2011.06.29. 11:07:40
Végig olvastam elég jól kifejtetted, hogy mit gondolsz, viszont pár dolgot hozzátennék a saját kérdéseimhez, ami az írásod miatt jutott eszembe.
A gyarlóság, én ezt nem Isten és az általa teremtett szabad akarat következményének tekinteném, ugyanis ha csak magát az akaratot nézzük az tényleg szabad, de az általa kiváltott cselekvés már korlátok közé van szorítva, ennél a pontnál válik el a szellemi-lelki világ a fizikaitól.
Szóval, az akaratunk szabadsága egyenlő a gondolati és lelkiismereti szabadsággal. Ebben szerintem egyetérthetünk.
Én csak arra próbáltam korábbi hozzászólásom kérdéseivel kilyukadni, hogy ha az emberi életet nézzük, akkor egyértelműen azok az ösztönök irányítják amelyek vele születtek, s itt most nem az elborult elmék vágyairól beszélek.
Elfelejtettem leírni, hogy a különböző eltérő természetes ösztönök, amilyen például az önfenntartás vagy a fajfenntartás és az egyik legfontosabb, az alapvető igazságérzet, ezek egyensúlya biztosítja az ember boldogságát.
A gondolkodás folyamata, alapvetően ezen ösztönök megfogalmazására irányulnak az, hogy ez miért alakult ki így, azt nem tudom megmondani, hogy célja lenne Istennek velünk azt se, csak annyit tudok, hogy leléptünk arról az útról amiben a természet és ember harmóniában élt, ez a lét lehet régebben közelebb volt az állati léthez.
De ahogy beléptünk a társadalmakba talán pont természetes ösztöneink védelme miatt cselekedtünk így, maga a társadalom került előtérbe és ez vált értékmérővé és nem saját természetünk. Hogy miért történt ez? egyes emberek gyarlósága miatt, lehet bár az egész emberi nem gyarlóságát megkérdőjelezném. S, még abban se vagyok teljesen biztos, hogy nem maga a társadalom váltotta ki az egyes emberek gyarlóságát.
Ami a társadalmat illeti, itt nem az interperszonális kapcsolatokról (pl: barátságok) és nem is a családról, mint első társadalmakról beszéltem, hanem az ennél nagyobb méretű és nem érzelmi kötődésű, hanem pusztán érdek alapján álló közösségek megjelenéséről, ezen formációkra utalok fentebb, mint számomra természet ellenes csoportokra.
Remélem sikerült rávilágítanom, hogy nem elmúlt idők aranykorát sírom úgymond vissza, mert az idő visszafordíthatatlan, csak arra próbáltam rámutatni, hogy az emberi gyarlóság a társadalmak hibája és nem az embereké akik természetüknél fogva egyensúlyra, békére azaz boldogságra törekszenek önmagukkal és a világgal, mert, jónak születtek és születnek ma is, csak később megrontják őket, hamis boldogság képzetekkel. (Legyen az akár vallás, pénz, politika, illem stb.)
Elveszik tőlük, azt, hogy saját lelkiismeretükön keresztül hallják, meg Isten, az igazság, a természet, a jóság (nevezzük akárhogyan) hangját.
Elnézést, ha hosszú lett. További szép napot!