Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Csak két példa volt, nyilván vannak más országok is. Egyébként pedig most állítjuk elő drágán az élelmiszert.... Ha lenne rá normális állami támogatás és nem csak a multikat támogatnánk, akkor olcsóbb egyértelműen a hazai, mint a multi. Illetve egy-két esetben drágább, de a minőség össze sem hasonlítható. Mi termeltünk amatőr szinten ( már nem sajnos, mert más dolgokkal vagyunk elfoglalva, illetve nincs segítség pl piacszerzésben) és mondhatom, hogy a legtöbb terméket meg lehet csinálni minimum a multi áron vagy alatta. Nem előállítási költségre gondolok, hanem olyan eladási árra, ami megéri. Feltéve, ha nem sanyargatják agyon a magyar gazdát, mint teszik 20 éve. A belsőpiacon simán fel lehet venni a versenyt a multikkal és ez is teremthet már önmagában több százezer munkahelyet. A külpiacról pedig annyit, hogy diplomácia kérdése a dolog. Törökország esetében szerintem lenne esély. Ott van viszont Ukrajna, Oroszország, illetve ugye az Eu is. Mind célország, és nem irreális célország. Csak minőségit és olcsón kell termelni. Kazahsztán pedig egy olyan ország, melyet igyekszik a nyugat lerabolni, de óriási potenciál rejlik benne és egyáltalán nem olyan rossz és élhetetlen ország, mint,amit mutatnak róluk. Ismerősöm régész és sokat jár oda és mesél....2009-es történet, hogy eu-Kazahsztán interkontinentális ( széles nyomtávú) vasutat akartak építeni, amire a kazakok megkapták az uniós pénzt. Felvették Magyarországgal a kapcsolatot, mondván, hogy testvérek vagyunk és ide kellene emiatt építeni Záhonyhoz azt az átrakodót, ahol a széles nyomtávú vonatokról átteszik az árút az európai keskenyebb sínekre. Ez munkahelyeket hozott volna létre, illetve a kazakok igen előnyös árucseréket ajánlottak nekünk. ( így a szállítási költség minimális lett volna) Erre az akkori magyar kormány nem csak, hogy elutasította őket, de megsértette azzal, hogy kinevette a kazak kormányt, mondván, hogy nem vagyunk rokonok, hiszen mi finnugorok vagyunk.... Valószínűleg ez a vasút így Szlovákia felé fog menni és ott lesz a rakodó... no komment.sjd írta:Ezt így osztom, csak azt nem látom, hogy hogyan lenne kereslet a termelésünkre. Nem számítástechnikai cikkekről van szó, hanem élelmiszerről, amihez már eleve hozzájutnak (jó esetben, ha meg nem, akkor valószínűleg nem is fogják tudni megvenni). Tehát valószínűleg a külföldi multikat kellene kiszorítanunk, akik itthon az import élelmiszert olcsóbban adják, mint a termelő! Magyarul árban mondjuk a törököknél elég nehéz lesz felvenni velük a versenyt, azt meg nem hiszem, hogy annyira testvérek (és gazdagok), hogy inkább a drága magyart vegyék, mint az olcsó multit (a hazai termékekről ne is beszéljünk)Kalap1988 írta: Azt tartom bajnak,ha az emberek nagy része nem a kétkezi munkából él meg, de ez nem azt jelenti, amit te írtál, hogy szerintem nincs szükség menedzserekre. Na mindegy.
Szerintem itt nem csak a felsőoktatásról beszéltünk, hanem az egész népességről. Nyilván a felsőoktatásban más az arány. Ott kevesebb a termelő szak, ami rendben is van.
