ↑2023.10.02. 14:41:57Nézőpont kérdése csupán, de példának okáért arra van és volt is idő egy FC Barcelonában kivárni, hogy a csapat lejtmenetét alkotó, abban tevékenyen szereplő játékos(ok)hoz mérhetetlen türelem, feltétlen ragaszkodás és komoly fizetés is párosult.
Ma már szerencsére úgy tűnik ez a korszak véget ért, de azért látszik, hova vezetett, bár nyilván könnyebb a Ligára és az FFP-re mutogatni még ma is.
Ha jól tudom az ügyet egyszer már lezárták, nem találták bűnösnek a klubot, csak a hivatalos ítéletben benne volt, hogy az etikai bizottság újra előveheti. Legalábbis a Sporton(?) ezt írták, de új bizonyítékokat nem találtak csak újra kutatást végeztek a klubnál minden írásos és digitális dokumentum után.