gránit írta: ↑2024.09.16. 14:17:02
Az 1:1 lényege, hogy "minden klub akkor költhet 1 eurót új játékos regisztrálására, ha és amennyiben 1 eurót mindeközben fel tud mutatni bevételi oldalon, vagy játékoseladásból, vagy fizetéscsökkentésből".
Van egy új keretplafonunk, 424 millió euró. Ezt a jelenlegi 180 milliós keretünkből indulva nem minden megkötés nélkül tölthetjük fel, hanem a fentieknek megfelelően.
Nem vagyunk 1/1
Azaz azt jelenti, hogy a felnőtt focira fordított pénz, több, mint a megállapított 426 millió, le is nyilatkozták Tebasék. 9 csapat van bérsapkája fölött.
Senki nem tudja szerintem mennyi kellene az 1/1-hez. Laporta a nyilatkozatában 60 milliós bevételről beszélt, Tebas cáfolta, szerintem ők se tudják, amúgy is folyton változik a bevétel/kiadás.
Szerintem is így kell értelmezni, 1/1, amennyi befolyik, annyi mehet kiadásokra. Reméljük játékos vásárláskor nem, mert akkor semmi esélyünk igazolni, mert alig van játékosunk.
Kicsit bebetonozva a Real helyzetét, mert nem lehet ilyen formában utólérni őket.
Kivéve, tegyük fel lesz 900+ millió a bevétel az új stadionnal, a kiadás pl. 850. Akkor lehet a 426-ot feljebb tornázni (pl.lesz 560 a bérsapka, és addigra kifuthat De Jong, Lewy, stb. szerződése) , amit most a Nike szerződéssel szeretnének elérni, aminek hátulütőjét tegnap írtam, linkeltem (Bar Canaletes cikk BLM-ről)
2026-ig szerintem nem lesz teljes stadion bevétel, így ha nincs Nike szerződés, nem lesz 1/1, vagy ha nem adunk el játékosokat 60+ millióért.
Azért azt is figyelembe kell venni, hogy a 426 millió gazdasági karok nélkül jött ki, 100+ milliós kieséssel a Stadion miatt. Jövő szezonra szerintem még nagyobb számot állapíthatnak meg, ha visszaköltözünk, és minden jól megy.
Troym írta: ↑2024.09.15. 21:35:06
Ezért amit leírtam, szerintem lehetetlen megállapítani, hogy mennyi lesz jövő nyáron a bérsapka, ha minden jól megy 500 fölött. Abba belefér pár új szerződés/igazolás.
Az, hogy mennyit költhetünk, szerintem senki nem tudja. 57,5 volt a kiadás, 40 körül a bevétel. Ez még 1/1 sem adná ki, de az UEFA FFP-je teljesen máshogy számol.
Röviden: ha nem vagy veszteséges, vagy a tulajdonos finanszírozza, vagy a veszteséged 3 év alatt nem haladja meg a 60 milliót, és a felnőtt focira költött pénz nem haladja meg a bevétel 70%-át, akkor a negatív mérleg erejéig bármennyit igazolhatsz, az érkező játékosok amortizációja számít, az áruk elosztva a szerződésük hosszára (Chelsea 7+ éves szerződések)
A La Liga kaljulációját szerintem senki nem érti. Számol a következő év költségvetésével, azaz bevétel/kiadás, emellett a tartozással, az előző éves bérsapkához viszonyítva, a bérekkel és az amortizációval.
Azaz ezek alapján, ha jövőre megállapítanak tegyük fel 560 milliós bérsapkát, jelenleg tegyük fel legyen 460 milliós a felnőtt focira fordított bértömeg, akkor 100 milliós bér fér még pluszban bele. Pl. Yamal 1,8 helyett 12, Araujo 7 helyett 12, és így tovább, és mondjuk pl. 2 db, összesen 100 milliós igazolás 5 éves szerződéssel a fizetésük legyen 20 bruttó+20 amortizáció.
Persze nagyon optimista voltam ezzel az 560 milliós jövő évi bérsapkával, de remélem így érthetőbb.
És ha 800+ bevétellel számolok, akkor a megengedett 70% is 560+ millió a bérsapkára 1/1 szabály alatt.
Én így értelmeztem a híreket és a szabályokat laikusként.