A szolgáltatói szférának nem kell csökkennie, a termelőinek kell nőnie. Hiszen ma 10-ből 9 ember szolgáltató, menedzser, tanácsadó akar lenni, miközben kétkezi munkát nem akar végezni. Ez vezet a magas munkavégzéshez, mert a szolgáltatások számának is van egy felső határa.... Minket pedig 1,5 millió új termelői munkahelynél sem fenyegetne a túltermelés.... Nem állít elő a magyar gazdaság semmit szinte, csak a multik, akik viszont vámmentesen kiviszik, tehát elég kevés hasznunk van rajta. Magyar gazdaságokra van szükségünk és elsősorban a mezőgazdaság ( persze van még sok kitörési pont, de ehhez van a legtöbb közöm, nem akarok az építő vagy a gyógyszeriparba belemenni) területén. A keleti piacok felvevő képessége szinte határtalan. Lenne is hajlandóság például Kazahsztán vagy Törökország részéről ( mindkét nép a rokonainak tekint minket és azok is vagyunk....), de egyéb helyekről is. Ezek nagy népességű, gazdag országok. Szóval én úgy gondolom, hogy legalább 1-1,5 millió magyar dolgozhatna még a hazai kkv szektorban, nagyrészt termelői vállalkozásoknál és akkor virágozhatna a magyar gazdaság.
Kazahsztán meg egyáltalán nem gazdag ország attól, hogy az olajból meg földgázból hatalmas hasznot húzott néhány oligarcha, a magyar előállítási költségek+export egyszerűen megfizethetetlen az ottaniaknak
Ezt így osztom, csak azt nem látom, hogy hogyan lenne kereslet a termelésünkre. Nem számítástechnikai cikkekről van szó, hanem élelmiszerről, amihez már eleve hozzájutnak (jó esetben, ha meg nem, akkor valószínűleg nem is fogják tudni megvenni). Tehát valószínűleg a külföldi multikat kellene kiszorítanunk, akik itthon az import élelmiszert olcsóbban adják, mint a termelő! Magyarul árban mondjuk a törököknél elég nehéz lesz felvenni velük a versenyt, azt meg nem hiszem, hogy annyira testvérek (és gazdagok), hogy inkább a drága magyart vegyék, mint az olcsó multit (a hazai termékekről ne is beszéljünk)Kalap1988 írta: Azt tartom bajnak,ha az emberek nagy része nem a kétkezi munkából él meg, de ez nem azt jelenti, amit te írtál, hogy szerintem nincs szükség menedzserekre. Na mindegy.
Szerintem itt nem csak a felsőoktatásról beszéltünk, hanem az egész népességről. Nyilván a felsőoktatásban más az arány. Ott kevesebb a termelő szak, ami rendben is van.
A szolgáltatói szférának nem kell csökkennie, a termelőinek kell nőnie. Hiszen ma 10-ből 9 ember szolgáltató, menedzser, tanácsadó akar lenni, miközben kétkezi munkát nem akar végezni. Ez vezet a magas munkavégzéshez, mert a szolgáltatások számának is van egy felső határa.... Minket pedig 1,5 millió új termelői munkahelynél sem fenyegetne a túltermelés.... Nem állít elő a magyar gazdaság semmit szinte, csak a multik, akik viszont vámmentesen kiviszik, tehát elég kevés hasznunk van rajta. Magyar gazdaságokra van szükségünk és elsősorban a mezőgazdaság ( persze van még sok kitörési pont, de ehhez van a legtöbb közöm, nem akarok az építő vagy a gyógyszeriparba belemenni) területén. A keleti piacok felvevő képessége szinte határtalan. Lenne is hajlandóság például Kazahsztán vagy Törökország részéről ( mindkét nép a rokonainak tekint minket és azok is vagyunk....), de egyéb helyekről is. Ezek nagy népességű, gazdag országok. Szóval én úgy gondolom, hogy legalább 1-1,5 millió magyar dolgozhatna még a hazai kkv szektorban, nagyrészt termelői vállalkozásoknál és akkor virágozhatna a magyar gazdaság.
Azt tartom bajnak,ha az emberek nagy része nem a kétkezi munkából él meg, de ez nem azt jelenti, amit te írtál, hogy szerintem nincs szükség menedzserekre. Na mindegy.sjd írta:Azt írtad, hogy "általánosságban nem jó, ha az emberek nagy része nem kétkezi munkából akar megélni". A jelenlegi gazdasági modellnek köszönhetően az emberek többsége nem a kétkezi munkából él meg, ezek után ha a felsőoktatásban is ez az arány tükröződik az nem olyan nagy baj.Kalap1988 írta: Persze, hogy szükség van menedzserekre is, ezt írtam ( szövegértelmezés)
A kérdés az, hogy ez mekkora többség.
