sjd írta:Kalap1988 írta:
Persze, hogy szükség van menedzserekre is, ezt írtam ( szövegértelmezés

)
Azt írtad, hogy "általánosságban nem jó, ha az emberek nagy része nem kétkezi munkából akar megélni". A jelenlegi gazdasági modellnek köszönhetően az emberek többsége nem a kétkezi munkából él meg, ezek után ha a felsőoktatásban is ez az arány tükröződik az nem olyan nagy baj.
A kérdés az, hogy ez mekkora többség.
És szerintem a szolgáltatói szféra nem csökkenhet, ezt a 29es válság mutatta meg (ill. egész pontosan akkor hozták létre pont emiatt), mert túltermelés lesz. Ha most még 20k munkást bezavarnál a Suzuki gyárba dolgozni, tönkremennének, mert nem adnának el több autót. Ezért találták ki, hogy legyen marketing, autókereskedés stb., mert a reklámot, a kereskedő hozzáértését fogyasztóként mind "megveszed" és így máris egy csomó embert tartasz el úgy, hogy ugyanannyi autót veszel
A kétkezi munkára visszatérve szerintem nem csak a fizetés a baj (persze az a probléma gyökere is), hanem a túlképzettség. Egy érettségivel nem mennél el kapálni, hanem inkább mész egyetemre, és gyakorlatilag a szüleid is ezt erőltetik, hogy tanulj minél többet és tovább, mert akkor lesz belőled valaki
Azt tartom bajnak,ha az emberek nagy része nem a kétkezi munkából él meg, de ez nem azt jelenti, amit te írtál, hogy szerintem nincs szükség menedzserekre. Na mindegy.
Szerintem itt nem csak a felsőoktatásról beszéltünk, hanem az egész népességről. Nyilván a felsőoktatásban más az arány. Ott kevesebb a termelő szak, ami rendben is van.
A szolgáltatói szférának nem kell csökkennie, a termelőinek kell nőnie. Hiszen ma 10-ből 9 ember szolgáltató, menedzser, tanácsadó akar lenni, miközben kétkezi munkát nem akar végezni. Ez vezet a magas munkanélküliséghez, mert a szolgáltatások számának is van egy felső határa.... Minket pedig 1,5 millió új termelői munkahelynél sem fenyegetne a túltermelés.... Nem állít elő a magyar gazdaság semmit szinte, csak a multik, akik viszont vámmentesen kiviszik, tehát elég kevés hasznunk van rajta. Magyar gazdaságokra van szükségünk és elsősorban a mezőgazdaság ( persze van még sok kitörési pont, de ehhez van a legtöbb közöm, nem akarok az építő- vagy a gyógyszeriparba belemenni) területén. A keleti piacok felvevő képessége szinte határtalan. Lenne is hajlandóság például Kazahsztán vagy Törökország részéről ( mindkét nép a rokonainak tekint minket és azok is vagyunk....), de egyéb helyekről is. Ezek nagy népességű, gazdag országok. Szóval én úgy gondolom, hogy legalább 1-1,5 millió magyar dolgozhatna még a hazai kkv szektorban, nagyrészt termelői vállalkozásoknál és akkor virágozhatna a magyar gazdaság. Itt nem az autógyártásról van elsősorban szó természetesen. Van ahol ezek a klasszikus neoliberális közgazdasági tételek megállják a helyüket, de ma már Nobel díjas közgazdászok és tudósok sora egyre inkább elfordulnak ezen tételektől. Hazaiak közül mindenkinek ajánlom, hogy olvasson Bogár Lászlót, Lóránt Károlyt, vagy épp Z. Kárpát Dánielt, de mondhatnám Drábik Jánost is. Tanulságos....
A kétkezi munkának sajnos nincs becsülete, ahogyan te is írod. Nem feltétlen napszámba kell menni kapálni érettségivel, de például én azért álmodom arról, hogy saját gazdaságom legyen. Magamnak dolgozzak a családdal egyetemben. Kis vállalkozás, ahol mindent megtermelünk magunknak környezetbarát módon és a magunk urai vagyunk. Harmóniában a természettel. Szerintem pl. ez nem hogy alantas, vagy megalázó diplomával, hanem felemelő. Vissza kellene valahogy hozni az ilyen munka becsületét is, hiszen régen a polgári élettel párhuzamosan a föld és a gazdaság jelentette a társadalmi rangot. Ami nem csak az egyén lelkének, de a nemzetgazdaságnak is óriási haszon volt. Nem kell tovább mennem, mint megnézni, hogy mit eszünk-iszunk... Honnan hozzák és mennyivel olcsóbb, egészségesebb lenne itthon. Plusz az export. Na mind egy, elkalandoztam már az álmaim irányába is