2023.12.12. 00:27:42
Az xG-s vitához annyit, hogy azon túl, hogy egy-egy meccsre olyan sokat nem mond,mert inkább hosszú távon érdekesebb, de a legutóbbi meccsel kapcsolatban különösen nincs értelme azzal védekezni, hogy dehiszen az xG-ben egész jók voltunk.
Amikor egy MC, egy Bayern stb, tehát hasonló kaliberű játékosokkal rendelkező csapat ellen játszunk és magas xG-mellett kikapunk, ott szinte biztos, hogy csettinthetünk, mert tényleg csak egy-egy peches eset miatt nem nyertünk.
De egy Girona ellen, akik nagyon szimpik, igazán azt játszák, amit régen megszerettem a spanyol bajnokság kisebb csapataiban is(és ma már kihalóban van)... ..de óriási a különbség a játlkosállományban. Az xG azért csalóka, mert míg a Girona jó játékkal, jó taktikával érték el a helyzeteiket és a góljaikat, addig mi a klasszis egyéni megmozdulásokkal. Kicsit olyanok vagyunk, mint a lemenőben levő ex-Barca, ahol már sok volt a gond, kiöregedtek a sztárok és Messi is rosszul játszott, mégis annyira jó játékos volt, hogy még egy rossz meccsén is vágott egy gólt egy cselsorozat után. Ez az,aminek adott meccsen lehet örülni, csak építeni nem lehet rá.
Iszonyat erős a keretünk (szerintem ennek pénzügyi oldalról meg fogjuk még inni a levét, a sok sumákolással, eltolt kifizetésekkel stb), hiába nem hosszú a pad, pl a Reallal összehasonlítva alig-alig van poszt, ahol ne lennénk egyértelműen erősebbek(legalább papíron). És az a rövid pad is minőségi, akkor is, ha fiatalokkal van tele.
Nekem mostanában sikerült elcsípnem pár Real meccset...hát valami egészen szörnyű semmi, még a szokásos Ancelotti focinál is rosszabb. Egysíkú, bár azt begyakoroltan, olajozottan művelő emberek, tele középszerrel (ilyen pl, hogy ahol nálunk Lewa van-akitől mondjuk nekem mindig herótom volt, de mindegy- az a másik oldalon Joselu... Ha a Granadában játszana, akkor se kapná fel senki a fejét.
A legutóbbi meccsükön egyenesen húzták az időt 1:1-nél. Rodrigo néha csinál egy szép cselsorozatot, kb ennyi. "menjetek néha előre többen és valahogy szenvedjetek be egy gólt" taktikát alkalmaznak, írtó kevés. Tavasszal nem lesznek sehol sem. AM-al fognak nagy csatát vívni.
Szerintem a Girona sokat fog tavasszal botlani, jó helyen fognak zárni, de az első hely közelében nem lesznek, a Barca játékosállományának egyszerűen nincs a la ligában ellenfele, akkor se, ha épp nincs összeszokottság, vagy taktika, a végére viszonylag sima lesz így is szerintem.
De közben nagyon sok a gond, a játékunk ad hoc jellegű, hiába vagyunk tele minőségi támadóval, nekünk akkoris Lewát kell használni,mintha klasszikus befejezőcsatár nélkül nem lenne élet...
A játékosaink extrém hullámzó teljesítményt nyújtanak. FDJ pár éve egy biztos pont volt, a válogatottban is az. Nálunk két éve vagy nagyon jó, vagy iszonyú gyenge. De Pedri, Gavi is ez a kategória. Gündogán a 10%-át nem mutatja, amit a MC-ben csinált. És a keret nagy részére ez a hullámzás érvényes. Én elfogadom, ha van egy-egy játékos, akivel egy edző nem jön ki, vagy nem találják az összhangot, de hogy ennyi játékosnál van ez a szélsőséges forma ingadozás, az nem természetes.
Minden probléma az edző felé mutat, csak laporta pénzügyi manőverei elfedik a gondokat. Ideig-óráig. De ne legyen igazam.