És szerintem a szolgáltatói szféra nem csökkenhet, ezt a 29es válság mutatta meg (ill. egész pontosan akkor hozták létre pont emiatt), mert túltermelés lesz. Ha most még 20k munkást bezavarnál a Suzuki gyárba dolgozni, tönkremennének, mert nem adnának el több autót. Ezért találták ki, hogy legyen marketing, autókereskedés stb., mert a reklámot, a kereskedő hozzáértését fogyasztóként mind "megveszed" és így máris egy csomó embert tartasz el úgy, hogy ugyanannyi autót veszel
A kétkezi munkára visszatérve szerintem nem csak a fizetés a baj (persze az a probléma gyökere is), hanem a túlképzettség. Egy érettségivel nem mennél el kapálni, hanem inkább mész egyetemre, és gyakorlatilag a szüleid is ezt erőltetik, hogy tanulj minél többet és tovább, mert akkor lesz belőled valaki
és itt ugyan oda érünk vissza,ahonnan elindultunk: a pénzhez.sjd írta: A kétkezi munkára visszatérve szerintem nem csak a fizetés a baj (persze az a probléma gyökere is), hanem a túlképzettség. Egy érettségivel nem mennél el kapálni, hanem inkább mész egyetemre, és gyakorlatilag a szüleid is ezt erőltetik, hogy tanulj minél többet és tovább, mert akkor lesz belőled valaki
Azt írtad, hogy "általánosságban nem jó, ha az emberek nagy része nem a kétkezi munkából akar megélni". A jelenlegi gazdasági modellnek köszönhetően az emberek többsége nem a kétkezi munkából él meg, ezek után ha a felsőoktatásban is ez az arány tükröződik az nem olyan nagy baj.Kalap1988 írta: Persze, hogy szükség van menedzserekre is, ezt írtam ( szövegértelmezés)
Persze, hogy szükség van menedzserekre is, ezt írtam ( szövegértelmezéssjd írta:Csak a probléma az, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer miatt szükség van a menedzserekre, mert hiába tartana el a termőföld 30 millió embert, a gépesítés miatt nem tudnának max 1 millióan dolgozni rajta. Pont erre találták ki a szolgáltatási szférát, hogy a munkaerő 60-70%ának is legyen munkája.Kalap1988 írta: Értem, hogy mire gondolsz és a logikádat is értem, de általánosságban nem jó, ha az emberek nagy része nem a kétkezi munkából akar megélni. Az nem vezet sehová. Én itthon is támogatnám a sorkötelesség visszavezetését, de emellett örülnék, ha a kétkezi munkának végre lenne becsülete, lenne szakképzés, legalább 10-szer ennyi gazdálkodó lenne stb-stb. Akkor nem itt tartana gazdaságilag ez az ország. Mert menedzserek munkáját nem esszük meg, nem élünk benne és sorolhatnám még. Rájuk is szükség van persze, csak nagyon eltolódtak az arányok itthon.
Tudom én, hogy jelenleg nincs akarás, csak állítom, hogy ez nem jó sehogy sem. Mint ahogy az sem, hogy nincs bevetve a föld. Ezen változtatni kell, mégpedig kormányzati szinten.daffy írta:amíg külföldön 10-15x annyit fizetnek a kétkezi munkáért,mint itthon,addig nem lesz itt nagy akarás. megbecsülésről pedig jobb,ha említést sem teszünk. az országnak elegendő termőföldje lehetne 30millió ember ellátásához,ebből mennyi is a tényleges termőföld jelenleg? nézzük meg a nyugati országokat,ahol minden centi be van vetve.Kalap1988 írta: Értem, hogy mire gondolsz és a logikádat is értem, de általánosságban nem jó, ha az emberek nagy része nem a kétkezi munkából akar megélni. Az nem vezet sehová. Én itthon is támogatnám a sorkötelesség visszavezetését, de emellett örülnék, ha a kétkezi munkának végre lenne becsülete, lenne szakképzés, legalább 10-szer ennyi gazdálkodó lenne stb-stb. Akkor nem itt tartana gazdaságilag ez az ország. Mert menedzserek munkáját nem esszük meg, nem élünk benne és sorolhatnám még. Rájuk is szükség van persze, csak nagyon eltolódtak az arányok itthon.
