http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2012/1 ... ai-es.html
Múltkor téma volt ez. Találtam ezt a cikket és úgy gondoltam, érdemes rászánni az időt, szerintem nagy igazságokat mond, ha van amivel nem értek egyet.
Főleg a végén levő video az, ami nagyon jó. A táncos esete már az én fejemben is sokszor megfordult, ha nem is egy táncossal, hanem úgy alapján véve egy művésszel, legyen zenész, festő vagy ugye példának okáért táncos. Ezzel kapcsolatban ugyanezek a gondolataim vtak nekem is. illetve az is, h professzorokat képeznek. Ez már bennem is meg vt, mint gondolat...
Na meg ugye a jövős részhez egy példát, mikor mondja, h mi lesz 5 év múlva. akik 2002 körül kezdtek el egyetemre járni még "jol vtak". aztán mire végeztek jött a gazdasági válság... ehhez azt hiszem nem kell többet fűznöm...
A cikk is nagyon jo, csak egy gond van vele. pontosabban nem is a cikkel, hanem amit próbál elérni v amire rámutatni, hogy egyszerűen olyan rossz ez a rdsz (és ezt a cikkben nem irta le, talán nem merte vagy nem tudom), h teljesen át kéne alakulnia a rdsznek olyan gyökeres változást kéne, ami szinte lehetetlen vagyis inkább elképzelhetetlennek tűnik. nagyon nehéz lenne megcsinálni legalábbis.
Amúgy a cikkben azért 3 részhez nem vitatkoznék, mert jogos amit mond, de kivitelezéséhez megint nagy változások kellenének.
1. az iskola kezdése általános iskolában: itt azzal a szemponttal ütközik egybe, h akkor az alap munkaidőt is későbbre kéne tolni. ha egy szülő 8ra megy dolgozni és 9re kéne iskolába vinnie a a gyerekét... van lehet ahol meglehet oldani, nagyszülő, szomszédnéni akárki, de sok helyen nem tudnák megoldani a szülök. Szóval akkor nem csak az iskolának kéne később kezdődnie, hanem a felnőtt munkaidőnek. (btw, USAban v Angliában asszem 9-5ig van a munkaidő - gondolom ezért is- nem 8-4ig, mint nálunk.)
2. "iskolában csak annyit volna szabad tanítani, aminek a tanár a többszörösét tudja." - ezt meg azért lenne nagyon nehéz bevezetni, mert minden tanárnak más fogja meg jobban az agyát. na és akkor mondjuk vki megtanulja a francia forradalmat, mert a tanára abba van elmélyedve, a másik meg az ókori Rómát, mert neki abba? Ezzel nem tudok egyetérteni. erre megint egyszerűen az lenne a megoldás, amit említ előtte, h USAban azt tanulják már középiskolában is, amit felvesznek. viszont ha már felvetted mondjuk a törit, akkor azt meg nem lehetne úgy tanulni, h amit a a tanár is "szeret".
3. abban azért részben igaza van a kormánynak, h fölösleges több ezer pl gazdaságelemzöt kiképezni. Egy kis része elhelyezkedik itthon, egy nagyobb része elhelyezkedik külföldön, de így is nagyon sokan maradnak hoppon, h akkor most rontotta el 5 évet (bemagolva a lexikális tudást, amit ugye a cikk szerzője is leír) és ugye ott van ahol... elkezdhet egy másik egyetemet újabb 5 évre... szval persze, értem, h jo lenne azt tanulni, amit szeretnél, de attól, h én mondjuk klubmenedzser akarok lenni, nem biztos, h az is leszek és a végén örülnék, ha elmehetnék az mtk hoz vizesfiúnak...
De igen, sajnos igaza van, (milyen igaza... ! ) de egyszerűen nem nagyon lehet ez ellen mit tenni.
Bár az egész cikk olyan, h szép és jó (meg igaz!!), de azok után, h elolvastad még midnne ugyanúgy marad.
De azért ettől független érdemes rászánni az időt...