Bob_Marley írta:visca el barca írta:
nem kell Bob mögé bújkálnod, mindenki tudja jól az ő véleményét. ő már 100x leírta h neki egy nulla pedro többet ér, mert milyen látványosan védekezik.
Én ilyet soha nem mondtam ezt így elsőre leszögezném. Nem a látvány fontos hanem hasznosság. Ma harcedzett gladiátorok vannak, s "sakkjátszmák", ahol 1-1 négyzetméterért megy a harc, ahol meglehet verni az ellenfelet. Taktikailag képzett, gyors, agilis emberek kellenek. Pedro ezeket teljesíti, én szeretem őt. Neymar is tanulgatja a játékunkat, mint már korábban is írtam abszolút fejlődő tendenciát mutat, de azért bőven vannak hiányosságai, legfőképpen fizikálisan, de felesleges labdacipelésekben szintén. Örök szabály a labda gyorsabb mint bármelyik játékos.
Messi-Neymar összehasonlítás számomra abszurd, mind rutinban, mind fizikálisan, mind játékelemekre sokkal előrébb tart az argentin, az hogy ki látványosabb szubjektív, de a foci abszolút nem erről szól véleményem szerint.
Abban igazad van, hogy a taktika, és azok elemeinek betartása, nagyon előtérbe került, akár 5-6 évvel ezelőtthöz képest is. Azonban ezt így nem lehet leegyszerűsíteni. Ez vezet sokszor egysíkúsághoz. Pedro régebben többször húzta meg a szélen, verte meg védőjét, egyszóval több olyan elem volt a játékában amivel hasznosabb volt a csapat számára. Ha valaki csak a taktikai elemeket próbálja betartani, még ha azt pontosan teszi is, hátrányt jelent. Egy játékosnak, főleg a Barcaban, nem elég ha csak azt teszi amit a mágnestábla megkövetel, pluszt is kell adnia és ez veszett ki Pedrito-ból. Korábban sokszor úgy fűzte át magát a védőn, hogy öröm volt nézni és gólhelyzetbe is többször került. (a kihasználásról most nem beszélek) Ez a plusz hiányzik most belőle és hiányzott Alexisből, viszont utóbbi kezdi ezt elhagyni és több az újdonság a játékában.
Messit és Neymart felesleges összehasonlítani, de én nem arra fognám elsősorban a látványos cselek "kihalását" a mai fociból, hogy eredménycentrikusabb lett és az egyszerűbb jobb. Legalábbis nem kizárólag. Ott volt Ronaldinho. Ő például úgy tudta magából kihozni a legjobbat, hogy látványosan játszott, neki az volt a stílusa, őt például beleerőltetni egy olyan játékba, hogy kevesebb flikk-flakk őrültség lett volna. Lefogadom az eredményein is meglátszott volna, negatívan.
Neymarban eddig úgy látom sikeresen vegyülhet ez a két elem. Simán megtalálhatja az arany középutat, az igazi látványos, brazilos megoldások és az eredményes, "hasznos" játék között.
Számomra eddig biztató amit látok tőle, úgy voltam vele, hogy ő inkább egy hosszútávú befektetés, az első szezonjában nem várok sokat. Azonban úgy néz ki simán rám cáfolhat. Amitől a legtöbben féltek, hogy Messivel nem fog megférni a pályán úgy néz ki alaptalan volt. Igaz, nem voltak sokat még együtt fent, de az látszik, hogy érzik egymást. Minden adott hogy a világ legfélelmetesebb támadó-duója legyen belőlük. Legalábbis nagyon remélem.