Csak a probléma az, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer miatt szükség van a menedzserekre, mert hiába tartana el a termőföld 30 millió embert, a gépesítés miatt nem tudnának max 1 millióan dolgozni rajta. Pont erre találták ki a szolgáltatási szférát, hogy a munkaerő 60-70%ának is legyen munkája.Kalap1988 írta: Értem, hogy mire gondolsz és a logikádat is értem, de általánosságban nem jó, ha az emberek nagy része nem a kétkezi munkából akar megélni. Az nem vezet sehová. Én itthon is támogatnám a sorkötelesség visszavezetését, de emellett örülnék, ha a kétkezi munkának végre lenne becsülete, lenne szakképzés, legalább 10-szer ennyi gazdálkodó lenne stb-stb. Akkor nem itt tartana gazdaságilag ez az ország. Mert menedzserek munkáját nem esszük meg, nem élünk benne és sorolhatnám még. Rájuk is szükség van persze, csak nagyon eltolódtak az arányok itthon.
amíg külföldön 10-15x annyit fizetnek a kétkezi munkáért,mint itthon,addig nem lesz itt nagy akarás. megbecsülésről pedig jobb,ha említést sem teszünk. az országnak elegendő termőföldje lehetne 30millió ember ellátásához,ebből mennyi is a tényleges termőföld jelenleg? nézzük meg a nyugati országokat,ahol minden centi be van vetve.Kalap1988 írta: Értem, hogy mire gondolsz és a logikádat is értem, de általánosságban nem jó, ha az emberek nagy része nem a kétkezi munkából akar megélni. Az nem vezet sehová. Én itthon is támogatnám a sorkötelesség visszavezetését, de emellett örülnék, ha a kétkezi munkának végre lenne becsülete, lenne szakképzés, legalább 10-szer ennyi gazdálkodó lenne stb-stb. Akkor nem itt tartana gazdaságilag ez az ország. Mert menedzserek munkáját nem esszük meg, nem élünk benne és sorolhatnám még. Rájuk is szükség van persze, csak nagyon eltolódtak az arányok itthon.
Értem, hogy mire gondolsz és a logikádat is értem, de általánosságban nem jó, ha az emberek nagy része nem a kétkezi munkából akar megélni. Az nem vezet sehová. Én itthon is támogatnám a sorkötelesség visszavezetését, de emellett örülnék, ha a kétkezi munkának végre lenne becsülete, lenne szakképzés, legalább 10-szer ennyi gazdálkodó lenne stb-stb. Akkor nem itt tartana gazdaságilag ez az ország. Mert menedzserek munkáját nem esszük meg, nem élünk benne és sorolhatnám még. Rájuk is szükség van persze, csak nagyon eltolódtak az arányok itthon.daffy írta:jót tenne. az egyetem előtt 1-2 év a mocsokban kicsit kinyitná az emberek szemét és rájönnének,hogy nem a két kezükből akarnak megélni. intenzívebben tanulna mindenki. az a +2 év is nagyon sokat számíthat(nálam pl),amennyivel később kezdődik az egyetem,jobban megérne rá mindenki,mert rettenetesen nagy a kontraszt a középsuli és az egyetem között.messideco írta:Itt nálunk, Romániában van egy elképzelés, miszerint visszaállítják a kötelező katonaságot. Egy részből örülnék neki, másrészt nem. Kíváncsi vagyok, hogy pl. az egyetemek vagy a vállalatok hogyan fogadnák ezt.
jót tenne. az egyetem előtt 1-2 év a mocsokban kicsit kinyitná az emberek szemét és rájönnének,hogy nem a két kezükből akarnak megélni. intenzívebben tanulna mindenki. az a +2 év is nagyon sokat számíthat(nálam pl),amennyivel később kezdődik az egyetem,jobban megérne rá mindenki,mert rettenetesen nagy a kontraszt a középsuli és az egyetem között.messideco írta:Itt nálunk, Romániában van egy elképzelés, miszerint visszaállítják a kötelező katonaságot. Egy részből örülnék neki, másrészt nem. Kíváncsi vagyok, hogy pl. az egyetemek vagy a vállalatok hogyan fogadnák ezt.
