Peter írta: ↑2024.07.29. 14:52:38
Mi mindíg mindenkivel és folyamatosan tárgyalunk, reménykedünk és a blöffök körül forog az egész, miközben egy életképes és versenyképes klubnak arról kéne szólnia, hogy bejelentem, bemutatom, elköszönünk, megköszönjük.....
Egy klubot egyértelműen úgy kell menedzselni, ahogy írtad. Megszületett egy megállapodás, bejelentjük, pont. Mi meg bejelentünk valamit, aztán semmi. Csak nehogy egyszer bepereljék a klubot, hogy valótlanságokat jelentünk ki tényként velük kapcsolatban.
A cél egyértelmű, a szurkolókat reménnyel eltölteni, és ezt elnyújtani. Ez, mint írtam egy másik topikban, gyakorlatilag működik. A probléma az, hogy a csapat teljesítménye nem fog javulni attól, hogy az elnökség kétségtelenül sikeresen blöffölget.
Itt ketté is választanám a dolgot. Az egyik, hogy Laporta meg akar felelni a rajongóknak, és meg akarja nyerni a választást, így folyamatosan adagolja az alaptalan győzelmi jelentéseket. Hogy ezekből nem lesz semmi, az más kérdés, de egy élményt nyújt a szavazók számára. Megállapodás nincs, de az élmény megadatott. A feelinget, hogy jó kezekben van a klub, folyamatosan fenntartja. Arra fél év múlva meg senki nem fog emlékezni, hogy milyen nevetséges kamu ajánlatot tettünk például Olmóért. A feeling folyamatos. Olmót majd elfelejtik, de közben még hatszor eladjuk a liberós sztorit, utána még kötünk három rekordmegállapodást a Nike-kal, újabbakat másokkal.
Nekem ezzel tényleg egy bajom van, hogy bár Laporta szerintem ezzel meg tudja nyerni a választást, a csapat ettől nem lesz erősebb. Meg akar felelni az elvárásoknak, ez rendben van, de az illúziókeltés mögött azért szép csendben végezhetnék az érdemi munkát, ezen a nyáron is jöhetett volna már két-három olcsóbb fogás a fű alatt.
Az egyértelmű gyengeségre vall, hogy nem mer szembefordulni a rajongókkal, és nem bízik magában. Mondhatná azt, hogy teszek rá magasról, hogy éppen kit hájpolnak fel, az elnökség járja a maga útját, elvégezzük a szükséges igazolásokat, és jövőre ilyenkor látni fogjátok majd, hogy nekünk volt igazunk, mert jönnek majd az eredmények, ami hozza majd a szavazatokat is. De nem ezt az utat járják. Először a teljesítmény, aztán jön ezzel a szavazat, ez lenne a kézenfekvő. De nem bíznak a teljesítményükben, így marad a szurkolói lelkek simogatása.
Amit viszont fontos hozzátenni, hogy a Liga valószínűleg most is blokkolja a lehetőségeinket. Én felháborítónak tartom, hogy annyi átláthatóság nincs ebben a sportágban, hogy nyilvánosak legyenek a bérkeretspakák, igazolási lehetőségek. Akkor tisztán látnánk, hogy mi miért nem valósulhat meg, minek van valóságalapja, minek nincs. Ha tudnánk, hogy ezen a nyáron is csak max 50 millió eurót költhetünk, akkor tudnánk, hogy mi kamu és mi nem. Abban biztos vagyok, hogy a lehetőségeink idén sem lesznek túl rózsásak, különben Laportáéknak az lenne a legkényelmesebb, hogy leigazolják Williams-t, és mindenki boldog. De ez az illúziókeltés is azért van, mert nem nagyon vannak lehetőségeik. Leginkább ebből jön a sok kamuzás, Laportának az lenne a legegyszerűbb, ha ezeket a rajongói követeléseket teljesíthetné. De valószínűleg nem igazolhat majd sokat, neki viszont el kell hitetnie a szavazókkal, hogy ő mindent megtesz, és rajta van a szeren. Ez meg értelemszerűen kamuzásokhoz vezet.
Persze követhetné a másik utat is, hogy tesz az elvárásokra, vesz 15-20 millióért egy gólkirályt, egy vkp-t, mindenki húzná a száját, hogy hát nem ezt akartuk, de jövő nyáron ott virítanának az új trófeák a vitrinben. De nem ezt az utat választották.