Mezner2 írta:
Az építőipari példa ne haragudj,de annyira nem állja meg a helyét,az építőipar az adósságspirál miatt dőlt be nagyrészt,ill. nyilván az emberek rosszabb anyagi helyzete is közrejátszik,de legink. az első ok az ami nagyobb mértékben befolyásolta az egészet,akkora körbetartozások voltak,vállalatok,vállalkozók,és építtetők között,hogy előre borítékolható volt a vége,ettől függetlenül,házak ugyanúgy épülnek most is,és fognak 300 év múlva,berendezések,vagy autó, ugyanúgy romlanak el most is,és fognak 200 év múlva,házfelújításokra is ugyanúgy szüksége lesz az embereknek a jövőben is.
Pedig pont, hogy ez nem állja meg a helyét, recreának van igaza, egyszerűen ami idáig épült, az hitelből épült (hány ismerősöm van, aki a lakásra/házra felvett hitelt nyögi...), most meg egyszerűen nincs pénz rá. Körbenézek, és minden második házon kinn van az eladó tábla, nem hogy még építeni akarnának újakat. Ráadásul ez nem egy olyan dolog, amire mindenképpen szükségük van az embereknek, egy lakás lassabban szorul felújításra, és tképpen szubjektív, hogy mikor válik szükségszerűvé. Mint ahogy a népességfogyásnak és az általános elszegényedésnek köszönhetően az sem szükségszerű, hogy az emberek majd akarnak új házat építeni. Mindenki lakik szépen majd a szülőknél.
Az ilyen nagyvonalú prognózisokkal meg jobb vigyázni, sosem lehet tudni, hogy mikor jön valamilyen innováció, ami keresztülhúzza az ember számításait. 20 éve még azt mondták, hogy a fényképek előhívása jó biznisz, mert arra mindig szükség lesz....
Mezner2 írta:ÉS A LEGFONTOSABB
Én pont arról beszélek,hogy az alacsonyabb végzettséget választok tudatosan,mert nekem is ott volt a lehetőségem az egyetemre (a papírjaim csak technikumon végzettek) de elgondolkodtam,hogy tanulok még 5 évet,kikerülök az egyetemről és nagyon jó esetben elhelyezkedek mondjuk havi 200-ért azzal mire megyek??? abból fel lehet építeni egyfajta egzisztenciát? Lesz esetleg ebből 30 éves koromra jó kocsim? házam? ne adj isten nyaralóm??? nem valószínű,míg a példa ott volt előttem,hogy a másik úton,ha jól csinálom,ezek mind adottak lesznek.
pontosan, HA JÓL CSINÁLOD. Csak az a különbség, hogy amíg a havi 250-300 szakmában jól végzett munkával lesz meg, diplomával ez a minimum. Abból is, ha jól csinálod, lehet házad, kocsid, és akkor a munkanélküliség sem fog fenyegetni még jogászként vagy marketingesként sem. Az eléggé hamis képet ad, ha a két ellentétes végletet emeled ki és hasonlítod össze.
Persze mindenkinek mások az ambíciói, akinek csak a papír kell, mert a szülei elvárják, az nem is fogja sokra vinni. És ha a biztos megélhetés a fő cél, akkor felesleges az embernek megerőltetnie magát. Én úgy gondolom (lehet, hogy idealista vagyok), hogy a lehetőségeim többet nyújtanak annál, mint hogy villanyszerelő legyek, vagy hogy logisztikai menedzserként 30 évesen havi 200at keressek, de felfelé csak utóbbiból van út.
Recrea: az egész hsz-edet nagyon adom, főleg az utolsó bekezdést, én is valami ilyesmi pedzegettem, gyakorlatilag eljutottunk oda, hogy az iskola tanító-nevelő munkájából az utóbbira semmilyen hangsúly nem kerül (merje csak a tanár megütni a gyereket, viszik Hágába az ítélőszék elé, és az még csak a jobbik eset, ha nem jön be apuka a 26 unokatestvérével elagyabugyálni), ami leginkább azért baj, mert manapság már a szülők sem nevelnek.