Úgy bizony. Az első hsz-ben én is hasonlót írtam, csak azóta elfajult a dologBob_Marley írta:Én nem folynék bele nagyon csak annyit írok, helyesnek tartom, hogy kell közmunkát végezni!
Ha kialakul a rendszer, akkor nem kötelezőnek kell ezt felfogni!50 órába azért nem fog senki belehalni, s egy kicsit embert faragnak a nebulókból!
Ha már a katonaság megszűnt amit nem is értek....
Nem a közmunkára ítélt szabálysértést elkövetőkre gondoltam, hanem te írtad hogy az érettségizni készülő diákokat is akkor erre ítélik? Arra a felére reagáltam, nem pedig az elsőretorrentkiller írta:Bocsi, de akkor te azt hogyan nevezed, ha valakit a bíróság kötelez pl egy kisebb bolti lopásért arra, hogy virágokat ültessen a parkban? szerintem ez az ítélet.Kalap1988 írta: Ítélik? szerintem a közösségi munkának épp az az értelme, hogy magunknak csináljuk. Ez egy megtiszteltetés és egy szép küldetés is egyben. Persze tisztában vagyok vele, hogy az elején ez nehéz lesz. Nem fog nekik tetszeni és sok esetben el is riaszthat egy-két diákot ettől a típusú munkától. Viszont egy gyönyörű és nehéz pedagógusi feladat, hogy mindenkinek megtalálja azt a munkát, amit szeret is majd és szívesen végez. Azt hiszem, ha ezt a programot átgondolják és időt-energiát nem sajnálnak a kivitelezésére, akkor épp az kell, hogy legyen a cél, hogy a közösségi munkát megszerettessék és elfogadottá tegyék a diákokkal. Az előbbi nagyon nehéz lesz, ezt nem tagadom, az utóbbi könnyebb,de szintén fontos, mert szörnyű mikor tizenéves suhancok nevetik ki a mondjuk valóban dolgozó közmunkást.![]()
Ha normálisan ki dolgozzák a törvényt, és mondjuk lehet választani hogy kinek milyen munka a szimpi, az már mindjárt más. De ez csak részletkérdés.
De én attól félek, hogy ez az elborult nőszemély fog irányítani mindent, mert akkor nem lesz jó vége...
Bocsi, de akkor te azt hogyan nevezed, ha valakit a bíróság kötelez pl egy kisebb bolti lopásért arra, hogy virágokat ültessen a parkban? szerintem ez az ítélet.Kalap1988 írta: Ítélik? szerintem a közösségi munkának épp az az értelme, hogy magunknak csináljuk. Ez egy megtiszteltetés és egy szép küldetés is egyben. Persze tisztában vagyok vele, hogy az elején ez nehéz lesz. Nem fog nekik tetszeni és sok esetben el is riaszthat egy-két diákot ettől a típusú munkától. Viszont egy gyönyörű és nehéz pedagógusi feladat, hogy mindenkinek megtalálja azt a munkát, amit szeret is majd és szívesen végez. Azt hiszem, ha ezt a programot átgondolják és időt-energiát nem sajnálnak a kivitelezésére, akkor épp az kell, hogy legyen a cél, hogy a közösségi munkát megszerettessék és elfogadottá tegyék a diákokkal. Az előbbi nagyon nehéz lesz, ezt nem tagadom, az utóbbi könnyebb,de szintén fontos, mert szörnyű mikor tizenéves suhancok nevetik ki a mondjuk valóban dolgozó közmunkást.
Még nem tudjuk, hogy jó lesz e, én nem írnám le, persze véleményszabadság vancsababarca írta:Kalap1988 írta:Csaba! Ez azért csak egy oktatási törvénykoncepció még. Egy pár konkrét ötletet dobtak be, illetve az alapelveket. Nyilván nem csak erről fog szólni. Én csak az alapelvek miatt vagyok optimista.
