2013.07.21. 21:43:21
Nyilván ízlések és pofok, de a BrBa szerintem egy remek sorozat és kevés ilyet tudok mondani, ami ennyire tetszik. Én élveztem már az első évadot is, a tudatlan kezdést, hogy na hogy legyen akkor, mint csináljuk, a kezdeti szárnypróbálgatásokat, ahogy töketlenkednek a sivatag közepén és félnek, hogy le ne leplezzék őket, majd jön a tök kezdő terítés és szépen a biznisz elindítása. Mert így kell kezdeni egy sorozatot, apránként haladni, a sietségből jó még nem sült ki. Aztán ahogy félnek Tucótól majd az egész Carteltől, ahogy beugrik Gus a gépbe és kinövi a sorozat legf.szább karakterévé magát - nálam mindenképpen és óriási a tiszteletem és a csodálatom felé, mert nagyon jó karakter és végtelenül intelligens -, és ahogy Walter egy ijjedős, rutintalan kezdőből egy hidegvérű gyilkológéppé, s egy drogmágnássá válik. És akkor nem szóltam Jessie-ről, Mike-ról, "Better Call Saul"-ról, Hankről, a többiekről. Jó színészek, jó karakterek, jó történetvezetés. Vannak kevésbé szerethető elemek, mint Marie és Skyler, sok unalmas és semmitmondó pillanat fűződik hozzájuk, de kellenek a nagy egész szempontjából.
Nagy baj szerintem a telhetetlenség, hogy sokan egyből várnak akcióra, vagy nem is tudom milyen igényeik vannak, de amikor meg érdemi történik, a legtöbb ember baromi szőrszálhasogató. Végtelen igények, végtelen igények everywhere... A Trónok harca sem akkora durranás, mint ahogy azt sokan leírják, de a történet egésze szempontjából nézi mindenki és úgy bizony virít a 9 és a 10 pont. A BB-t néhány rész után, mindenféle tapasztalás nélkül több ember is a szrba sem nézi, ami bántó, de ugyanakkor annyira mégsem foglalkoztat, mert én tisztában vagyok a sorozat kvalitásaival, nem szabad lenézni ezt egyáltalán. Hogy hogy lehet egy-két rész után kijelenteni, hogy ez bizony rohadt gyenge, ezt nem tudom és nem is fogom megérteni. Van, hogy nem tetszik az alapsztori az embernek, de miután alapvetően spoilerezés nélkül is fel lehet vázolni, hogy miről szól, utána meg, hogy szinte mindenki rajong érte, el kellene gondolkodni, hogy talán mégis elhamarkodott az az ítélet, vagy akkora az étvágy, amit semmi nem tud jól lakatni.
Minden felvezetés nélkül nyíljon az univerzum és csapkodjanak a villámok. Vannak elemek, amikben fejlődhetne és fejlődnie kellene a sorozatnak, de összességében 8.5 pontot legalább megér, ha a fő szálra, az idő múlásával kapcsolatos történésekre és a főszereplők fejlődésére, sorozatdinamikára gondolunk. Gondolom nem azért ül le valaki sorozatot nézni ekkora ajánlások mellett, mert nem érdekelné. Akkor pár rész után hogy tud felállni mellőle, totál elbagatellizálva és elsüllyesztve azt, amikor a lényeget nem is látta? Fogalmam sincs. Trónok harcára visszatérve, biztos mindenki szívélyesen nézte, ahogy Sam rakosgatja a tüzet, vagy ahogy Jon tökölészik északon a vörös hajú csajjal, vagy hogy Daenerys hogy nem nyújt már megint valami értékelhetőt a cickóvillantáson kívül - és csakis azért tud érdekeli az ő szála, mert egy gyönyörű nő, amúgy már rohadtul unom. Mégis szereti szinte mindenki. Pedig nem ezekért a pillanatokért, mert ilyenek mindenhol vannak. A BrBa-n is akadnak momentumok, ami az ember kedvét tudja szegni, de összességében mégis rengeteg pozitív visszhangot olvasok. A Dexter is sokszor rohadt idegesítő volt, mégis szeretem és mégis van itt is egy tábora. Sokan túl könnyen feladják, sok jóról maradhatnak le, de persze mindenki azt csinál, amit akar, csak ennyi tapasztalattal a sorozatról elég illetlennek érzem az írásokat.
Korábban lehet leírtam már egy kommentben, nem tudom, nem emlékszem rá, de egy kicsit spoileresen leírom, hogy a baráti körrel mi hogy gondoltuk ki a befejezést:
Walt: az 5. évad ugye úgy kezdődik, hogy hajjal, szakállal ül és rohadtul morcos. Látszik, hogy kigyógyult ugyan a rákból, de hogy közben mindent el is veszített. Azért kezdte, hogy a családjának jó legyen, hogy meg legyen az anyagi fedezet a jövőre, most megsemmisült az egész. Mármint a család. Egyedül van.
Jesse: életfogytiglan börtön, Hank el fogja kapni.
Skyler: öngyilkos lesz, nem fogja bírni a terhet és a megaláztatást, és a börtönt sem, miután kiderül, hogy társtettes Walt vállalkozzásaiban, amik meg ugye a meth-ből épültek. Plusz Marie halála is rádob egy lapáttal, lentebb az indoklás.
Walter Jr.: a való életben is fogyatékos szerencsétlen srác, itt a sorozatban úgy gondoljuk erre fog tetőzni az, hogy beleőrül az igazságra az apjáról és az anyja öngyilkosságába. Nemcsak fizikailag lesz nyomorék innentől, hanem mentálisan is, életfogytiglan elmegyógyintézet és gumiszoba.
Marie: meg fog halni a hajsza közben valahogy, vagy Walter öli meg, vagy valaki más, de halott lesz a szálak lezárásánál.
Hank: elkapja Jesset, Waltert nem fogja, vagy fogalmunk sincs, hogy mi lesz, vannak ötletek, de Walt végül meglép. Felneveli a kislányt, aki most csecsemő és egyben az unokahúga(?).
Így gondoljuk, hogy így lesz. De ha mégsem, legalább ekkora horderejűre azért számít mindenki. Nem érhet véget halál, dráma és totális káosz nélkül. De szerintem, aki szereti a sorozatot, az tudja miért mondom, hogy van akkora nívója, hogy ez így legyen.
A 9,4 imdb-n nem véletlen. De az, hogy valaki tök türelmetlenül várja a 4. rész után a megváltást, azt komolytalannak érzem. De aki meg a 2. évad után sem érez semmit vele kapcsolatban, az tényleg hagyja, annak mindegy. Nem tudom, hogy mi és miért nem jön át neki, de semmi gond, megesik. Csakis a türelmetlen, első évad félbehagyása és az egész sorozat lehúzása ezzel az, ami böki az ember szemét.
Football, bloody hell. /SAF/