Tudom, csak ennek nem látom értelmét. Ez megint a semmire lesz jó. A tanulás mellett még az életet is megutáltatják a diákokkal...
A másik,hogy ennél sokkal fontosabb dolgokat kéne az oktatásban helyretenni,kezdve a legalsóbb szinttől a legmagasabbig.
Kalap1988 írta:Csaba! Ez azért csak egy oktatási törvénykoncepció még. Egy pár konkrét ötletet dobtak be, illetve az alapelveket. Nyilván nem csak erről fog szólni. Én csak az alapelvek miatt vagyok optimista.
Ez tanári feladat, erre tartjuk a tanárainkat... Megoldható, ha nem is egyszerűen. Nyilván minden gyerek nem fogja megszeretni a dolgot, de ha 100-ból 60 igen, már megéri.sjd írta:Szerintem a közösségi munkának az igazi öröme pont abban van, hogy önzetlenül tesz valamit a közösségért, de ezt az élményt nem fogja úgy megtapasztalni, ha kényszerítik rá, mivel az eleve nem önkéntes. Sőt. még sokaknak el is fogja venni a kedvét és pont olyan szorgalommal és energiával fogja csinálni, mint az iskolai feladataitKalap1988 írta: Ítélik? szerintem a közösségi munkának épp az az értelme, hogy magunknak csináljuk. Ez egy megtiszteltetés és egy szép küldetés is egyben.
Szerintem a közösségi munkának az igazi öröme pont abban van, hogy önzetlenül tesz valamit a közösségért, de ezt az élményt nem fogja úgy megtapasztalni, ha kényszerítik rá, mivel az eleve nem önkéntes. Sőt. még sokaknak el is fogja venni a kedvét és pont olyan szorgalommal és energiával fogja csinálni, mint az iskolai feladataitKalap1988 írta: Ítélik? szerintem a közösségi munkának épp az az értelme, hogy magunknak csináljuk. Ez egy megtiszteltetés és egy szép küldetés is egyben.
Ítélik? szerintem a közösségi munkának épp az az értelme, hogy magunknak csináljuk. Ez egy megtiszteltetés és egy szép küldetés is egyben. Persze tisztában vagyok vele, hogy az elején ez nehéz lesz. Nem fog nekik tetszeni és sok esetben el is riaszthat egy-két diákot ettől a típusú munkától. Viszont egy gyönyörű és nehéz pedagógusi feladat, hogy mindenkinek megtalálja azt a munkát, amit szeret is majd és szívesen végez. Azt hiszem, ha ezt a programot átgondolják és időt-energiát nem sajnálnak a kivitelezésére, akkor épp az kell, hogy legyen a cél, hogy a közösségi munkát megszerettessék és elfogadottá tegyék a diákokkal. Az előbbi nagyon nehéz lesz, ezt nem tagadom, az utóbbi könnyebb,de szintén fontos, mert szörnyű mikor tizenéves suhancok nevetik ki a mondjuk valóban dolgozó közmunkást.torrentkiller írta:Jó, biztos lenne mit csinálniuk.Kalap1988 írta: Van ott ápolónő, akinek a segítségével lehet ám ápolni az időseket. Oké, hogy az önálló ápoláshoz nem árt a végzettség, de segíteni tudsz, nem annyira ördöngösség. Épp lentebb említem nagymamámat, amikor anyum dolgozik, akkor a középiskolás húgom is el tudja látni, pedig a pelenkázástól kezdve mindenféle ápolói feladatot el kell látni mellette. Na és nyilván szelektálva lesz tanári döntésre bízva, hogy ki milyen munkát végez. Testhez állót vagy sem. Azt nem gondoljátok ti sem komolyan, hogy egy 30 fős osztály bemegy egy idősek otthonába, mint a múzeumba és ott ricsajt csapnak, meg egyéb baromságokat művelnek. 2-3 ember ide- 2-3 ember oda. Lelki és testi alkat szerint. Ez pénzbe fog kerülni és nem is annyira kevésbe, de hasznos munkát is el tudnak látni.
DE, nekem az a legnagyobb bajom a MIÉRT! Másokat valami szabálysértés miatt ítélnek közmunkára, a diákokat meg mert érettségizni akarnak?